Skip to main content

SEX

Κάνε ΤΕΛΕΙΟ σεξ απόψε χάρη στις... ορμόνες σου

Σέξι σε κάθε ηλικία.


Φύλλις Νικολάου

Όλες θα θέλαμε να έχουμε περιπετειώδη ερωτική ζωή, ανεξάρτητα από την ηλικία μας. Όταν το σεξ σταματά να είναι ικανοποιητικό, η δουλειά, τα λεφτά, η οικογένεια κι άλλοι τόσοι παράγοντες μπαίνουν στη μέση και σε κάνουν να το βάζεις σε δεύτερη μοίρα. Ωστόσο, κορυφαίοι γιατροί κι ερευνητές στον κόσμο ανακάλυψαν ότι η σχέση μεταξύ της σεξουαλικής σου επιθυμίας και των συνεχώς μεταβαλλόμενων ορμονών που παράγει ο οργανισμός σου είναι βαθύτερη απ' όσο νομίζεις. Πάμε να δούμε πώς  μπορείς να είσαι και νιώθεις σέξι σε κάθε ηλικία!

Στα 20

Σε αυτήν την ηλικία, τα οιστρογόνα, η προγεστερόνη και η τεστοστερόνη βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδά τους. Μετά τη δύσκολη για τις ορμόνες σου εποχή της εφηβείας ακολουθεί αυτή η βιολογική ανάκαμψη, που σου προσφέρει τα κατάλληλα θεμέλια για να απολαμβάνεις περισσότερο το σεξ, ενώ παράλληλα σε προετοιμάζει για τη μητρότητα. Σύμφωνα με έρευνες, οι γυναίκες αυτής της ηλικίας φαίνεται να σκέφτονται και να θέλουν να κάνουν περισσότερο σεξ δύο έως τέσσερις ημέρες πριν από την ωορρηξία, επειδή η έκκριση ορμονών αυξάνεται κατακόρυφα εκείνο το διάστημα του κύκλου τους.

Για καλύτερο σεξ... δώσε ένταση. Σύμφωνα με στοιχεία πρόσφατης αμερικανικής έρευνας για τη σεξουαλική υγεία και τη συμπεριφορά, οι εικοσάρες αναφέρουν ότι έχουν οργασμό πιο σπάνια από τις μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες. Πέρα από τις ορμόνες, οι γυναίκες στα 20 τους μπορεί να μην έχουν ακόμη την αυτοπεποίθηση να ζητήσουν αυτό που θέλουν στο σεξ και γι' αυτό ικανοποιούνται λιγότερο.

Στα 30

Την ίδια περίοδο που οι άντρες αρχίζουν να έχουν ανασφάλειες για τα μαλλιά και την κοιλιά τους, μια γυναίκα στα 30 της βρίσκεται σε συναισθηματική και σεξουαλική κορύφωση. Κι αυτό γιατί Ξέρει πολύ καλά τι θέλει, ακόμα κι αν τα οιστρογόνα, η προγεστερόνη και η τεστοστερόνη αρχίζουν να παρουσιάζουν διακυμάνσεις και να μειώνονται κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας. Τα καλά νέα: όσο μεγαλώνεις έχεις λιγότερο άγχος για τις φυσικές σου ατέλειες, κάτι το οποίο σε βοηθάει να έχεις περισσότερη αυτοπεποίθηση για το σώμα σου, όσο γυμνή κι αν είσαι στο σεξ. Το μυστικό εδώ είναι να σκέφτεσαι ότι είσαι σέξι κι ελκυστική, ανεξάρτητα από το τι λένε οι ορμόνες σου.

Για καλύτερο σεξ... αγάπησε τον εαυτό σου. Ειδικά αν είσαι φρέσκια μανούλα. Μετά τον τοκετό, η τεστοστερόνη πέφτει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Μάλιστα, στις μητέρες που θηλάζουν, η ορμόνη προλακτίνη μπορεί να καταστείλει την ωορρηξία, καθώς και την παραγωγή των οιστρογόνων και της προγεστερόνης. Ο συνδυασμός των παραπάνω παραγόντων κάνεις τις νέες μητέρες να αποφεύγουν το σεξ, με τη δικαιολογία της… βαρεμάρας. Η λύση, όσο ταμπού κι αν σου φαίνεται, δεν είναι άλλη από την αυτοϊκανοποίηση. Ανεξάρτητα από την ηλικία, με αυτόν τον τρόπο θα βελτιωθεί η κυκλοφορία του αίματός σου εκεί κάτω και οι ορμόνες σου θα (ξανα)βρουν την ισορροπία τους.

