Μία ώρα videogames την ημέρα... - AllYou.gr

Search

Μία ώρα videogames την ημέρα...

...και η εσωστρέφεια των παιδιών πάει περίπατο!

> ΠΑΙΔΙ ::
13 Αυγούστου 2014

Το «παν μέτρον άριστον» ισχύει και στην περίπτωση της ενασχόλησης των παιδιών με τα videogames.  Τα παιδιά που παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια για διάστημα που φτάνει μέχρι και τη μία ώρα ημερησίως είναι πιο ευτυχισμένα και κοινωνικά και λιγότερο υπερκινητικά σε σχέση με αυτά που δεν παίζουν καθόλου, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της Telegraph, στη μελέτη συμμετείχαν περίπου 5.000 παιδιά, ηλικιών μεταξύ 10 και 15 ετών, αγόρια και κορίτσια. Το συμπέρασμά της ήταν ότι τα «νεαρά άτομα» τα οποία επιδίδονται με μέτρο στο gaming (μέχρι 60 λεπτά ημερησίως, σε συσκευές όπως το Wii και το Playstation ή ο ηλεκτρονικός υπολογιστής) φαίνονται να προσαρμόζονται καλύτερα σε σχέση με παιδιά που είτε δεν παίζουν καθόλου είτε που παίζουν για τρεις ώρες και άνω.

«Αυτά που έπαιζαν ηλεκτρονικά παιχνίδια για λιγότερο από μία ώρα σχετίζονταν με τα υψηλότερα επίπεδα κοινωνικότητας και ήταν πιο πιθανό να δηλώσουν ευχαριστημένα από τις ζωές τους. Επίσης, φαίνονταν να έχουν λιγότερα προβλήματα με φιλίες και συναισθήματα, ενώ αναφέρθηκε λιγότερη υπερκινητικότητα σε σχέση με τις άλλες κατηγορίες» σημειώνεται.

Τα παιδιά που έπαιζαν για μεγαλύτερα, αλλά και πάλι σχετικά «μέτριας» διάρκειας χρονικά διαστήματα (μεταξύ μίας και τριών ωρών) φάνηκαν να μην δέχονται κάποιου είδους επίδραση, θετική ή αρνητική. Ωστόσο σε αυτά που έπαιζαν πάνω από τρεις ώρες την ημέρα παρατηρήθηκαν αρνητικές επιπτώσεις.

Σύμφωνα με τη μελέτη, υπάρχουν αρκετοί καλοί λόγοι για το ότι το gaming μπορεί να έχει ευεργετική επίδραση, ειδικά σε σύγκριση με μη interactive μορφές ψυχαγωγίας, όπως η παρακολούθηση τηλεόρασης.

«Τα παιχνίδια παρέχουν μία ευρεία γκάμα γνωστικών προκλήσεων, ευκαιριών εξερεύνησης, ξεκούρασης και συναναστροφής συνομηλίκων. Όπως μορφές διασκέδασης που δεν περιλαμβάνουν ψηφιακά μέσα, τα παιχνίδια μπορούν να βελτιώσουν την ευημερία των παιδιών και την υγιή προσαρμογή στην κοινωνία» σημειώνεται.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Pediatrics και σε αυτήν εκτιμάται ότι τρία στα τέσσερα παιδιά και έφηβοι στη Βρετανία παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια σε ημερήσια βάση. Περίπου το 1/3 περνούν 1-3 ώρες παίζοντας, ενώ το 10-15% παίζουν πάνω από τρεις ώρες, κάτι που δείχνει να έχει αρνητική επίδραση. Σύμφωνα με την έρευνα, αυτό πιθανώς να οφείλεται στην έλλειψη άλλων ωφέλιμων δραστηριοτήτων και την πιθανή έκθεσή τους σε υλικό που έχει σχεδιαστεί για ενηλίκους. Ωστόσο, τονίζεται ότι οι αρνητικές επιπτώσεις σε κάθε περίπτωση είναι μικρές, κάτι που υποδεικνύει πως τόσο οι μεγάλες ελπίδες όσο και οι μεγάλοι φόβοι για το gaming είναι μάλλον υπερβολικοί. Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι υπάρχουν άλλοι παράγοντες, όπως το αν το παιδί έχει λειτουργική οικογένεια, αν βιώνει στερήσεις ή όχι και η κατάσταση στο σχολείο, που παίζουν κατά πολύ σημαντικότερο ρόλο όσον αφορά στη συμπεριφορά.

Συγγραφέας άρθρου: Κωνσταντίνα Ντουντούμη

Πηγή: InfoKids.gr

Hot αυτή τη στιγμή!

ΣΧΕΣΕΙΣ

Μίνι οδηγός για να ξεπεράσεις ακόμα έναν καβγά με τον καλό σου

Προτού υψώσεις λευκή σημαία ή προδιαγράψεις το μέλλον της σχέσης σου, δοκίμασε αυτά τα τρικ.
STAR STYLE

5 μυστικά για να ντυθείς και εσύ σαν την αγαπημένη σου σταρ

Αρκεί να «κλέψεις» τα στιλιστικά τους μυστικά για να αποκτήσεις και εσύ μια άψογη εμφάνιση!
ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ

Τα πιο ωραία τατουάζ που έχουμε δει σε μοντέλα

Ψάχνεις ποιο θα είναι το επόμενο σχέδιο που θα "χτυπήσεις"; Πάρε έμπνευση!
ΔΙΑΤΡΟΦΗ

«Πως να σταματήσω την ακατανίκητη επιθυμία μου για γλυκό;»

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι να βάλεις στοπ στα γλυκά και είναι όλοι νόστιμοι.
STAR STYLE

Οι 6 καλύτερες εμφανίσεις της Michelle Pfeiffer στην μεγάλη οθόνη

Η γνωστή ηθοποιός αποδεικνύει ότι μπορεί να υποστηρίξει άψογα όχι μόνο τους ρόλους που τις δίνονται, αλλά και τα τρελά outfits τους!
BEAUTY TIPS

Όλη η αλήθεια για την τριχόπτωση του φθινοπώρου

Δεν είναι μύθος, αλλά πραγματικότητα – και σήμερα μαθαίνεις πώς θα αντιμετωπίσουμε την… πτώση.