Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

Γιατί το 1/5 των γυναικών αποφασίζει να μην κάνει παιδιά;

Τι αποκαλύπτει μια διαφορετική, ενδιαφέρουσα έρευνα.



Σύμφωνα με μια νέα έρευνα που έκανε η αμερικανική στατιστική υπηρεσία, ολοένα και περισσότερες γυναίκες αποφασίζουν να μην βιώσουν την μητρότητα. Σχεδόν οι μισές γυναίκες ηλικιών 15 έως 44 επέλεξαν να μην κάνουν παιδιά μέσα στο 2014, ποσοστό που αυξήθηκε σημαντικά από το 2012 όταν το 46,5% των γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία δεν έκαναν παιδιά. Μάλιστα, αυτό που σημειώνει η έρευνα είναι ότι δεν είναι μόνο οι άτεκνες γυναίκες που δεν θέλουν να κάνουν παιδιά αλλά και οι μητέρες που αποφασίζουν τελικά να μην αποκτήσουν κι άλλα παιδιά.

Το 49,6% των γυναικών ηλικιών 25-29 ετών δεν έχουν παιδιά, ποσοστό που μειώνεται στο 28,9% στις ηλικίες 30 με 34, το οποίο βέβαια σημειώνει αύξηση από το 2012 που στις αντίστοιχες ηλικίες βρισκόταν στο 28.2%. Συνολικά η έρευνα δείχνει ότι τα τελευταία 6 χρόνια οι γεννήσεις μειώνονται σημαντικά, με τους New York Times να εξετάζουν σε σχετικό άρθρο τους τα αίτια αυτού του φαινομένου. Όπως εξήγησε στην αμερικάνικη εφημερίδα, ο δημογράφος Andrew J.Cherlin «οι Αμερικανοί δεν ενδιαφέρονταν για τον ρυθμό γεννήσεων στο παρελθόν γιατί έχουμε την κάνουλα της μετανάστευσης που μπορούμε να κλείσουμε ή να ανοίξουμε. Στην Ευρώπη το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο, με χώρες όπως η Γερμανία και η Ισπανία να σημειώνουν πολύ μικρότερα ποσοστά». Σύμφωνα με τον Cherlin, τα σημερινά ποσοστά γυναικών που επιλέγουν να μην αποκτήσουν παιδιά στην Αμερική μπορεί να συγκριθούν με αυτά της Μεγάλης Ύφεσης, όταν το 1/5 των γυναικών δεν έκαναν παιδιά.

Εξήγηση σε αυτό το φαινόμενο προσπάθησε να δώσει και ο μελετητής William H.Frey, ο οποίος λέγοντας πως «σχεδόν σε κάθε δημογραφικό δείκτη που αφορά σε νέους, είτε έχει να κάνει με τον γάμο, είτε με την αγορά ενός σπιτιού ή την γέννηση ενός παιδιού, όλα είναι σε αναμονή από την αρχή της οικονομικής κρίσης. Πιστεύω ότι τα ποσοστά θα επανέλθουν, ήδη σε κάθε νέα έρευνα τα νούμερα αυξάνονται, ίσως αυτή να είναι η κατάλληλη στιγμή».  Εξάλλου, σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα, μπορεί τα ποσοστά των γυναικών που κάνουν παιδιά ενώ βρίσκονται στη τρίτη δεκαετία της ζωής τους να σημειώνουν πτώση, όμως ολοένα και περισσότερες γυναίκες που έχουν περάσει το 44ο έτος της ηλικίας τους επιλέγουν να γίνουν μητέρες.

 

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Οδηγός για γονείς παιδιών που ξεχωρίζουν για τις υψηλές επιδόσεις τους

Είναι σημαντικό να τους υπενθυμίζουμε συνεχώς ότι η αξία τους δεν συνδέεται αποκλειστικά με τα επιτεύγματα ή τις διακρίσεις τους.

ΠΑΙΔΙ

4 πράγματα που πρέπει πάντα να κάνουν οι γονείς για να μεγαλώσουν κορίτσια με αυτοπεποίθηση

Η Jennifer Breheny Wallace που έχει εκπαιδευτεί στο Χάρβαρντ αναλύει τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης έρευνας

Προτεινόμενα

ASK THE EDITOR

Peach Perfect: Γιατί να υιοθετήσεις τις ροδακινί αποχρώσεις στο μακιγιάζ σου αυτή την άνοιξη

Και τέσσερις επιλογές προϊόντων από τη beauty editor του AllYou που θα απογειώσουν το makeup look σου

ΣΠΙΤΙ

6 απλοί τρόποι για να ομορφύνεις την κουζίνα σου

Δεν χρειάζεται κόπο, αλλά τρόπο!