Skip to main content

ΣΧΕΣΕΙΣ

ΑΥΤΑ είναι τα 5 στάδια μιας (φυσιολογικής) σχέσης

Εσύ σε ποιο βρίσκεσαι;



Οι περισσότερες σχέσεις στην αρχή τους χαρακτηρίζονται από χαρά και ξενοιασιά, όνειρα και όρεξη για το μέλλον, ενώ οι συγκρούσεις ανάμεσα στο ζευγάρι είναι πολύ (μα πάρα πολύ) λιγότερες. Στη συνέχεια βέβαια και εν μέσω της τριβής της καθημερινότητας, τα πράγματα αλλάζουν αρκετά με την ανασφάλεια και τις εντάσεις -δύο καταστάσεις που στην πορεία αν οι δύο σύντροφοι ξέρουν να χειριστούν τα πράγματα -δίνουν τη θέση τους στην ασφάλεια και τη σιγουριά.

Σύμφωνα με νέα μελέτη, οι επιστήμονες έχουν πλέον καταφέρει να ορίσουν τα 5 βασικά στάδια μιας σχέσης και εμείς σου τα παρουσιάζουμε για να ξέρεις τι... σου γίνεται. 

1. Οι Πεταλούδες. Κατά το πρώτο στάδιο της σχέσης κυριαρχεί το πάθος και η ερωτική έλξη. Σημαντικό ποσοστό τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών χάνουν βάρος στο ξεκίνημα μιας καινούργιας σχέσης, ενώ αρκετοί δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν και είναι λιγότερο παραγωγικοί στη δουλειά τους.

2. Η Εξοικείωση. Το δεύτερο στάδιο της σχέσης χαρακτηρίζεται, σύμφωνα με τους επιστήμονες, από ένα ευχάριστο και παραγωγικό άγχος, όπου οι δύο σύντροφοι ανυπομονούν να δουν ο ένας τον άλλο. Όσο μαθαίνουν καλύτερα ο ένας τον άλλο, δένονται περισσότερο.

3. Η Συνειδητοποίηση. Εδώ πλέον το ζευγάρι έχει φτάσει στο σημείο να εξερευνήσει τα θετικά και τα αρνητικά της σχέσης. Οι δύο σύντροφοι αναρωτιούνται κατά πόσο η σχέση θα προχωρήσει στο μέλλον και θέτουν τα προσωπικά τους όρια. Αναπόφευκτα, η διαδικασία αυτή συνοδεύεται από αυξημένο στρες.

4. Η Ειλικρίνεια. Οι δύο σύντροφοι ανοίγονται περισσότερο και απελευθερώνονται, δείχνοντας τον πραγματικό τους εαυτό. Κατά το στάδιο αυτό, μπορεί να προκύψουν αμφιβολίες για τη σχέση και ο ένας εκ των δύο συντρόφων να αισθάνεται ευάλωτος.

5. Η Σταθερότητα. Το τελευταίο στάδιο χαρακτηρίζεται από την πλήρη εμπιστοσύνη και οικειότητα. Είναι το στάδιο της σχέσης στο οποίο οι δύο σύντροφοι αισθάνονται πραγματικά ευτυχισμένοι.

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΣΕΙΣ

Αμερικανική έρευνα: 20 φράσεις υποστήριξης που θες να ακούς και να μοιράζεσαι με άλλους

«Είμαι υπερήφανος για εσένα», «Πιστεύω σε εσένα», απλές φράσεις που θέλουμε να ακούμε και να μοιραζόμαστε με άλλους και έχουν τεράστια συναισθηματική δύναμη. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΣΧΕΣΕΙΣ

Λόγοι για τους οποίους δυσκολεύεσαι να αφήσεις πίσω σου μη διαθέσιμους συναισθηματικά άνδρες

Διάβασέ τους καλά, μάθε τους απέξω και πάρε επιτέλους τα μέτρα σου

ΣΧΕΣΕΙΣ

Παθητική Επιθετικότητα: ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες

Η παθητική επιθετικότητα καταστρέφει τις σχέσεις, δείτε γιατί πρέπει να την αποφεύγετε

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Πέμπτης 25 Απριλίου

Ενισχύστε την υγεία σας, φυσική, πνευματική και ψυχική

ΣΧΕΣΕΙΣ

Αμερικανική έρευνα: 20 φράσεις υποστήριξης που θες να ακούς και να μοιράζεσαι με άλλους

«Είμαι υπερήφανος για εσένα», «Πιστεύω σε εσένα», απλές φράσεις που θέλουμε να ακούμε και να μοιραζόμαστε με άλλους και έχουν τεράστια συναισθηματική δύναμη. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΘΕΑΤΡΟ

Θέατρο στη Στέγη: «Περιμένοντας τον Γκοντό» σε σκηνοθεσία Θεοόδωρου Τερζόπουλου

15 – 19 Μαΐου 2024 | Κεντρική Σκηνή | Τετάρτη – Κυριακή | 20:30