Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

"Πότε πρέπει να επισκεφθεί ενδοκρινολόγο το παιδί μου ;"

Ενημερώσου σωστά....



Ο ενδοκρινολόγος είναι ο γιατρός που ειδικεύεται στον τομέα της μελέτης του ενδοκρινικού συστήματος, που είναι το σύστημα των αδένων του σώματος και των ορμονών που αυτοί οι αδένες παράγουν.

Οι παιδίατροι-ενδοκρινολόγοι είναι οι γιατροί που ασκούν όχι μόνο την ενδοκρινολογία, αλλά έχουν εμπειρία και στη θεραπεία παιδιών που χρειάζονται αυτό το είδος της εξειδικευμένης περίθαλψης.

Οι λόγοι που μπορεί το παιδί σας να χρειαστεί να δει έναν ενδοκρινολόγο διαφέρουν. Ο παιδίατρος θα σας παραπέμψει σε έναν κατάλληλο γιατρό, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της υγείας του παιδιού σας.

1. Ασυνήθιστα χαμηλό ανάστημα

Τα παιδιά που δεν αναπτύσσονται τόσο ώστε να ψηλώσουν όσο οι συνομήλικοί τους μπορεί να χρειαστεί να δουν έναν ενδοκρινολόγο για να διαπιστώσει αν έχουν μια ανεπάρκεια αυξητικής ορμόνης. Τα περισσότερα παιδιά μεγαλώνουν κατά τουλάχιστον 3 εκατοστά σε ύψος από την ηλικία των 2 ετών μέχρι την έναρξη της εφηβείας. Τα παιδιά που δεν ικανοποιούν τα ελάχιστα αυτά κριτήρια ή που πάσχουν από συνθήκες που μπορεί να οδηγήσουν σε κοντό ανάστημα, μπορεί να μην παράγουν αρκετές από τις ορμόνες που ελέγχουν την ανάπτυξη.

Ο ενδοκρινολόγος θα εξετάσει το παιδί σας, θα πάρει το λεπτομερές ιατρικό ιστορικό της οικογένειας και θα προχωρήσει σε εξετάσεις αίματος για να μετρήσει τα επίπεδα της ορμόνης, προτού προβεί σε διάγνωση και συνταγογράφηση μιας θεραπείας.

2. Διάγνωση του διαβήτη

Η διάγνωση του διαβήτη τύπου 1, που ονομάζεται επίσης νεανικός διαβήτης, μπορεί να απαιτήσει μια επίσκεψη σε έναν παιδιατρικό ενδοκρινολόγο. Τα παιδιά που έχουν διαβήτη τύπου 1, δεν μπορούν να παράγουν ινσουλίνη, την ορμόνη που ρυθμίζει πώς το σώμα χρησιμοποιεί και διανέμει τη γλυκόζη, επειδή το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα κύτταρα που παράγουν την ινσουλίνη.

Οι διαβητικοί τύπου 1 εξαρτώνται από τη λήψη της ινσουλίνης για τη ρύθμιση των επιπέδων του σακχάρου του αίματος. Ο ενδοκρινολόγος μπορεί να βοηθήσει το παιδί αλλά και εσάς να μάθετε πώς να διαχειρίζεστε και να ρυθμίσετε τις δόσεις όταν χρειάζεται.

3. Άλλα προβλήματα αδένων

Μπορεί, επίσης, να χρειαστεί να πάτε το παιδί σας στον ενδοκρινολόγο για την αντιμετώπιση άλλων προβλημάτων που αφορούν ορμονικές ανισορροπίες των αδένων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη λειτουργία του σώματος. Οι αδένες του θυρεοειδούς και της υπόφυσης μπορούν να παράγουν είτε πάρα πολλή είτε πάρα πολύ λίγη από τις ορμόνες τους, που μπορούν να κάνουν τον μεταβολισμό ή ακόμα και την καρδιακή λειτουργία είτε εξαιρετικά αποτελεσματικούς (π.χ. να αυξήσουν τον καρδιακό ρυθμό) είτε εξαιρετικά επιβραδυντικούς.

Επίσης, προβλήματα αδένων με τα οποία μπορεί να έχει γεννηθεί το παιδί, όπως ένα πρόβλημα στα επινεφρίδια που είναι γνωστό ως συγγενής υπερπλασία των επινεφριδίων, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με την εποπτεία ενός ενδοκρινολόγου.

Όταν τα επινεφρίδια που βρίσκονται πάνω από τα νεφρά, δεν λειτουργούν σωστά, η υπόφυση παράγει μεγαλύτερη ποσότητα από τη δική της ορμόνη, γεγονός που μπορεί με τη σειρά του να διαταράξει την φυσιολογική ισορροπία των υγρών και των ηλεκτρολυτών στο σώμα του παιδιού και επίσης να εμποδίσει το μεταβολισμό της ζάχαρης.

 Πηγή: familylife.gr

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Οδηγός για γονείς παιδιών που ξεχωρίζουν για τις υψηλές επιδόσεις τους

Είναι σημαντικό να τους υπενθυμίζουμε συνεχώς ότι η αξία τους δεν συνδέεται αποκλειστικά με τα επιτεύγματα ή τις διακρίσεις τους.

ΠΑΙΔΙ

4 πράγματα που πρέπει πάντα να κάνουν οι γονείς για να μεγαλώσουν κορίτσια με αυτοπεποίθηση

Η Jennifer Breheny Wallace που έχει εκπαιδευτεί στο Χάρβαρντ αναλύει τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης έρευνας

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 29 Μαρτίου

Μην αποφύγετε να βρείτε τη λύση σε κάτι που σας βασανίζει, όσο και αν φοβάστε μήπως πληγωθείτε

BLOGS

Η Beyoncé αποκαλύπτει την tracklist του νέου της δίσκου, Cowboy Carter

Ο οποίος θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα cover του “Jolene” της Dolly Parton, αλλά και συμμετοχή του θρύλου της country, Willie Nelson

VIRAL

Το teaser trailer της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου Kinds Of Kindness είναι εδώ

Στο Ιστορίες Καλοσύνης πρωταγωνιστεί η άρτι βραβευθείσα με Όσκαρ Emma Stone, ενώ το σενάριο της ταινίας συνυπογράφει το δίδυμο Γιώργος Λάνθιμος-Ευθύμης Φιλίππου.