Skip to main content

SEX

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τη σεξουαλική υγεία του καλού σου

Όλη η αλήθεια για την αντρική λίμπιντο, τη γονιμότητα και άλλα.


Φύλλις Νικολάου

Προσπαθείς να καταλάβεις πως λειτουργεί το αντρικό σώμα από τότε που έκανες βιολογία στο σχολείο. Όταν όμως σε έβαλε ο καθηγητής να κάνεις φωναχτά ανάγνωση το μάθημα για τη σύλληψη, εσύ από την ντροπή σου δεν έδινες σημασία σε αυτό που διάβαζες, αλλά στο αν -και πόσο- γελάσουν οι συμμαθητές σου.

Στο μάθημα μπορεί να πήρες τελικά το 20 που θέλατε εσύ και οι γονείς σου, αλλά ούτε εκείνοι, ούτε ο καθηγητής σου κατάφεραν να σου εξηγήσουν τα πάντα για το πώς λειτουργεί το αντρικό σώμα κατά τη σεξουαλική επαφή. Παρακάτω σου αποκαλύπτουμε όλη την αλήθεια για το πώς λειτουργεί εκείνος στο σεξ.

Και η… πτώση είναι φυσιολογική
Τα επίπεδα της τεστοστερόνης, της ορμόνης που τροφοδοτεί την ανδρική λίμπιντο, πέφτουν από 1% έως 2% κάθε χρόνο, από τη στιγμή που ο άντρας πατάει τα πρώτα -άντα. Λαμβάνοντας αυτό υπόψη, η ανδρική λίμπιντο μπορεί να μειωθεί κατά το ήμισυ μέχρι ο σύντροφός σου να συνταξιοδοτηθεί. Πώς λειτουργεί όμως η λίμπιντό του σε βάθος χρόνου;  Σύμφωνα με αμερικανική μελέτη του 2006 για τη σεξουαλική συμπεριφορά, η συχνότητα της επαφής για τα παντρεμένα ζευγάρια μεταξύ των ηλικιών 18-29 είναι 109 φορές το χρόνο (περίπου δύο φορές την εβδομάδα). Για τα ζευγάρια στα 30 τους, ο μέσος όρος πέφτει στο 87 και για ζευγάρια στη δεκαετία των 40 τους, σε 70 φορές το χρόνο. Τα ζευγάρια ηλικίας άνω των 70 (συγγνώμη αν σκέφτηκες αυθόρμητα τους γονείς σου) κάνουν σεξ κατά μέσο όρο 17 φορές ανά έτος.

Υγιής Άντρας = Υγιής Λίμπιντο
Η ηλικία, όπως και η σωματική υγεία, παίζει ρόλο στα επίπεδα της τεστοστερόνης και κατ’ επέκταση, στη σεξουαλική ορμή του συντρόφου σου. Η τεστοστερόνη είναι κατανεμημένη στο λίπος του σώματος και ειδικά στο λίπος που βρίσκεται γύρω από τη μέση, το οποίο έχει την τάση να απορροφά την ορμόνη με ανησυχητικούς ρυθμούς. Αν ένας άντρας έχει μια δυσανάλογα μεγάλη κοιλιά για το σώμα του, το πιο πιθανό είναι η σεξουαλική του ορμή να είναι χαμηλότερη από ό, τι θα μπορούσε ή θα έπρεπε να είναι.
Επίσης, η πάθηση κιρσοκήλη μπορεί να προκαλέσει χαμηλή τεστοστερόνη. Κιρσοκήλη ονομάζεται η κιρσοειδής διεύρυνση των φλεβών του όρχεως. Η θερμότητα που εκπέμπεται από τη δυνατότερη ροή του αίματος στην περιοχή, διαταράσσει την παραγωγή της τεστοστερόνης και του σπέρματος. Όταν οι όρχεις ενός άνδρα είναι πεσμένοι χαμηλότερα από το φυσιολογικό», είναι επειδή έχουν κιρσοκήλες. Η πτωτική τους ταση οφείλεται στο γεγονός ότι προσπαθούν να φτάσουν μακρύτερα από το σώμα για να αποθερμανθούν, τονίζουν αμερικανοί σεξολόγοι.

Τις μισές φορές εκείνος είναι υπογόνιμος
Το ζήτημα της γονιμότητας είναι δύσκολο για τα ζευγάρια και το βαρύ συναισθηματικό φορτίο που το συνοδεύει επιδεινώνεται από την οικονομική επιβάρυνση για εκείνους που θέλουν αν κάνουν εξωσωματική γονιμοποίηση. Πριν αναζητήσεις μια τέτοια λύση για το πρόβλημά σου, σκέψου ότι για το 40% των ζευγαριών που έχουν προβλήματα σύλληψης, το αρσενικό, και όχι το θηλυκό,  είναι άγονο ή υπογόνιμο. (Συγκεκριμένα: στο  40% των περιπτώσεων, η υπογονιμότητα οφείλεται σε πρόβλημα του άντρα. Το ίδιο ποσοστό αναλογεί και στις περιπτώσεις που η υπογονιμότητα οφείλεται σε πρόβλημα του θηλυκού, ενώ μόλις στο υπόλοιπο 20 %, φταίνε και οι δύο σύντροφοι, ή η αιτία της υπογονιμότητας παραμένει άγνωστη.)

