Στο ύψος τους! - AllYou.gr

Search

Στο ύψος τους!

Το ύψος του παιδιού εξαρτάται κι από το ύψος των γονιών του; Οι ειδικοί απαντούν.

> ΠΑΙΔΙ ::
06 Αυγούστου 2014

Οι ψηλοί γονείς θα κάνουν ψηλά παιδιά; Οι κοντοί γονείς θα κάνουν κοντά παιδιά; Πιθανότατα ΝΑΙ, επισημαίνει ο παιδίατρος Κέκκος Μάρκου, , αν λάβουμε υπόψη μας τα γονίδια τα οποία κληρονομούνται από τους γονείς. Αν οι γονείς είναι ψηλοί, τότε ίσως το παιδί τους να γίνει ακόμα πιο ψηλό απ’ αυτούς, γιατί τα βασικά γονίδια συσσωρεύονται. Το ίδιο συμβαίνει με τους κοντούς γονείς, αλλά αντίστροφα: το παιδί ίσως να γίνει πιο κοντό από αυτούς.

Υπάρχει ένας τρόπος για να υπολογίσετε το ύψος που θα έχει το παιδί σας:

Προσθέστε το ύψος του πατέρα και της μητέρας (σε εκατοστά), προσθέστε άλλα 13 για τα αγόρια ή αφαιρέστε 13 για τα κορίτσια. Στη συνέχεια το διαιρείτε με το δύο. Όμως προσέξτε, αυτό αποτελεί μόνο μια ένδειξη.

Μην ξεχνάτε ότι η κληρονομικότητα κρύβει και κινδύνους: οι ψηλοί γονείς ίσως να έχουν κάποιον πρόγονο (γονείς, παππούδες κλπ.) που να ήταν κοντός, κι αυτό το γονίδιο να κληροδοτηθεί στο παιδί. Επιπλέον, μπορεί το παιδί να «συναντήσει» μερικά περιστατικά στη διαδρομή, όπως μια πρόωρη εφηβεία που διακόπτει την ανάπτυξη πολύ νωρίτερα ή μια χρόνια θεραπεία με κορτιζόνη κι έτσι δε θα έχει το ύψος που θα μπορούσε να έχει.

Στην πραγματικότητα, δεν μπορούμε να κάνουμε πρόβλεψη για το ύψος ενός παιδιού πριν μπει στην περίοδο της εφηβείας. Όλα είναι πιθανά, γι’ αυτό κάντε υπομονή…

Πηγή: http://www.infokids.gr/Ακολούθησε το allyou στο Instagram!