Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

"Πώς αναπτύσσεται η όραση στα παιδιά;"

Χρήσιμες πληροφορίες για όλα όσα θέλεις να ξέρεις για τα μάτια του!



Ήρθε στον κόσμο πριν μερικές μέρες και σας χάρισε την απόλυτη ευτυχία! Ασχολείστε συνέχεια μαζί του και δε χορταίνετε να το βλέπετε... Τι βλέπει όμως το μωρό σας; Ας γνωρίσουμε τα στάδια ανάπτυξης της όρασης ενός παιδιού.

Η όραση του νεογέννητου είναι φτωχά αναπτυγμένη. Το νεογέννητο έχει ελαφρώς θολή όραση και σχετική δυσκολία εστίασης. Μπορεί να δει σε απόσταση περίπου 30 εκατοστών, ενώ πιο κοντά και πιο μακριά τα πράγματα γίνονται πιο θολά. Μπορεί να εστιάσει στο πρόσωπο της μάνας του ακριβώς στην απόσταση στήθους – ματιού της μητέρας, δηλαδή περίπου 30 εκατοστών. Παρατηρεί με ενδιαφέρον τα αντικείμενα που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση και δείχνει προτίμηση στα ανθρώπινα πρόσωπα. Στιγμιαία μπορεί να δείξει ότι ακολουθεί ένα αντικείμενο που κινείται αργά, περίπου στην απόσταση των 30 εκατοστών. Το αντανακλαστικό κλεισίματος των βλεφάρων λειτουργεί από τη γέννηση, δηλαδή το βρέφος βλεφαρίζει κάθε φορά που εκτίθεται σε δυνατό φως ή του ακουμπάμε το μάτι. Επίσης, το νεογέννητο στρέφει το κεφάλι του προς το φως, ενώ ανοίγει τα μάτια αν το κρατήσετε σε όρθια στάση. Ως προς την συνεργασία των μυών των ματιών, τα μάτια του νεογέννητου είναι στιγμές που δεν συντονίζονται καλά, και μπορεί να φαίνεται να στραβίζουν.

Στον ένα μήνα, το βρέφος συνεχίζει να βλέπει καλύτερα στα 30 εκατοστά, ιδιαίτερα εστιάζοντας σε πρόσωπα, εικόνες και λεπτομέρειες με έντονες αντιθέσεις μεταξύ άσπρου και μαύρου. Επίσης, παρατηρεί το πρόσωπο της μητέρας του με αυξανόμενη εγρήγορση. Όταν είναι δεκτικό μπορεί να ακολουθεί ένα αντικείμενο με το βλέμμα του κατά 90 μοίρες, ενώ αρχίζει να εμφανίζει και δάκρυα.

Σε ηλικία περίπου δύο μηνών, παρατηρείται αξιοσημείωτη αλλαγή στην οπτική αντίληψη. Ενώ το νεογέννητο χρησιμοποιούσε την περιορισμένη του όραση, κυρίως για να εντοπίζει πρόσωπα και πράγματα, τώρα δείχνει πως ενδιαφέρεται περισσότερο να αναγνωρίσει αυτά που βλέπει και μπορεί να αντιλαμβάνεται τα πράγματα με περισσότερες λεπτομέρειες και ακόμα, να διακρίνει σχήματα με μεγαλύτερη ευκολία.

Μέχρι τους τρεις μήνες, μπορεί να ακολουθήσει ένα φως, ένα πρόσωπο ή ένα αντικείμενο από τη μια μεριά στην άλλη (180 μοίρες). Η οπτική οξύτητα βελτιώνεται σταδιακά, οπότε μπορεί και βλέπει μακρύτερα. Η έγχρωμη όραση μπορεί να λειτουργεί κανονικά. Το μωρό μπορεί τώρα να ξεχωρίζει ολοκάθαρα τη μητέρα του ανάμεσα σε άλλους ανθρώπους, ενώ αρχίζει να παρατηρεί και να χαζεύει τα χεράκια του.

Έως την ηλικία των πέντε μηνών, η οπτική οξύτητα του μωρού σας έχει βελτιωθεί πολύ και μπορεί να εστιάσει σε πιο μακρινή απόσταση (μέτρων). Αναγνωρίζει οικεία πρόσωπα, το στήθος της μαμάς ή το μπιμπερό. Κοιτάζει τον εαυτό του στον καθρέφτη. Ξεκινά να απλώνει τα χεράκια του για να πιάσει αντικείμενα και προσπαθεί να τα φέρει στο στόμα. Ξεκινά η συνεργασία χεριού – ματιού. Χτυπάει το παιχνιδάκι που κρέμεται μπροστά ή πάνω του.

