Skip to main content

SEX

4 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για τη σεξουαλική (του) υγεία

Όλη η αλήθεια για την αντρική λίμπιντο, την… πτώση και άλλα.


Φύλλις Νικολάου

Προσπαθείς να καταλάβεις πως λειτουργεί το αντρικό σώμα από τότε που έκανες βιολογία στο σχολείο. Όταν όμως σε έβαλε ο καθηγητής να κάνεις φωναχτά ανάγνωση το μάθημα για τη σύλληψη, εσύ από την ντροπή σου δεν έδινες σημασία σε αυτό που διάβαζες, αλλά στο αν -και πόσο- γελάσουν οι συμμαθητές σου.
Στο μάθημα μπορεί να πήρες τελικά το 20 που θέλατε εσύ και οι γονείς σου, αλλά ούτε εκείνοι, ούτε ο καθηγητής σου κατάφεραν να σου εξηγήσουν τα πάντα για το πώς λειτουργεί το αντρικό σώμα κατά τη σεξουαλική επαφή.  Διάβασε παρακάτω και μάθε τρία πράγματα που χρειάζεται να ξέρεις για το κορμί του.

#1. Η κοιλίτσα του επηρεάζει τη λίμπιντό του. Η ηλικία, όπως και η σωματική υγεία, παίζει ρόλο στα επίπεδα της τεστοστερόνης και κατ’ επέκταση, στη σεξουαλική ορμή του συντρόφου σου. Η τεστοστερόνη είναι κατανεμημένη στο λίπος του σώματος και ειδικά στο λίπος που βρίσκεται γύρω από τη μέση, το οποίο έχει την τάση να απορροφά την ορμόνη με ανησυχητικούς ρυθμούς. Αν ένας άντρας έχει μια δυσανάλογα μεγάλη κοιλιά για το σώμα του, το πιο πιθανό είναι η σεξουαλική του ορμή να είναι χαμηλότερη από ό, τι θα μπορούσε ή θα έπρεπε να είναι.
 

#2. Και η πτώση είναι φυσιολογική. Τα επίπεδα της τεστοστερόνης, της ορμόνης που τροφοδοτεί την ανδρική λίμπιντο, πέφτουν από 1% έως 2% κάθε χρόνο, από τη στιγμή που ο άντρας πατάει τα πρώτα -άντα. Λαμβάνοντας αυτό υπόψη, η ανδρική λίμπιντο μπορεί να μειωθεί κατά το ήμισυ μέχρι ο σύντροφός σου να συνταξιοδοτηθεί. Πώς λειτουργεί όμως η λίμπιντό του σε βάθος χρόνου;  Σύμφωνα με αμερικανική μελέτη του 2006 για τη σεξουαλική συμπεριφορά, η συχνότητα της επαφής για τα παντρεμένα ζευγάρια μεταξύ των ηλικιών 18-29 είναι 109 φορές το χρόνο (περίπου δύο φορές την εβδομάδα). Για τα ζευγάρια στα 30 τους, ο μέσος όρος πέφτει στο 87 και για ζευγάρια στη δεκαετία των 40 τους, σε 70 φορές το χρόνο. Τα ζευγάρια ηλικίας άνω των 70 (συγγνώμη αν σκέφτηκες αυθόρμητα τους γονείς σου) κάνουν σεξ κατά μέσο όρο 17 φορές ανά έτος.

#3. Μπορεί να μην ξέρει ότι έχει κάποιο ΣΜΝ.  Μέχρι τα 25 τους, οι μισοί από όλους τους σεξουαλικά δραστήριους ανθρώπους στις ΗΠΑ έχουν προσβληθεί από ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα (ΣΜΝ) και κάποιες ασθένειες μπορεί να είναι τελείως ασυμπτωματικές. Δεν είναι ζήτημα εμπιστοσύνης- ακόμη και ο πλέον ευαίσθητος, τίμιος άντρας μπορεί να έχει και απλά να μην το ξέρει.  Μάλιστα, ύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων το 90% όλων των ατόμων με έρπητα των γεννητικών οργάνων δεν γνωρίζουν ότι το έχουν. Αυτό ισχύει τόσο για τον ιό HPV, το πιο κοινό ΣΜΝ, όσο και για άλλες διαδεδομένες ασθένειες, όπως οι τριχομονάδες, τα χλαμύδια,  ακόμη και ο ιός HIV. 
Πάντως η απουσία συμπτωμάτων δεν είναι δικαιολογία για να μην κάνεις τεστ. Για να καταλάβεις τι εννοούμε, σου σημειώνουμε ότι μόνο το 8%  των σεξουαλικά δραστήριων νέων  γυναικών  πιστεύουν ότι είναι σε κίνδυνο, αν και περίπου το 50% θα προσβληθεί από κάποιο ΣΜΝ. 

#4. Ο «εξοπλισμός» του μπορεί να σπάσει. Εντάξει, αν κάτι μάθαμε από τη βιολογία στο σχολείο είναι ότι σίγουρα δεν υπάρχει κόκαλο στο πέος. Αντίθετα, ο άξονάς του αποτελείται από σπογγώδη ιστό (που σκληραίνει με την πίεση της ροής του αίματος), ο οποίος συνδέεται με ένα ανασταλτικό σύνδεσμο. Ωστόσο, η έντονη σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να οδηγήσει σε αρκετή πίεση ώστε να προκληθεί κάταγμα του συνδέσμου. Αυτό το σπάνιο γεγονός αποδεικνύεται από δύο ανησυχητικούς ήχους: ένα ηχητικό «ποπ», που ακολουθείται από ένα ουρλιαχτό πόνου.
Αυτό συμβαίνει συνήθως όταν μια γυναίκα είναι από πάνω και το πέος βγαίνει κατά τη διάρκεια του σεξ. Όταν κάθεται πάνω του και το πέος χτυπάει στο ηβικό οστό της, η πίεση από το βάρος της είναι πολύ μεγάλη. Το κάταγμα του συνδέσμου του πέους είναι επείγον ιατρικό περιστατικό και η χειρουργική επέμβαση είναι απαραίτητη για να διορθωθεί.

Διαβάστε επίσης

SEX

Το «διάβασμα» μπορεί να προσφέρει μεγαλύτερη σεξουαλική επιθυμία σε γυναίκες με χαμηλή λίμπιντο

Όχι με βιβλία αυτοβοήθειας, αλλά με αυτό που πολλές γυναίκες αποκαλούν ένοχη απόλαυση – erotica.

SEX

Στρες στη δουλειά; Κάντε περισσότερο σεξ (στο σπίτι)

Νέα μελέτη αναδεικνύει τα ψυχολογικά οφέλη της ερωτικής ικανοποίησης για την αντιμετώπιση του εργασιακού στρες

Προτεινόμενα

CELEBS

Δημήτρης Σέρφας: Η ηλικία, η καταγωγή και η αδυναμία στη μητέρα του

Όσα δεν ξέρουμε για τον «Γρηγόρη» από το «Προξενιό της Ιουλίας»

PETS

Πώς να κάνετε τον σκύλο σας να μυρίζει όμορφα χωρίς μπάνιο

8 απλές συμβουλές για καθαρό και μοσχομυριστό σκύλο χωρίς να προϋπθέτει μπανιέρα ή λάστιχο...

CELEBS

Βασίλης Καρράς: Την Κυριακή θα γίνει το τρίμηνο μνημόσυνό του

Πέρασαν τρεις μήνες από τον θάνατό του σπουδαίου τραγουδιστή