ΕΤΣΙ θα βοηθήσεις το παιδί σου να ανακαλύψει νέες γεύσεις - AllYou.gr

Search

ΕΤΣΙ θα βοηθήσεις το παιδί σου να ανακαλύψει νέες γεύσεις

Ενισχύοντας τις αισθήσεις...

> ΠΑΙΔΙ ::
01 Αυγούστου 2015

Το μικρό παιδί λαμβάνει πληροφορίες από το περιβάλλον μέσα από τις πέντε αισθήσεις, όραση, αφή, όσφρηση, γεύση και ακοή.

Ο εγκέφαλος του διεγείρεται συνεχώς δημιουργώντας σημαντικές συνδέσεις μεταξύ των νευρικών κυττάρων. Έτσι, καθώς μεγαλώνει το παιδί, οτιδήποτε βλέπει, ακούει, αισθάνεται, μυρίζει, αποκτά μεγαλύτερη σημασία γιατί με αυτό τον τρόπο μαθαίνει.

Οι περισσότεροι γονείς θεωρούν σημαντικό να μαθαίνουν στα παιδιά τους τα χρώματα και τα σχήματα, αλλά και οι γεύσεις είναι κάτι το οποίο πρέπει να διδαχθούν καθώς μαθαίνουν στο παιδί να εκφράζεται αλλά και διευρύνει να το διαιτολόγιο του.

Ανακαλύπτοντας με το παιδί νέες γεύσεις:

1. Η κάθε τροφή έχει διαφορετική γεύση και μόνο όταν δοκιμάσουμε κάτι μπορούμε να θυμόμαστε τη γεύση του. Δώστε στο παιδί σας να δοκιμάσει κάτι που δεν έχει ξαναφάει και ζητήστε του να σας περιγράψει πως είναι. Είναι γλυκό; Αλμυρό;

2. Συνήθως διαλέγουμε να φάμε κάτι επειδή μας αρέσει η γεύση του. Ρωτήστε το παιδί σας ποιο είναι το αγαπημένο του φαγητό και ποιο είναι εκείνο που του αρέσει λιγότερο. Ρωτήστε να σας πει τους λόγους για τους οποίους ξεχωρίζει ένα φαγητό και το αντίθετο. Δημιουργήστε έναν πίνακα και ζητήστε του να σημειώσει τις απαντήσεις. Π.χ. κεράσια: μου αρέσει πολύ-μου αρέσει-δεν μου αρέσει

3. Βοηθήστε το να αναζητήσει την νοστιμιά στο φαγητό του. Εάν π.χ. ένα φαγητό το θεωρήσει άνοστο δώστε του αλάτι και πιπέρι και ζητήστε του να προσθέσει τόσο όσο χρειαστεί μέχρι να τον ικανοποιήσει.

4. Δείξτε του ποιες γεύσεις ταιριάζουν μεταξύ τους και ποιες όχι. Τοποθετήστε μπροστά του τρείς φέτες ψωμί και βάλτε στη μία μερέντα, στην άλλη χυμό λεμονιού και στην τρίτη χυμό ντομάτας. Ρωτήστε το ποιος συνδυασμός νομίζει ότι ταιριάζει καλύτερα.

Εξηγώντας πως λειτουργεί η όσφρηση και η γεύση:

1. Μιλήστε στο παιδί σας για την αίσθηση της όσφρησης και πως συνδυάζεται με την γεύση. Οι ευχάριστες μυρωδιές μας δίνουν την εντύπωση ότι το φαγητό θα είναι νόστιμο. Για αυτό τον λόγο εξηγήστε του ότι όταν είμαστε άρρωστοι και δυσκολευόμαστε να χρησιμοποιήσουμε την όσφρηση μας, το φαγητό μας φαίνεται άνοστο.

2. Στη συνέχεια, μιλήστε του για την αίσθηση της όρασης. Ζητήστε του να κλείσει τα μάτια και την μύτη και δώστε του να φάει κάτι. Ρωτήστε το να σας πει τι έφαγε. Μετά, με ανοιχτά μάτια και μύτη δώστε του να το ξαναφάει. Ρωτήστε αν του άρεσε το ίδιο.

3. Εξηγήστε του ότι η όψη ενός φαγητού, η μυρωδιά αλλά κυρίως η γεύση μας προειδοποιούν όταν η τροφή έχει χαλάσει. Μία χαλασμένη τροφή μπορεί να είναι επικίνδυνη για την υγεία μας και πρέπει να την αποφεύγουμε.

4. Δοκιμάστε νέες γεύσεις με το παιδί σας! Υπάρχουν πολλά φαγητά που μπορεί να μην έχει δοκιμάσει ακόμα. Δοκιμάστε κάτι καινούργιο και ζητήστε του τι νέα υλικά θα ήθελε να προσθέσετε π.χ. στην πίτσα ή σε φαγητά που πιθανόν να μη του αρέσουν όπως τα φασολάκια. Προσθέτοντας υλικά που του αρέσουν θα τα δοκιμάσει πιο εύκολα.

Συμβουλή Ειδικού: Το παιδί ανακαλύπτει τις γεύσεις μέσα από διασκεδαστικούς τρόπους. Εάν παρατηρήσετε ότι εκφράζει μία δυσαρέσκεια και αρνείται να δοκιμάσει νέες τροφές ή αντιδράει και έχει περιορισμένη διατροφή, τότε είναι προτιμότερο να απευθυνθείτε σε έναν Ειδικό για περαιτέρω αξιολόγηση.

Πηγή: familylife.gr

Hot αυτή τη στιγμή!

ΠΑΙΔΙ

16 παγίδες που πρέπει να αποφύγεις στο παιδικό φαγητό

Αν το "φάε, φάε" έχει γίνει ρουτίνα, πρέπει να πατήσεις φρένο.
FASHION NEWS

H Emma Stone κλέβει τις εντυπώσεις στο εξώφυλλο της Vogue

Η γνωστή ηθοποιός εμφανώς αλλαγμένη στο εξώφυλλο του πιο σημαντικού περιοδικού μόδας!
DO IT YOURSELF

Τι να προσέχεις όταν φοράς ψεύτικες βλεφαρίδες

4 τρικ που θα κάνουν την εφαρμογή πιο εύκολη!
INTERVIEW

Μιχάλης Τζουγανάκης: «Τα λάθη για κάθε άνθρωπο είναι η προίκα του»

Λένε ότι τα μάτια είναι ο καθρέφτης της ψυχής… Έτσι λοιπόν, όποιος θέλει να μπει στα άδυτα της ψυχής του Μιχάλη Τζουγανάκη, δεν έχει παρά να κοιτάξει τα μάτια του, την ώρα που κρατάει στα χέρια του το αγαπημένο του λαούτο.
ΣΧΕΣΕΙΣ

4 πράγματα που σου λέει με το σώμα του

Καμιά φορά τα πιο σημαντικά πράγματα σου τα λέει με το κορμί του, τονίζουν οι ειδικοί.
ΑΣΚΗΣΗ

Η λιχουδιά που θα σε βοηθήσει να αποδίδεις καλύτερα στις προπονήσεις

Υπάρχει κάτι γευστικό που μπορεί να βοηθήσει τα πόδια σου να τρέχουν γρηγορότερα!