Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

«Μαμά θέλω παγωτό». Τι απαντάμε;

Όσα πρέπει να ξέρεις για τους μήνες του χρόνου που θα ακούς συνέχεια αυτή τη φράση...



Όπου κι αν βρεθείς τους καλοκαιρινούς μήνες, ένα ψυγείο γεμάτο παγωτά, άνθρωποι στο δρόμο με ένα παγωτό στο χέρι, διαφημίσεις απόλαυσης στην τηλεόραση, αλλά και τεράστιες αφίσες στο δρόμο. Είναι δυνατόν να αποφύγουμε την έξοδο με το παιδί μας; Είναι υγιεινή αυτή η συνήθεια; Πόσα παγωτά επιτρέπεται να καταναλώσει τη βδομάδα; Πώς να αρνηθούμε από το παιδί μας ένα παγωτό; Πώς θα του δώσουμε καταλάβει πως αυτή η συνήθεια δεν είναι και η καλύτερη, εάν γίνεται καθημερινά; Υπάρχουν υγιεινά παγωτά;

Αυτές και ακόμα περισσότερες απορίες γονέων θα αναλύσουμε παρακάτω:

Πρώτα από όλα θα πρέπει να μιλήσουμε στο παιδί, όσο μικρό κι αν είναι αυτό, για την διατροφική αξία των παγωτών.

Θα ήταν καλό να γνωρίζετε τόσο για εσάς, όσο και για το παιδί σας πως τα προπαρασκευασμένα παγωτά, το μόνο που έχουν να προσφέρουν στα παιδιά σας, είναι η χαμηλής ποιότητας γάλα, αρκετή ζάχαρη, αλλά και πολλά πρόσθετα. Πολλές φορές μάλιστα είναι πολύ νόστιμα, διότι η επεξεργασία τους είναι τέτοια, που τα κάνει αγαπητά. Όταν μάλιστα μπροστά από αυτά, βρίσκεται και μια συσκευασία με τον αγαπημένο τους ήρωα, ένα παιχνίδι έκπληξη ή κάτι άλλο, γίνονται επιθυμητά από το παιδί σας ακόμα περισσότερο.

Τα παγωτά τα οποία εκτός από το παγωτό, περιέχουν και έξτρα σοκολάτα, σιρόπια και άλλα πρόσθετα, γίνονται ακόμα πιο θερμιδογόνες πηγές- και καλό είναι να μην προτιμούνται. Καλό θα ήταν να προτιμήσετε ένα παγωτό από κάποιο κατάστημα που γνωρίζετε πως παρασκευάζει παραδοσιακό παγωτό, με αγνά υλικά.

Ακόμα καλύτερο βέβαια, θα ήταν να παρασκευάσετε εσείς το παγωτό σας, όπου θα επιλέξετε τα υλικά που θα βάλετε, οπότε και θα είναι ασφαλέστερο να καταναλωθεί. Οπότε το παγωτό μπορεί να γίνει και μια υγιεινή πρόταση υπό όρους, αφού δεν θα πρέπει να γίνεται καθημερινή συνήθεια.

Το πόσα παγωτά θα καταναλώσει το παιδί σας τη βδομάδα, εξαρτάται και από τα άλλα γλυκίσματα που θα καταναλώσει μέσα στη μέρα ή ακόμα καλύτερα μέσα στη βδομάδα. Καλό θα ήταν να μην ξεπερνάει την κατανάλωση των 2 γλυκών (μερίδων) τη βδομάδα.

Ένα παιδί δεν μπορεί να καταλάβει τι θα πει μέτρο, εάν δεν του εξηγήσουμε τι σημαίνει αυτό θα δυσκολευτούμε να το κάνουμε όταν θα βρεθούμε σε έξοδο. Εξηγήστε του πως δεν είναι δυνατόν να καταναλώνει κάθε μέρα και ένα παγωτό, διότι αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όπως αύξηση του βάρους του, προβλήματα στην υγεία του, αλλά και δεν θα το απολαμβάνει, αφού θα το καταναλώνει κάθε μέρα. Εκτός των άλλων, το παγωτό σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αντικαταστήσει το απογευματινό κολατσιό του παιδιού.

Επειδή όμως δεν μπορούμε να μην βγούμε μια βόλτα, ή να περάσουμε από κάποιο σημείο όπου υπάρχουν παγωτά, μην αρνείστε κάθε φορά από το παιδί σας να γευθεί το παγωτό, διότι η έλλειψη του, μπορεί να προκαλέσει διαμάχες ή έλλειψη εμπιστοσύνης.

Έτσι όταν το στερημένο παιδί βρεθεί σε κατάλληλο περιβάλλον, είναι δυνατό να ξεσπάσει καταναλώνοντας το απαγορευμένο, σαν αποτέλεσμα έλλειψης από την απόρριψη σας. Μια έξυπνη λύση στο να αποφύγετε τους τσακωμούς, είναι να ζητήστε ευγενικά και πριν βγείτε έξω να επιλέξει λ.χ. δύο μέρες τις βδομάδας όπου θα του επιτρέπετε να φάει το παγωτό του.

Επίσης, θα ήταν φρόνιμο να μην υπάρχουν παγωτά στο ψυγείο σας, με την δικαιολογία πως μπορεί να βρεθείτε με καλεσμένους και να χρειαστεί να τους κεράσετε, διότι έχοντας στο σπίτι σας το παγωτό, το παιδί σας θα έρχεται αντιμέτωπο κάθε μέρα με την παρουσία του παγωτού στο σπίτι.

Μην χρησιμοποιήσετε λανθασμένες προτάσεις που θα σας δυσκολέψουν να ξεδιαλύνετε την πραγματικότητα. Τέτοιο παράδειγμα είναι η έκφραση: «Φάε το φαγητό σου για να σου αγοράσω παγωτό». Αυτό στην πραγματικότητα λαμβάνεται σαν λανθασμένο μήνυμα από το παιδί.

Το παγωτό δεν θα πρέπει να δίνεται σαν επιβράβευση και κυρίως όταν πρόκειται για κατανάλωση θρεπτικού γεύματος. Πολύ λανθασμένα ίσως το παιδί κάνει στο μυαλό του την εξής λανθασμένη σύνδεση: «Ας φάω δυο τρεις μπουκιές ακόμα από το άνοστο φαγητό μου, για να περάσω στην επιβράβευση και στο πεντανόστιμο παγωτό». Το τι θα πούμε σε ένα παιδί αλλά και το πώς θα το πούμε, κάνει την διαφορά.

Πηγή: familylife.gr

 

 

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Πώς νιώθουν δέος τα παιδιά και πώς αυτό το συναίσθημα γίνεται ισχυρό κίνητρο

Νέα έρευνα μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα την εμφάνιση του δέους στην παιδική ηλικία.

ΠΑΙΔΙ

Έχει σημασία ο τρόπος που μιλάμε για τα παιδιά μας;

Η γλώσσα που βιώνουν τα παιδιά στο σπίτι μπορεί να επηρεάσει την επιτυχία τους στο σχολείο.

ΠΑΙΔΙ

3 τρόποι για να αυξήσετε τη συναισθηματική νοημοσύνη του παιδιού σας

Η συναισθηματική συνειδητότητα είναι το κλειδί για τη συναισθηματική νοημοσύνη – ειδικά στα παιδιά.