Ο αριθμός των σπερματοζωαρίων, το σχήμα (μορφολογία) και η κίνηση(κινητικότητα) είναι οι κύριοι παράγοντες που συμβάλλουν στην ανδρική υπογονιμότητα. Δύο από τους πιο συνήθεις ύποπτους για την μείωση της ποσότητας ή της ποιότητας του σπέρματος είναι η κιρσοκήλη και οι λοιμώξεις του προστάτη. Σύμφωνα με τους ειδικούς, 1 στους 3 άνδρες που πάνε σε ένα ιατρείο για τον έλεγχο του προστάτη, έχει προστατίτιδα και δεν το γνωρίζει ακόμα. Τα καλά νέα είναι ότι η κιρσοκήλη μπορεί συνήθως να διορθωθεί με χειρουργική επέμβαση και η προστατίτιδα με αντιβιοτικά.

Μπορεί να μη ξέρει ότι έχει κάποιο ΣΜΝ 
Μέχρι τα 25 τους, οι μισοί από όλους τους σεξουαλικά δραστήριους ανθρώπους στις ΗΠΑ έχουν προσβληθεί από ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα (ΣΜΝ) και κάποιες ασθένειες μπορεί να είναι τελείως ασυμπτωματικές. Δεν είναι ζήτημα εμπιστοσύνης- ακόμη και ο πλέον ευαίσθητος, τίμιος άντρας μπορεί απλά να μην το ξέρει. Αυτό ισχύει και για τον ιό HPV, το πιο κοινό ΣΜΝ, και για άλλες διαδεδομένες ασθένειες, όπως οι τριχομονάδες, τα χλαμύδια,  ακόμη και ο ιός HIV. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), το 90% όλων των ατόμων με έρπητα των γεννητικών οργάνων δεν γνωρίζουν ότι το έχουν.

Πάντως η απουσία συμπτωμάτων δεν είναι δικαιολογία για να μην κάνεις τεστ. Δυστυχώς, όταν οι άνθρωποι κάνουν υποθέσεις (με βάση το συναίσθημα και όχι τη γνώμη ενός γιατρού) σχετικά με τη σεξουαλική υγεία του συντρόφου τους τότε καταλήγουν να χρειάζονται θεραπεία για κάποια λοίμωξη που ποτέ δεν πίστευαν ότι θα αποκτήσουν. Μόνο το 8%  των σεξουαλικά δραστήριων νέων  γυναικών πιστεύουν ότι είναι σε κίνδυνο, αν και περίπου το 50% θα προσβληθεί από κάποιο ΣΜΝ. Γι’αυτό, όσο καλό παιδί κι αν είναι, θα πρέπει να αναρωτηθείς: Δεν υπάρχει σημαντική πιθανότητα να βρεθείς σε αυτό το 42% που μένει;

Αυτό που δεν ήξερες για τα προφυλακτικά
Δεν είναι μόνο θέμα ρομαντισμού, αλλά φυσικής αίσθησης όταν ο σύντροφός σου λέει ότι δεν θέλει τίποτα να είναι ανάμεσά σας. Αλλά αν θέλει να προστατεύσει την υγεία σας και/ή να αποφύγει μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, τότε πρέπει να ξέρει ότι υπάρχει μόνο μια επιλογή.

Αν και οι άντρες μπορεί να παραπονιούνται για το εμπόδιο στην άμεση επαφή, κάποια ζευγάρια αποκομίζουν ένα απρόβλεπτο όφελος από τη χρήση προφυλακτικού. Όπως εξηγεί ο δρ Η. Fisch, Το προφυλακτικό δε πρόκειται να κάνει έναν υγιή άντρα να χάσει τη στύση του. Μπορεί μάλιστα να είναι χρήσιμα για τους άνδρες με πρόωρη εκσπερμάτιση, επειδή μειώνουν την αίσθηση. Με προφυλακτικό νιώθουμε σαν να είμαστε μουδιασμένοι, και γι’ αυτό μπορούμε να επιμείνουμε... περισσότερο, υποστηρίζουν οι ειδικοί.

Διαβάστε επίσης

SEX

Στρες στη δουλειά; Κάντε περισσότερο σεξ (στο σπίτι)

Νέα μελέτη αναδεικνύει τα ψυχολογικά οφέλη της ερωτικής ικανοποίησης για την αντιμετώπιση του εργασιακού στρες

SEX

Το «διάβασμα» μπορεί να προσφέρει μεγαλύτερη σεξουαλική επιθυμία σε γυναίκες με χαμηλή λίμπιντο

Όχι με βιβλία αυτοβοήθειας, αλλά με αυτό που πολλές γυναίκες αποκαλούν ένοχη απόλαυση – erotica.

SEX

5 στάσεις-εγγύηση για να απολαύσεις το πρωινό σεξ με τον σύντροφό σου

Ξεκίνα τη μέρα σου με τον καλύτερο πιθανό τρόπο!

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Τρίτης 19 Μαρτίου

Ο δυναμισμός σας θα τραβήξει το ενδιαφέρον των άλλων

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Πώς να απαλλαγείς μια και καλή από τους τοξικούς ανθρώπους

Για ορισμένους χρειάζεσαι κάτι παραπάνω από 2 μέτρα απόστασης…

SELF-LOVE

Πώς να αποφύγεις την… ψυχολογική αποφυγή;

Συνέχισε να διαβάζεις, αν συνηθίζεις να αποφεύγεις πράγματα που σου προκαλούν δυσφορία ή άγχος;