Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

Αγαπάς πολύ τον εαυτό σου; Πιθανόν να μεγαλώσεις πιο ευτυχισμένα παιδιά!

Η επιστήμη σου εξηγεί το γιατί...



Πολλοί γονείς πιστεύουν ότι θα μεγαλώσουν πιο ευτυχισμένα παιδιά εάν βάλουν στην άκρη τις προσωπικές τους ανάγκες και αφιερωθούν αποκλειστικά στα παιδιά, όμως σύμφωνα με τον συγγραφέα του βιβλίου "Selfish Reasons to Have Kids" (εγωιστικοί λόγοι για να κάνετε παιδιά), Bryan Caplan, δεν είναι καθόλου εγωιστικό εκ μέρους των γονιών να ασχοληθούν περισσότερο με τον εαυτό τους. 

Όλοι χρειάζονται ξεκούραση και χαλάρωση από τα γονικά τους καθήκοντα και παρόλο που πολλοί γονείς πιστεύουν ότι εάν δεν φροντίσουν αρκετά τα παιδιά τους θα τα εμποδίσουν να φτάσουν τις φυσικές δυνατότητές τους για επιτυχία, κάτι τέτοιο ίσως να είναι ανεπηρέαστο από τον τρόπο διαπαιδαγώγησης των παιδιών. Για παράδειγμα, πολλοί γονείς θέλουν τα παιδιά τους να παρακολουθούν εξωσχολικά μαθήματα μουσικής, φυσικής αγωγής ή καλλιτεχνικών προκειμένου να αποκτήσουν γνώσεις και πειθαρχία, ενώ πολλοί ελέγχουν τις παρέες τους ώστε να μην "μπλέξουν" με τα λάθος άτομα. Ενώ οι προθέσεις τους είναι καλές και πολλές, μπορεί να κάνουν κακό στους ίδιους τους γονείς ή στον γάμο τους.

Ο Caplan θέλησε να λύσει μια και καλή το δίλημμα «η διαπαιδαγώγηση ή ο χαρακτήρας του παιδιού έχει περισσότερη επιρροή;» προκειμένου να διαφωτίσει τους γονείς σχετικά με τις επιλογές που πρέπει να κάνουν στην καθημερινότητά τους. Αποφάσισε, λοιπόν, να μελετήσει τις έρευνες που έχουν γίνει σε δίδυμα αλλά και υιοθετημένα παιδιά. Σύμφωνα με τις έρευνες, τα παιδιά που ανατρέφονται από γονείς με πανεπιστημιακή εκπαίδευση τείνουν να έχουν καλύτερη μόρφωση από τα παιδιά με γονείς που είχαν τελειώσει το λύκειο ή δεν είχαν πάει σχολείο. Οι ίδιες έρευνες, όμως, σε υιοθετημένα παιδιά είχαν εντελώς διαφορετικά αποτελέσματα. Τα παιδιά, δηλαδή, που υιοθετήθηκαν από μορφωμένους γονείς δεν είχαν απαραίτητα και καλύτερη μόρφωση. Οι μελέτες σε παιδιά ηλικίας 2 ετών που είχαν υιοθετηθεί έδειξαν ότι όσο μεγάλωναν συμβάδιζαν περισσότερο με τις "δυνατότητες" των βιολογικών τους γονιών.

Εφόσον, σύμφωνα με τις έρευνες, η φυσική κλίση επηρεάζει σημαντικά τα υιοθετημένα παιδιά, ο Caplan υποστηρίζει ότι οι γονείς δεν θα έπρεπε να απασχολούνται τόσο πολύ με τον τρόπο διαπαιδαγώγησης των παιδιών αναφορικά για την μελλοντική τους εξέλιξη ως χαρακτήρες. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι όλα αφήνονται στην μοίρα τους, αλλά ότι οι γονείς θα έπρεπε να κάνουν πιο "εγωιστικές" επιλογές και να μην επιτρέπουν στους εαυτούς του να κουράζονται τόσο πολύ. Με άλλα λόγια, ένα διάλειμμα δεν θα διακινδυνεύσει το μέλλον των παιδιών.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Οδηγός για γονείς παιδιών που ξεχωρίζουν για τις υψηλές επιδόσεις τους

Είναι σημαντικό να τους υπενθυμίζουμε συνεχώς ότι η αξία τους δεν συνδέεται αποκλειστικά με τα επιτεύγματα ή τις διακρίσεις τους.

ΠΑΙΔΙ

4 πράγματα που πρέπει πάντα να κάνουν οι γονείς για να μεγαλώσουν κορίτσια με αυτοπεποίθηση

Η Jennifer Breheny Wallace που έχει εκπαιδευτεί στο Χάρβαρντ αναλύει τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης έρευνας

Προτεινόμενα

CELEBS

Βασίλης Καρράς: Την Κυριακή θα γίνει το τρίμηνο μνημόσυνό του

Πέρασαν τρεις μήνες από τον θάνατό του σπουδαίου τραγουδιστή

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ποιο ζώδιο παιδεύει πιο πολύ το ταίρι του όταν είναι σε σχέση

Ο βαθμός δυσκολίας του στις σχέσεις, με βάση το ζώδιό σου

CELEBS

Εύη Αδάμ: Ποζάρει με την πανέμορφη 24χρονη κόρη της, Νεφέλη

Mαμά και κορή μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερό