ΕΤΣΙ θα διαπιστώσεις ότι το παιδί σου αντιμετωπίζει πρόβλημα με την όραση του - AllYou.gr

Search

ΕΤΣΙ θα διαπιστώσεις ότι το παιδί σου αντιμετωπίζει πρόβλημα με την όραση του

Ακολούθησε τα σημάδια...

> ΠΑΙΔΙ ::
11 Αυγούστου 2015

Τα παιδιά περνούν πολλές ώρες βλέποντας τηλεόραση είτε παίζοντας τα αγαπημένα τους παιχνίδια στο tablet ή τον υπολογιστή. Εσείς δικαίως φωνάζετε να ελαττώσουν τις ώρες που σπαταλούν μπροστά στην εκάστοτε οθόνη αλλά τα λόγια σας δεν βρίσκουν ανταπόκριση. Και τότε σας πιάνει η ανησυχία για την όραση του παιδιού. 

Μπορεί να υπάρχει μια σειρά από σημάδια για να το καταλάβουμε:

Μήπως το παιδί σας κάθεται πολύ κοντά στην τηλεόραση;

Μήπως έχει πρόβλημα διατήρησης της συγκέντρωσης ενώ κάνει την εργασία του;

Μήπως έχει δυσκολία στην αντιγραφή από τον πίνακα στο σχολείο;

Μήπως παραπονιέται για θολή όραση, πονοκεφάλους, ή πόνο στα μάτια;

Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι πολλές παθήσεις των ματιών δεν εμφανίζουν κανένα σύμπτωμα, και τα παιδιά συχνά δεν γνωρίζουν ότι η όραση τους δεν είναι τέλεια, επειδή νομίζουν ότι βλέπουν με τον ίδιο τρόπο όπως όλοι οι άλλοι. Μαθαίνουν να ζουν με τα προβλήματα όρασης τους, χωρίς τον καθορισμό τους, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερα προβλήματα στο σχολείο και αργότερα στη ζωή.

Δυστυχώς, μερικοί μαθητές λανθασμένα χαρακτηρίζονται ότι έχουν μαθησιακές δυσκολίες ή προβλήματα συμπεριφοράς, όταν μπορεί απλά να έχουν προβλήματα όρασης. Ως εκ τούτου, είναι ζωτικής σημασίας να κάνουμε τακτικές εξετάσεις των ματιών.

Σε ποια ηλικία πρέπει τα παιδιά να εξετάζουν τα μάτια τους;

Συνιστάται πλήρης έλεγχος στην ηλικία των τεσσάρων έως πέντε ετών. Μετά την πρώτη εξέταση είναι σκόπιμο να επιστρέφουν κάθε χρόνο ή όπως απαιτείται σε κάθε περίπτωση. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, αν η μαμά ή ο μπαμπάς φορούν γυαλιά.

Μπορεί το παιδί να κάνει εξέταση των ματιών ακόμα και όταν δεν μπορεί να διαβάσει;

Ναι. Χρησιμοποιείται μια σειρά συγκεκριμένων τεχνικών εξέτασης, με φιλικά προς το παιδί αντικείμενα, κάρτες και παιχνίδια, έτσι ώστε ακόμη και τα πολύ μικρά παιδιά που δεν ξέρουν γράμματα ή δεν είναι αρκετά μεγάλα για να απαντήσουν σε ορισμένες ερωτήσεις να εξεταστούν με ακρίβεια.

Πηγή: infokids.grΑκολούθησε το allyou στο Instagram!