Γύρω στους επτά μήνες, το βρέφος έχει πλέον πληρέστερη ανάπτυξη της οπτικής οξύτητας. Βλέπει τα χρώματα πλήρως και κοιτάζει σε μεγαλύτερες αποστάσεις. Μπορεί να αναπτύσσει προτιμήσεις για συγκεκριμένα χρώματα, συνήθως έντονα, όπως κόκκινα ή πορτοκαλί. Γυρίζει το κεφάλι του για να δει ένα αντικείμενο, ενώ αγγίζει και την εικόνα του μέσα στον καθρέφτη.

Μέχρι τους έντεκα μήνες, το μωρό σας μπορεί να παρατηρήσει με τα μάτια του ένα μικρό αντικείμενο, ενώ αρχίζει να έχει αίσθηση του βάθους. Του αρέσει το παιχνίδι που κρύβεσαι και το «κούκου τζα». Αυξάνεται η ικανότητά του να ακολουθεί με το βλέμμα του ένα αντικείμενο που κινείται γρήγορα.

Έως την ηλικία των δεκατεσσάρων μηνών, το μωρό μπορεί να τοποθετήσει σχήματα μέσα στις κατάλληλες τρύπες κουτιού και αρχίζει να ενδιαφέρεται για τις φωτογραφίες και τις εικόνες στα βιβλία. Αναγνωρίζει οικεία αντικείμενα και εικόνες στα βιβλία και μπορεί να δείχνει με το δάχτυλό του. Επίσης, αναγνωρίζει το πρόσωπό του στον καθρέφτη.

Στην ηλικία των δύο ετών, το παιδάκι σας μπορεί να εστιάσει σε αντικείμενα πολύ κοντά του αλλά και μακριά του. Κάνει γραμμούλες με μολύβι στο χαρτί και ίσως μιμηθεί ίσια γραμμούλα ή και κυκλική όταν του δείξουμε. Δείχνει με το δάχτυλο μέρη του σώματος εάν ρωτηθεί.

Έως τριών ετών το νήπιο μπορεί να αναγνωρίζει κάποια βασικά χρώματα. Η οπτική του οξύτητα είναι σχεδόν τέλεια, όπως του ενήλικα, ενώ αν του γράψουμε ένα σχήμα μπορεί να το αντιγράψει, κυρίως κύκλο και τετράγωνο.

Μέχρι να φτάσει το παιδί στο δημοτικό σχολείο, η όρασή του και η συνεργασία χεριού ματιού έχουν αναπτυχθεί πλήρως. Αναγνωρίζει αριθμούς και γράμματα, είναι έτοιμο να μάθει να διαβάζει. Έχει πλήρη αίσθηση της προοπτικής και του βάθους στις εικόνες, με αντικείμενα κοντά και μακριά. Χρησιμοποιεί με επιτυχία και λεπτές κινήσεις το ψαλίδι.

Πηγή: familylife.gr

 

 

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Οδηγός για γονείς παιδιών που ξεχωρίζουν για τις υψηλές επιδόσεις τους

Είναι σημαντικό να τους υπενθυμίζουμε συνεχώς ότι η αξία τους δεν συνδέεται αποκλειστικά με τα επιτεύγματα ή τις διακρίσεις τους.

ΠΑΙΔΙ

4 πράγματα που πρέπει πάντα να κάνουν οι γονείς για να μεγαλώσουν κορίτσια με αυτοπεποίθηση

Η Jennifer Breheny Wallace που έχει εκπαιδευτεί στο Χάρβαρντ αναλύει τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης έρευνας

Προτεινόμενα

CELEBS

Μαριάντα Πιερίδη: Ρομαντική απόδραση στο Λονδίνο με τον νέο της σύντροφο

Το ζευγάρι έκανε το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό μετά από σχέση δύο μηνών

ΜΟΥΣΙΚΗ

Πέρα από τη θάλασσα | Ο Παύλος Παυλίδης συναντά τον Γιάννη Μαρκόπουλο

Ψηφιακή πρεμιέρα στο Onassis Channel στο YouTube | 31.03.2024 | 21:00 | Σκηνοθεσία: Χρήστος Σαρρής

CELEBS

Βασίλης Μπισμπίκης: Οι πρώτες δηλώσεις μετά την περιπέτεια με την υγεία του

«Είμαι καρδιακός άνθρωπος. Εννοείται ότι αλλάζω τις συνήθειές μου»