Skip to main content

ΣΧΕΣΕΙΣ

Τα 5 σωματικά συμπτώματα του χωρισμού

ΕΚΕΙ σε "χτυπάει"... 



Δεν χρειάζεται να αναλύσουμε ιδιαίτερα το γεγονός ότι ένας χωρισμός πονάει πάντοτε συναισθηματικά (ακόμα κι όταν είμαστε εμείς αυτοί που τον έχουμε επιλέξει). Οι επιστήμονες όμως εξηγούν με στοιχεία αυτό που όλοι έχουμε βιώσει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή μας: Τον σωματικό πόνο που φέρνει μαζί του το τέλος μιας σχέσης. Σύμφωνα, λοιπόν, με την επιστήμη, τα σωματικά συμπτώματα ενός χωρισμού είναι αρκετά και ποικίλουν σε ένταση και διάρκεια από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Παρόλα αυτά τα πιο κοινά είναι τα εξής:

1. Εγκέφαλος. Όταν χωρίζουμε, ενεργοποιείται το ίδιο τμήμα του εγκεφάλου όπως και στην περίπτωση του εθισμού (στερητικό σύνδρομο). Οι εγκεφαλικές απεικονίσεις αποδεικνύουν ότι η εγκεφαλική λειτουργία ενός χωρισμένου μοιάζει με την εγκεφαλική λειτουργία ενός τοξικομανούς εθισμένου στην κοκαΐνη. Η απώλεια που βιώνουμε μετά το χωρισμό μοιάζει, επίσης, με την απώλεια που βιώνουμε όταν πεθαίνει ένα αγαπημένο μας πρόσωπο (σοκ, άρνηση, θλίψη, θυμός, απόδοση ευθυνών, ενοχές, φόβος για το μέλλον και τέλος αποδοχή).

2. Μάτια. Η σύσταση των δακρύων στην περίπτωση στενοχώριας είναι διαφορετική. Τα δάκρυα αυτά είναι πιο αραιά και λιγότερο αλμυρά. Το συνεχές κλάμα κάνει τα μάτια να πρήζονται και να μοιάζουν κουρασμένα.

3. Πόνος στο στήθος. Μια μεγάλη στενοχώρια έχει σαν αποτέλεσμα να ενεργοποιούνται τα ίδια νευρικά δίκτυα όπως όταν βιώνουμε σωματικό πόνο. Οι καρδιολόγοι επισημαίνουν ότι δεν είναι σπάνιο φαινόμενο να χάσει κάποιος τη ζωή του από έμφραγμα εντός δύο εβδομάδων από το χωρισμό. Τα αυξημένα επίπεδα αδρεναλίνης και το έντονο στρες ευθύνονται στην περίπτωση αυτή για το έμφραγμα και τον αιφνίδιο θάνατο.

4. Στομάχι. Το στρες μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση του βάρους και κυρίως στη συσσώρευση λίπους γύρω από την κοιλιά. Επίσης, μας κάνει να λαχταράμε τη ζάχαρη και τα ανθυγιεινά λιπαρά.

5. Πόδια. Το άγχος που μας προκαλεί ένας χωρισμός μπορεί συχνά να οδηγήσει σε μυϊκούς σπασμούς και μουδιάσματα στα κάτω άκρα.

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΣΕΙΣ

Αμερικανική έρευνα: 20 φράσεις υποστήριξης που θες να ακούς και να μοιράζεσαι με άλλους

«Είμαι υπερήφανος για εσένα», «Πιστεύω σε εσένα», απλές φράσεις που θέλουμε να ακούμε και να μοιραζόμαστε με άλλους και έχουν τεράστια συναισθηματική δύναμη. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΣΧΕΣΕΙΣ

Λόγοι για τους οποίους δυσκολεύεσαι να αφήσεις πίσω σου μη διαθέσιμους συναισθηματικά άνδρες

Διάβασέ τους καλά, μάθε τους απέξω και πάρε επιτέλους τα μέτρα σου

ΣΧΕΣΕΙΣ

Παθητική Επιθετικότητα: ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες

Η παθητική επιθετικότητα καταστρέφει τις σχέσεις, δείτε γιατί πρέπει να την αποφεύγετε

Προτεινόμενα

FASHION TRENDS

Ποια σανδάλια είναι η πιο κομψή τάση του καλοκαιριού 2024;

Κομψά και άνετα – με «δαχτυλίδι» που τα κάνει να ξεχωρίζουν

CELEBS

Δημήτρης Κόκοτας: Θετικά τα νέα για την υγεία του - Ανταποκρίθηκε σε οδηγίες γιατρών

Παραμένει στη ΜΕΘ με μηχανική υποστήριξη έναν μήνα μετά την ανακοπή

BEAUTY TIPS

Πώς να απαλλαγείτε από τους πόρους;

Οι ειδικοί μοιράζονται τα top μυστικά για να τους ξεφορτωθείτε