Οι «σταθερές» ερωτικές σχέσεις στην εφηβεία βλάπτουν την ψυχική υγεία - AllYou.gr

Search

Οι «σταθερές» ερωτικές σχέσεις στην εφηβεία βλάπτουν την ψυχική υγεία

Δες το γιατί...

01 Νοεμβρίου 2015

Νέα έρευνα που μας έρχεται από το Πανεπιστήμιο του Ντένβερ υποστηρίζει ότι οι νέοι οι οποίοι στα χρόνια της εφηβείας τους κάνουν σταθερές ερωτικές σχέσεις, είναι πιο επιρρεπείς σε ψυχολογικές διαταραχές, όπως η κατάθλιψη και η κατάχρηση αλκοόλ.

Οι μόνιμες σχέσεις στην εφηβεία φαίνεται πως δεν συμβάλλουν στην ευεξία όσο η εργένικη ζωή, αλλά ούτε όσο οι μόνιμες σχέσεις στα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσης, σημειώνουν οι ερευνητές στη σχετική μελέτη, καθώς φαίνεται πως η συναισθηματική καταπόνηση των εφήβων λόγω της σχέσης συνδέεται με την κοινωνική απομόνωση και την επιθετικότητα.

Οι Αμερικανοί ερευνητές μελέτησαν 200 εφήβους 16 ετών για διάστημα 9 ετών συνολικά, ώστε να αξιολογήσουν κατά πόσο οι σχέσεις στην εφηβεία ενέχουν κινδύνους για την ψυχική υγεία. Ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια, που αφορούσαν στην ποιότητα της σχέσης τους αλλά και στα επίπεδα ευεξίας τους, για παράδειγμα αν βίωναν άγχος, θλίψη ή κοινωνική απομόνωση. Ρωτήθηκαν, επίσης, εάν κάνουν χρήση αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών.

Έτσι, λοιπόν, διαπιστώθηκε ότι οι σχέσεις προς το τέλος της εφηβείας και στα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσης ήταν πιο «ποιοτικές», με την έννοια ότι οι δύο σύντροφοι ήταν πιο υποστηρικτικοί ο ένας προς τον άλλο και προστάτευαν περισσότερο ο ένας τον άλλο, παράγοντες που συμβάλλουν στα μεγαλύτερα επίπεδα ικανοποίησης από την ίδια τη σχέση, αλλά και τη βελτιωμένη ψυχική υγεία των δύο συντρόφων. Ακολούθησε το allyou στο Instagram!