Skip to main content

SEX

«Είμαι αλλεργική στο προφυλακτικό. Τι μπορώ να κάνω;»

Προτού αποφασίσεις να κόψεις το σεξ, διάβασε αν υπάρχει λύση.


Φύλλις Νικολάου

Ιδιαίτερα μετά τη δεκαετία του 1980, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ανδρών και γυναικών που αναφέρονται σε αλλεργικές αντιδράσεις οφειλόμενες στη χρήση latex. Μάλιστα, στον παγκόσμιο πληθυσμό, το ποσοστό που δηλώνει αλλεργικό στο προφυλακτικό ξεπερνά το 7%.

Το διάσημο λάστιχο, που χρησιμοποιείται και για την κατασκευή ιατρικών γαντιών, παράγεται από το δέντρο Hevea brasiliensis, κυρίως στη Μαλαισία, την Ταϊλάνδη και την Κίνα και η αλλεργία σε αυτό μπορεί να εκδηλωθεί είτε ως δερματίτιδα εξ επαφής (τύπου ΙV, που είναι μεν ενοχλητική αλλά ακίνδυνη) είτε ως αλλεργικό σοκ.

Στα συνήθη συμπτώματα που προκαλεί η αλλεργία στο προφυλακτικό, συγκαταλέγονται τα εξανθήματα, ερεθισμός και φαγούρα στην ευαίσθητη περιοχή, φτάρνισμα, και αίσθημα «καψίματος» στην ευαίσθητη περιοχή το οποίο εκδηλώνεται κυρίως κατά τη διάρκεια της πράξης.

Τι μπορείς να κάνεις: Αν θέλεις να παραμείνεις πιστή στον τρόπο αντισύλληψής σου, τη λύση δίνουν τα προφυλακτικά από πολυαιθυλένιο και πολυουρεθάνιο, τα οποία είναι εξίσου αποτελεσματικά, αν και ακριβότερα.

Εναλλακτικά, και εφόσον βρίσκεσαι σε μονογαμική σχέση, μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάποια άλλη μέθοδο αντισύλληψης (βλ. σπιράλ, χάπι), η οποία μπορεί να σου προσφέρει προστασία από μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Ωστόσο, καλό είναι να θυμάσαι ότι το προφυλακτικό αποτελεί την καλύτερη μέθοδο προστασίας από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Διαβάστε επίσης

SEX

Πόσο συχνά κάνουν σεξ τα ευτυχισμένα ζευγάρια;

Το σεξ είναι αναπόσπαστο μέρος των περισσότερων σχέσεων, αλλά πόσο είναι αρκετό;

SEX

8 σημάδια ότι τρελαίνεται για το σεξ μαζί σου

Αν συμπεριφέρεται έτσι, τότε μάλλον το σεξ μαζί σου τον έχει μαγέψει

SEX

Η επιστήμη της σεξουαλικής ικανοποίησης στα ζευγάρια: από την άνοδο στην… πτώση

Μια επιστημονική ματιά στο πώς αλλάζει η σεξουαλική ικανοποίηση στις μακροχρόνιες σχέσεις

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 20 Απριλίου

Εάν πιστεύετε ότι μέχρι στιγμής τα έχετε δει όλα, θα διαπιστώσετε ότι κάνατε λάθος

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Όλα όσα θα δούμε στο Disney+ τον Απρίλιο

Με αποκλειστικό, πρωτότυπο περιεχόμενο, χιλιάδες τίτλους Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic και περιεχόμενο γενικής ψυχαγωγίας, το Disney+ προσφέρει στους fans περισσότερα από όσα φαντάζονται, όλα σε ένα σημείο.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός