Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

4 τρόποι να μάθεις στο παιδί σου να αναγνωρίζει τα συναισθήματα του

Είναι σημαντικό...



Τα συναισθήματα είναι ένα αναπόσπαστο μέρος της ανθρώπινης φύσης που επηρεάζουν το σώμα, τις σκέψεις και τις ενέργειές μας, κινητοποιούν τις ανάγκες μας και επιδρούν καθοριστικά στις σχέσεις μας. Πρόκειται για εσωτερικά σήματα που μας βοηθούν να κατανοήσουμε τι συμβαίνει γύρω μας. Είναι δηλαδή στην πραγματικότητα η αντίδραση του εγκεφάλου, μόλις αυτός αντιληφθεί κάποια αλλαγή στο σώμα μας. Οι μύες του σώματος σφίγγονται ή χαλαρώνουν, τα αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται ή συστέλλονται και γενικά όταν βιώνουμε ένα συναίσθημα, το νιώθουμε στο σώμα μας. Ανάλογα με το εκάστοτε συναίσθημα μπορούμε να νιώσουμε ευχάριστα ή δυσάρεστα, να πάρουμε αποφάσεις σχετικά με το τι μας βοηθά, τι μας βλάπτει, τι μας αρέσει ή τι δεν μας αρέσει, να παραμείνουμε στην ίδια κατάσταση ή να την αλλάξουμε τονίζει η Τζωρτζίνα Στασινοπούλου, δασκάλα ειδικής αγωγής. Ταυτόχρονα μας αναγκάζουν να χρησιμοποιήσουμε τη γλώσσα του σώματος έτσι που να φανερώσουμε στα άτομα που βρίσκονται γύρω μας πώς νιώθουμε. Με τον τρόπο αυτό εκφράζουμε τον εαυτό μας στους άλλους ενώ ταυτόχρονα οι άλλοι αποφασίζουν για το πώς θα μας συμπεριφερθούν.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ποια συναισθήματα βιώνουμε, ώστε να μπορούμε να τα ρυθμίζουμε κα να τα ελέγχουμε καλύτερα, για να κατανοούμε τι συμβαίνει μέσα μας. Όταν εκφράζουμε τα συναισθήματά μας με τον κατάλληλο τρόπο, τότε μπορούμε να επικοινωνούμε αποτελεσματικότερα με τους γύρω μας και να καταφέρνουμε εποικοδομητικές αλλαγές στη ζωή μας. Με άλλα λόγια η ικανότητα διαχείρισης των συναισθημάτων είναι ουσιώδης για τη σωματική και ψυχική μας υγεία. Κι αν αυτό ισχύει για όλα τα άτομα ανεξαρτήτου ηλικίας, φανταστείτε πόσο σημαντικό πράγμα είναι ιδιαίτερα για τα παιδιά η ανάπτυξη των συναισθηματικών τους ικανοτήτων. Η ανάπτυξη της συναισθηματικής ικανότητας θα βοηθήσει τα παιδιά να αποκτήσουν τα εφόδια για να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις προκλήσεις της ενήλικης ζωής τους. Για να μπορέσουν όμως τα παιδιά να κατανοήσουν τη συναισθηματική τους κατάσταση και να την επικοινωνήσουν στους άλλους, θα πρέπει να είναι σε θέση να περιγράψουν με ακρίβεια αυτό που νιώθουν. Επομένως είναι σημαντικό να τα βοηθήσουμε να αποκτήσουν ένα πλούσιο λεξιλόγιο συναισθημάτων, ώστε να μάθουν αφενός να τα αναγνωρίζουν αφετέρου να τα συνδέουν με τις αιτίες τους, να τα διαχειρίζονται και να τα αντιμετωπίζουν. Σύμφωνα με τους ειδικούς ως βασικά συναισθήματα αναφέρονται η αγάπη, η χαρά, η έκπληξη, η ενόχληση, ο θυμός, η λύπη, η νοσταλγία, η απόρριψη, η αδικία, ο φόβος, η υπομονή, η ταλαιπωρία η περηφάνια, η ντροπή και το θάρρος. Από τούτα, σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς, παράγονται μια πλειάδα άλλων συναισθημάτων που ονομάζονται παράγωγα συναισθήματα. Το σημαντικό λοιπόν είναι να μάθουμε στα παιδιά να χρησιμοποιούν τα συναισθήματα τους με το όνομά τους, χωρίς ενοχές και προκαταλήψεις για το πώς οι άλλοι θα τα αντιληφθούν: «Αισθάνομαι θυμό γιατί σε ζηλεύω που κατάφερες…».

