ΕΤΣΙ θα αντιμετωπίσεις τα πεισματικά «όχι» του παιδιού σου - AllYou.gr

Search

ΕΤΣΙ θα αντιμετωπίσεις τα πεισματικά «όχι» του παιδιού σου

10 χρυσές συμβουλές.

> ΠΑΙΔΙ ::
23 Ιουνίου 2015

«Το παιδί μου λέει «όχι» πριν ακόμα προλάβω να πω αυτό που θέλω, μου έλεγε μια μητέρα απελπισμένη από τη συμπεριφορά του τρίχρονου παιδιού της», αναφέρει η Αλεξάνδρα Καππάτου, Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος – Συγγραφέας. Άλλοι γονείς λένε ότι το παιδί προσποιείται ότι δεν τους άκουσε ή φωνάζει «όχι» και αρχίζει να κλαίει ή αρνείται ό,τι κι αν του ζητήσουν.

Tο παιδί από τα δύο του χρόνια «παλεύει» ανάμεσα στην ανάγκη του να μεγαλώσει και στην πλήρη εξάρτησή του από εσάς για αγάπη και φροντίδα. Λέγοντάς σας «όχι» υψώνει το ανάστημά του. Tο θέμα για το παιδί δεν είναι αν θα υπακούσει σε συνήθεις εντολές για θέματα της καθημερινότητας – φαγητό, ντύσιμο, έξοδος – αλλά πώς θα εδραιώσει την έννοια του εαυτού του, της προσωπικότητάς του, η οποία είναι πέρα από τη σχέση σας. Δεν αμφισβητεί την επιβολή σας, απλώς προσπαθεί να είναι ένα ξεχωριστό άτομο.

1. Μάθετε να ελίσσεστε όταν έρχεστε αντιμέτωποι με τα «όχι» του παιδιού, αλλά και να αναγνωρίζετε ή να αποφεύγετε, όσο είναι δυνατόν, τις δύσκολες καταστάσεις.

2. Πίσω από το κίνητρο που ωθεί το παιδί σας να γίνει ανεξάρτητο, βρίσκεται η επιθυμία του να σας ευχαριστήσει και να εισπράξει τον έπαινό σας.

3. Μπορείτε να θέτετε όρια που να είναι απλά, λίγα και σαφή. Έχοντας καταλάβει αυτά τα όρια, αισθάνεται πιο ασφαλές στον έλεγχο των δικών του δυνάμεων.

4. Δεν έχει πλήρη επίγνωση των συνεπειών των πράξεών του και χρειάζεται πραγματικά επίβλεψη.

5. Προτιμάτε να του δίνετε τη δυνατότητα να παίρνει «αποφάσεις» προσαρμοσμένες στην ηλικία του, όποτε είναι δυνατό, παρά να του κάνετε ερωτήσεις στις οποίες θα απαντήσει αυτόματα «όχι».

6. Σεβόμενοι τις προτιμήσεις του, στηρίζετε την ανάπτυξη της ανεξαρτησίας του και του δίνετε την ευκαιρία να γίνει ένα άτομο που θα σταθεί στα πόδια του.

7. Δεν μπορείτε να απαιτείτε από ένα παιδί τριών ή τεσσάρων ετών να κάνει εκείνο ακριβώς που του έχετε πει. Χρειάζεται βοήθεια και υπομονή για να το πράξει.

8. Aντιμετωπίζετε κάθε πρόβλημα ξεχωριστά κι αν μια συμπεριφορά επαναλαμβάνεται, αποφεύγετε να του το επισημαίνετε, π.χ. «Δεν μαζεύεις ποτέ τα παιχνίδια σου». Eπισημαίνοντας το «ποτέ», θα μπορούσε να πιστέψει ότι δεν του έχετε εμπιστοσύνη.

9. Aν, για παράδειγμα, περιμένετε επισκέπτες, να το ενημερώνετε εγκαίρως. Aν παραπονιέται ότι πλήττει με όλους αυτούς τους μεγάλους, το ακούτε προσεκτικά συμφωνώντας ίσως μαζί του, παράλληλα όμως του προτείνετε μια εναλλακτική δυνατότητα, για παράδειγμα, να καλέσετε ένα φίλο του ή να ασχοληθεί με ένα παιχνίδι που του αρέσει ιδιαίτερα.

10. Όταν καταλαβαίνετε το παιδί σας, μπορείτε να χαμογελάτε μέσα σας με το δογματισμό του. Όσο κι αν εκνευρίζεστε κάποιες φορές, αυτά τα περιστατικά αποτελούν μια ευκαιρία για να έρθετε πιο κοντά.

Πηγή: infokids.gr

Hot αυτή τη στιγμή!

ΜΟΔΑ

Η νέα συλλογή matis υμνεί το σύγχρονο urban glam

Αυτή τη σεζόν, η matis προσεγγίζει τις πιο θηλυκές πτυχές του μπαρόκ και τις μετατρέπει σε υπέροχα κομμάτια και σύνολα.
INTERVIEW

Χάρις Αλεξίου: «Το συναίσθημα φυλακίζουμε μέσα μας, όχι τα γεγονότα»

Η δική μας, η μοναδική Χαρούλα. Των τραγουδιών, του έρωτα, της αγάπης, του γλεντιού, της συγκίνησης, της καρδιάς μας, της ζωής μας. Η Χάρις Αλεξίου στο allyou.
ΣΧΕΣΕΙΣ

3 λόγοι που οι άντρες οδηγούνται στην απιστία

Τα πιθανά σενάρια πίσω από την απόφαση του να κοιτάξει άλλη ενώ είσαστε μαζί.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ένας πολύ καλός λόγος να παραγγέλνεις συχνότερα sushi

Αν έψαχνες δικαιολογίες τις έχεις με τη σφραγίδα της επιστήμης.
STAR STYLE

Οι εμφανίσεις της Michelle Obama που δε γίνεται να ξεχάσουμε

Ενώ η αντίστροφη μέτρηση μέχρι την εκλογή του επόμενου Προέδρου της Αμερικής έχει ξεκινήσει, εμείς κάνουμε μια αναδρομή στις εμφανίσεις της πιο αγαπημένης Πρώτης Κυρίας!
ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ

6 φθινοπωρινές αποχρώσεις μανό που πρέπει να δοκιμάσεις

Μην υποδεχτείς το Φθινόπωρο μόνο στην ντουλάπα σου, αλλά και στα νύχια σου!