Στα 40

Όπως έδειξε και πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου του Τέξας, η ερωτική σου επιθυμία μπορεί να αυξηθεί ακόμα κι αν οι σεξουαλικές ορμόνες και η γονιμότητα σου μειώνονται. Οι γυναίκες με μειωμένη γονιμότητα σκέφτονται περισσότερο το σεξ, έχουν περισσότερες, πιο συχνές και πιο έντονες σεξουαλικές φαντασιώσεις, είναι πιο πρόθυμες να έχουν σεξουαλικές επαφές και φαίνεται πως τελικά κάνουν περισσότερο σεξ από άλλες ηλικιακές ομάδες,  υποστηρίζουν οι συγγραφείς της έρευνας. Τα αποτελέσματα της έρευνας φαίνονται παράδοξα, αλλά οι ερευνητές έχουν μία εύλογη εξήγηση: θεωρούν ότι οι γυναίκες-πρόγονοί μας ήταν τόσο συνηθισμένες στο να χάνουν τους γόνους τους από ασθένειες, πολέμους ή πείνα, που εξελίχθηκαν με έναν τρόπο ώστε να θέλουν περισσότερο σεξ -σε μία σχετικά προχωρημένη ηλικία- με στόχο όμως την αναπαραγωγή.

Για καλύτερο σεξ... σκέψου τα αντισυλληπτικά. Μέχρι τα 40, τα επίπεδα τεστοστερόνης μιας γυναίκας πέφτουν περίπου στο μισό σε σχέση με μία γυναίκα 25 χρόνων. Πράγματι, αυτή η πτώση επηρεάζει τη σεξουαλική σου επιθυμία. Κυμαινόμενα επίπεδα των οιστρογόνων, της προγεστερόνης και της τεστοστερόνης βάζουν φρένο στη σεξουαλική απόλαυση της μέσης γυναίκας, που μπαίνει στην περίοδο της περιεμμηνόπαυσης. Τότε, διάφορες διαταραχές της περιόδου πρωτοκάνουν την εμφάνισή τους (π.χ. εξάψεις). Για να εξομαλυνθούν τα πράγματα, οι ειδικοί του Langone Medical Center προτείνουν να πάρεις του χαμηλές δόσεις αντισυλληπτικών χαπιών για να απενεργοποιηθεί η ακανόνιστη παραγωγή οιστρογόνων και να αντικατασταθεί με μία μικρή, συνεχή και ελεγχόμενη εισροή οιστρογόνων στον οργανισμό ημερησίως.
 

Διαβάστε επίσης

SEX

Το λιγότερο σεξ συνδέεται με την πρώιμη εμμηνόπαυση

Οι γυναίκες που έχουν σεξουαλική δραστηριότητα εβδομαδιαία ή μηνιαία έχουν μικρότερο κίνδυνο να μπουν νωρίτερα στην εμμηνόπαυση, σύμφωνα με μελέτη.

SEX

Πόσο συχνά κάνουν σεξ τα ευτυχισμένα ζευγάρια;

Το σεξ είναι αναπόσπαστο μέρος των περισσότερων σχέσεων, αλλά πόσο είναι αρκετό;

SEX

8 σημάδια ότι τρελαίνεται για το σεξ μαζί σου

Αν συμπεριφέρεται έτσι, τότε μάλλον το σεξ μαζί σου τον έχει μαγέψει

Προτεινόμενα

ΣΧΕΣΕΙΣ

Αμερικανική έρευνα: 20 φράσεις υποστήριξης που θες να ακούς και να μοιράζεσαι με άλλους

«Είμαι υπερήφανος για εσένα», «Πιστεύω σε εσένα», απλές φράσεις που θέλουμε να ακούμε και να μοιραζόμαστε με άλλους και έχουν τεράστια συναισθηματική δύναμη. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΘΕΑΤΡΟ

Θέατρο στη Στέγη: «Περιμένοντας τον Γκοντό» σε σκηνοθεσία Θεοόδωρου Τερζόπουλου

15 – 19 Μαΐου 2024 | Κεντρική Σκηνή | Τετάρτη – Κυριακή | 20:30

FASHION NEWS

Celine: Αποχωρεί τελικά ο Hedi Slimane από τον εμβληματικό οίκο;

Τι συμβαίνει με το συμβόλαιο του ταλαντούχου καλλιτεχνικού διευθυντή;