Είσαι εκδικητική; Δεν φταις εσύ, αλλά τα... γονίδια σου - AllYou.gr

Search

Είσαι εκδικητική; Δεν φταις εσύ, αλλά τα... γονίδια σου

Νέα μελέτη αποκαλύπτει! 

09 Νοεμβρίου 2015

Η τάση να κάνουμε κακό σε κάποιον που μας έχει βλάψει ή μας έχει αδικήσει είναι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, μία συμπεριφορά στην οποία συμβάλλουν πολύ έντονα τα γονίδια μας. 

Μια ομάδα αποτελούμενη από ψυχολόγους, βιολόγους και μαθηματικούς ανακάλυψαν ότι όσο πιο όμοιο είναι ένα άτομο μέσα σε μια ομάδα, τόσο πιο εκδικητικό είναι προς αυτούς που βρίσκονται εκτός αυτής.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα άτομα που φαίνονται πολύ διαφορετικά από τα υπόλοιπα μέλη μιας ομάδας, θα κινηθούν με αλτρουιστικό τρόπο απέναντι σε άτομα παρόμοια με αυτούς, αλλά και ελάχιστα μοχθηροί απέναντι σε αυτούς που δεν είναι όμοιοι μαζί τους.

Από την άλλη, όσοι φαίνονται πολύ όμοιοι με τα υπόλοιπα μέλη μιας ομάδας θα γίνουν πολύ αλτρουιστικοί απέναντι στους ομοίους τους, όμως πολύ εκδικητικοί απέναντι σε όσους είναι ανόμοιοι, φτάνοντας συχνά μέχρι και στα άκρα για να τους βλάψουν.

Το εύρημα αυτό δίνει μια νέα, πολύ σημαντική οπτική στην εξελικτική θεωρία όπως την γνωρίζαμε μέχρι σήμερα και θα μπορούσε να εξηγήσει ακόμα και το ρατσισμό, όπως και τις αντίστοιχες μορφές προκατάληψης σε ανθρώπους και άλλα είδη.Ακολούθησε το allyou στο Instagram!