Γιατί το 1/5 των γυναικών αποφασίζει να μην κάνει παιδιά; - AllYou.gr

Search

Γιατί το 1/5 των γυναικών αποφασίζει να μην κάνει παιδιά;

Τι αποκαλύπτει μια διαφορετική, ενδιαφέρουσα έρευνα.

> ΠΑΙΔΙ ::
19 Αυγούστου 2015

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα που έκανε η αμερικανική στατιστική υπηρεσία, ολοένα και περισσότερες γυναίκες αποφασίζουν να μην βιώσουν την μητρότητα. Σχεδόν οι μισές γυναίκες ηλικιών 15 έως 44 επέλεξαν να μην κάνουν παιδιά μέσα στο 2014, ποσοστό που αυξήθηκε σημαντικά από το 2012 όταν το 46,5% των γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία δεν έκαναν παιδιά. Μάλιστα, αυτό που σημειώνει η έρευνα είναι ότι δεν είναι μόνο οι άτεκνες γυναίκες που δεν θέλουν να κάνουν παιδιά αλλά και οι μητέρες που αποφασίζουν τελικά να μην αποκτήσουν κι άλλα παιδιά.

Το 49,6% των γυναικών ηλικιών 25-29 ετών δεν έχουν παιδιά, ποσοστό που μειώνεται στο 28,9% στις ηλικίες 30 με 34, το οποίο βέβαια σημειώνει αύξηση από το 2012 που στις αντίστοιχες ηλικίες βρισκόταν στο 28.2%. Συνολικά η έρευνα δείχνει ότι τα τελευταία 6 χρόνια οι γεννήσεις μειώνονται σημαντικά, με τους New York Times να εξετάζουν σε σχετικό άρθρο τους τα αίτια αυτού του φαινομένου. Όπως εξήγησε στην αμερικάνικη εφημερίδα, ο δημογράφος Andrew J.Cherlin «οι Αμερικανοί δεν ενδιαφέρονταν για τον ρυθμό γεννήσεων στο παρελθόν γιατί έχουμε την κάνουλα της μετανάστευσης που μπορούμε να κλείσουμε ή να ανοίξουμε. Στην Ευρώπη το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο, με χώρες όπως η Γερμανία και η Ισπανία να σημειώνουν πολύ μικρότερα ποσοστά». Σύμφωνα με τον Cherlin, τα σημερινά ποσοστά γυναικών που επιλέγουν να μην αποκτήσουν παιδιά στην Αμερική μπορεί να συγκριθούν με αυτά της Μεγάλης Ύφεσης, όταν το 1/5 των γυναικών δεν έκαναν παιδιά.

Εξήγηση σε αυτό το φαινόμενο προσπάθησε να δώσει και ο μελετητής William H.Frey, ο οποίος λέγοντας πως «σχεδόν σε κάθε δημογραφικό δείκτη που αφορά σε νέους, είτε έχει να κάνει με τον γάμο, είτε με την αγορά ενός σπιτιού ή την γέννηση ενός παιδιού, όλα είναι σε αναμονή από την αρχή της οικονομικής κρίσης. Πιστεύω ότι τα ποσοστά θα επανέλθουν, ήδη σε κάθε νέα έρευνα τα νούμερα αυξάνονται, ίσως αυτή να είναι η κατάλληλη στιγμή».  Εξάλλου, σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα, μπορεί τα ποσοστά των γυναικών που κάνουν παιδιά ενώ βρίσκονται στη τρίτη δεκαετία της ζωής τους να σημειώνουν πτώση, όμως ολοένα και περισσότερες γυναίκες που έχουν περάσει το 44ο έτος της ηλικίας τους επιλέγουν να γίνουν μητέρες.

 

Hot αυτή τη στιγμή!

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Τα κτίρια του Παρισιού φωνάζουν "φίλα με"

Ένα υπέροχο street project κλέβει τις εντυπώσεις στην πόλη του Φωτός.
ΑΣΤΡΑ

Oι προβλέψεις της εβδομάδας 24-30 Οκτωβρίου

Η Βιργινία Λεούση αναλύει, προβλέπει και συμβουλεύει…
BEAUTY TIPS

Ο πιο απλός τρόπος για να έχεις πάντα περιποιημένα νύχια

Λίγα λεπτά αρκούν για να έχεις μόνιμα άψογο αποτέλεσμα!
ΕΓΩ

Μόλις βρήκες ακόμα ένα τέλειο λόγο να φύγεις για εκδρομή

Η φύση δεν σε ηρεμεί απλά: σε κάνει και καλύτερο άνθρωπο, λένε οι ειδικοί.
ΠΑΙΔΙ

Πως η διατροφή επηρεάζει τη συμπεριφορά των παιδιών

Ήξερες ότι τα θεμέλια για ψυχολογικές διαταραχές απο τη νηπιακή ήδη ηλικία, μπαίνουν... στο πιάτο;
ΕΓΩ

Αυτή είναι η δυσκολότερη ηλικία να είσαι γυναίκα

Η Wendy McCarthy ξέρει ποιες χρονιές είναι οι χειρότερες στη ζωή ενός θηλυκού. Και εξηγείται.