Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

Ποια είναι η τροφή που προλαμβάνει τις παιδικές αλλεργίες;

Δεν θα το πιστεύεις!  



Τα τελευταία χρόνια, γονείς σε πολλές χώρες, και στην Ελλάδα, έχουν γίνει πολύ επιφυλακτικοί στο να ταΐσουν τα παιδιά τους με ψάρι, φοβούμενοι κυρίως δύο πράγματα: Την εμφάνιση αλλεργίας, και την πρόσληψη βαρέων μετάλλων όπως ο υδράργυρος.

Παρόλα αυτά, πολλές έρευνες σε ενήλικες δείχνουν ότι τα ψάρια, πλούσια σε ωφέλιμα λιπαρά, φώσφορο και άλλα θρεπτικά συστατικά, μπορούν όταν καταναλώνονται συχνά να ενισχύουν την εγκεφαλική δραστηριότητα στους ηλικιωμένους, να ενισχύουν την οπτική λειτουργία, να προστατεύουν από καρδιαγγειακά νοσήματα και να ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα σε όλες τις ηλικίες.

Παραδοσιακά και μέχρι πρόσφατα, τροφές που συνδέονται συχνότερα με αλλεργίες και αποκαλούνται «αλλεργιογόνες» – όπως το ψάρι, το αυγό, οι ξηροί καρποί – συνίστατο να καθυστερούν στην εισαγωγή τους στο διαιτολόγιο του βρέφους.

Και σήμερα πολλοί γονείς παιδιών με οικογενειακό ιστορικό αλλεργιών αλλά και χωρίς οικογενειακό ιστορικό αλλεργιών λαμβάνουν οδηγίες από επαγγελματίες υγείας να δίνουν αυγό στο βρέφος ή/ και ψάρι μετά το κλείσιμο του πρώτου έτους, κάποιες φορές και αργότερα.

Πολλές έρευνες των τελευταίων χρόνων έχουν αλλάξει τα δεδομένα, έτσι που σήμερα η τεκμηριωμένη επιστήμη προσανατολίζεται στην έγκαιρη, ούτε πρώιμη, ούτε καθυστερημένη, εισαγωγή όλων των κατηγοριών τροφίμων στο βρέφος, χωρίς εξαίρεση ακόμα και σε βρέφη με οικογενειακό ιστορικό αλλεργιών ή με προσωπικό ιστορικό ατοπικών εκδηλώσεων, όπως έκζεμα, αλλεργική πρωκτοκολίτιδα ή επεισόδια βρογχόσπασμου.

Μια έρευνα από την Σουηδία έρχεται να ενισχύσει την παραπάνω σύσταση. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό The American Journal of Clinical Nutrition τον Απρίλιο 2013. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα βρέφη που έλαβαν ψάρι πριν χρονίσουν είχαν αυξημένη πιθανότητα να προστατευτούν από αλλεργικά νοσήματα στο μέλλον.

Οι ειδικοί από το Ινστιτούτο Ιατρικής και το Τμήμα Κλινικών Επιστημών και Εκπαίδευσης στην Στοκχόλμη, ανέλυσαν δεδομένα από 3 χιλιάδες 285 παιδιά που παρακολούθησαν από την γέννηση σε προοπτική μελέτη.

Οι γονείς των παιδιών που συμμετείχαν απάντησαν σε αναλυτικά ερωτηματολόγια στην ηλικία του 1 έτους, 2, 4, 8 και 12 ετών ώστε να εξακριβωθεί το ιστορικό διατροφής τους, τα αλλεργικά συμπτώματα, οι περιβαλλοντικές εκθέσεις και οι παράγοντες του τρόπου ζωής.

Στην ηλικία του ενός έτους υπήρχε αναλυτική συμπλήρωση για το αν και πόσο ψάρι κατανάλωναν καθημερινά. Στην ηλικία των 8 ετών τα παιδιά έκαναν αλλεργικά τεστ (ειδικές ανοσοσφαιρίνες IGE) για να εξακριβωθούν τυχόν σημάδια αλλεργίας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, 80% των βρεφών 1 έτους κατανάλωναν ψάρι τακτικά (οριζόμενο ως πάνω δύο μερίδες τον μήνα). Η προσθήκη ψαριού στην διατροφή του μωρού μεταξύ 6 και 12 μηνών μείωνε τον κίνδυνο του παιδιού για εμφάνιση αλλεργικών εκδηλώσεων κατά 74%.

Το συμπέρασμα των ερευνητών είναι ότι η τακτική κατανάλωση ψαριού κατά την βρεφική ηλικία είναι πιθανό να μειώνει τον κίνδυνο αλλεργικών νοσημάτων έως και την ηλικία των 12 ετών.

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν τον μηχανισμό με τον οποίο η κατανάλωση ψαριού μπορεί να έχει τέτοιο αποτέλεσμα στην πρόληψη ατοπίας.

Τα ω3 λιπαρά οξέα που αφθονούν στα ψάρια έχουν συνδεθεί με πολλά ευεργετικά αποτελέσματα στην λειτουργία της καρδιάς και του ανοσοποιητικού συστήματος.

Βεβαίως οι γονείς θα πρέπει να γνωρίζουν τους κινδύνους από την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων βαρέων μετάλλων που περιέχονται σε ορισμένα, μεγάλα ψάρια, όπως ο ξιφίας, ο καρχαρίας, ο μεγάλος τόνος και γενικά μεγάλα ψάρια ωκεανού.

Πηγή: familylife.gr

 

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Δραστηριότητες για παιδιά & κατασκευές αφιερωμένες στην Ημέρα της Γης

Μαθαίνοντας στα παιδιά να σέβονται και να προστατεύουν τον πλανήτη μας

ΠΑΙΔΙ

Πώς νιώθουν δέος τα παιδιά και πώς αυτό το συναίσθημα γίνεται ισχυρό κίνητρο

Νέα έρευνα μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα την εμφάνιση του δέους στην παιδική ηλικία.

ΠΑΙΔΙ

Έχει σημασία ο τρόπος που μιλάμε για τα παιδιά μας;

Η γλώσσα που βιώνουν τα παιδιά στο σπίτι μπορεί να επηρεάσει την επιτυχία τους στο σχολείο.

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Τετάρτης 24 Απριλίου

Η υπομονή και η επιμονή θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε αρκετά εμπόδια

ΜΟΥΣΙΚΗ

Ziria Festival in Athens: 15 χρόνια μετά, το Ziria Festival συναντά τους φίλους του στην πρωτεύουσα

Μια φεστιβαλική εμπειρία 6 ωρών, με ένα εκρηκτικό after party

FASHION TRENDS

7 καμπαρντίνες για να επενδύσεις στο πιο versatile πανωφόρι

Διαφορετικά πατρόν και χρώματα, για ένα από τα πλέον κλασικά items της γυναικείας γκαρνταρόμπας που δεν μας απογοητεύει ποτέ