Σίγουρα δεν είναι τυχαίο που τα τελευταία χρόνια ακούγεται όλο και πιο πολύ ο όρος «συναισθηματική νοημοσύνη». Πρόκειται για την ικανότητα του ατόμου να αντιλαμβάνεται, να αξιολογεί και να εκφράζει τα συναισθήματά του, να τα κατανοεί και να τα ρυθμίζει έτσι που να προάγει τη συναισθηματική και νοητική του ανάπτυξη. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν μάθουμε στα άτομα – και ιδιαίτερα στα παιδιά – να χειρίζονται πιο αποτελεσματικά τα συναισθήματά τους, τότε η συναισθηματική τους νοημοσύνη μπορεί να αυξηθεί.

Μερικές πρακτικές συμβουλές προς το σκοπό αυτό θα μπορούσαν να είναι και οι παρακάτω:

1) βοηθάμε τα παιδιά να παρατηρούν τα συναισθήματά τους. Τους εξηγούμε πως είναι μηνύματα που τα πληροφορούν για το τι συμβαίνει μέσα τους, ότι τα βοηθούν να κατανοήσουν τον εσωτερικό τους κόσμο και ότι τα διευκολύνουν να επικοινωνήσουν με τους άλλους,

2) τα πείθουμε να αποδεχθούν τα συναισθήματά τους όποια και να είναι αυτά, χωρίς να κρίνουν αν είναι καλά ή όχι και αν πρέπει να τα αισθάνονται ή όχι,

3) τα παροτρύνουμε να περιγράφουν αυθόρμητα τα συναισθήματά τους με τις κατάλληλες λέξεις όπως επίσης και την έντασή τους και

4) ενθαρρύνουμε τα παιδιά να καταλάβουν πόσο σημαντικό είναι να αναγνωρίζουν και να ανταποκρίνονται στα συναισθήματα των άλλων, αφού αυτό θα τα βοηθήσει στην επικοινωνία τους και θα αναπτύξει τις διαπροσωπικές και κοινωνικές τους σχέσεις.

Πηγή: infokids.gr

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Οδηγός για γονείς παιδιών που ξεχωρίζουν για τις υψηλές επιδόσεις τους

Είναι σημαντικό να τους υπενθυμίζουμε συνεχώς ότι η αξία τους δεν συνδέεται αποκλειστικά με τα επιτεύγματα ή τις διακρίσεις τους.

ΠΑΙΔΙ

4 πράγματα που πρέπει πάντα να κάνουν οι γονείς για να μεγαλώσουν κορίτσια με αυτοπεποίθηση

Η Jennifer Breheny Wallace που έχει εκπαιδευτεί στο Χάρβαρντ αναλύει τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης έρευνας

Προτεινόμενα

ASK THE EDITOR

6 ολοκαίνουριες skincare, makeup και αρωματικές αφίξεις για να κάνεις δώρο στον εαυτό σου

Νέα προϊόντα που θα λατρέψεις με το που τα βάλεις στο boudoir σου

BEAUTY TIPS

5 quick fix λύσεις για να μειώσεις το πρήξιμο κάτω από τα μάτια

Αν και δεν υπάρχει μαγικός τρόπος να το εξαφανίσεις, σίγουρα μπορείς να κάνεις κάτι για να καμουφλαριστεί

FASHION NEWS

Ο οίκος Missoni επιστρέφει στις ρίζες του και παρουσιάζει τη συλλογή Kaleidoscopica

Ο Ιταλικός οίκος παρουσιάζει μια συλλογή ατελείωτων συνδυασμών για την Άνοιξη και το Καλοκαίρι του 2024