Τσακωθήκατε; Ε και; - AllYou.gr

Search

Τσακωθήκατε; Ε και;

Oι επιστήμονες σού μαθαίνουν πώς θα έρθεις πιο κοντά με τον σύντροφο σου, μετά από έναν καυγά. 

30 Σεπτεμβρίου 2015

Δεν υπάρχει σχέση χωρίς τσακωμούς. Τι είναι, λοιπόν, αυτό που κάνει ορισμένα ζευγάρια να μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα τις εντάσεις ανάμεσα τους;

Ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα στις σχέσεις είναι ότι δεν είμαστε πάντα σε θέση να γνωρίζουμε τι θέλει ο σύντροφος μας από εμάς.

Κάθε φορά που ξεσπά μια διαφωνία, τα περισσότερα ζευγάρια δεν θέλουν (μόνο) συγγνώμες και απολογίες, αλλά προτιμούν τις υποχωρήσεις, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Social & Clinical Psychology.

Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχουν δύο βασικές ανησυχίες για τα ζευγάρια στην περίπτωση διαμάχης: η αντιληπτή απειλή και η αντιληπτή παραμέληση. Η αντιληπτή απειλή σημαίνει ότι ο ένας εκ των δύο συντρόφων αισθάνεται πως η θέση του στη σχέση κινδυνεύει από το απαιτητικό έτερόν του ήμισυ, ενώ η αντιληπτή παραμέληση αφορά στο συναίσθημα ότι ο σύντροφος δεν επενδύει αρκετά στη σχέση.

«Αυτό που θέλει ο ένας σύντροφος από τον άλλο στην περίπτωση διαφωνίας εξαρτάται από τις ανησυχίες του. Για να λυθεί η διαφωνία, μπορεί να χρειαστούν διαφορετικές τακτικές», εξηγούν οι ειδικοί. 

Στο πλαίσιο έρευνας, οι ερευνητές εξέτασαν σχεδόν 1.000 παντρεμένα ζευγάρια. Η παραχώρηση δύναμης, με την έννοια της παραχώρησης ελέγχου για να ληφθεί μια απόφαση, ήταν ο πιο σημαντικός παράγοντας για τα περισσότερα ζευγάρια για την επίλυση μιας διαφωνίας.

Με βάση τις απαντήσεις που έδωσαν οι συμμετέχοντες, οι ερευνητές κατέληξαν σε 5 ακόμη πράγματα που θέλουν τα ζευγάρια: επίδειξη ενδιαφέροντος, λιγότερη εναντίωση, περισσότερη επικοινωνία, τρυφερότητα και ένα τρυφερό συγγνώμη.Ακολούθησε το allyou στο Instagram!