Κι όμως! Η ομορφιά επηρεάζει τον...χαρακτήρα μας - AllYou.gr

Search

Κι όμως! Η ομορφιά επηρεάζει τον...χαρακτήρα μας

Δες ποιο σημείο της προσωπικότητας σου «χτυπάει»!

13 Νοεμβρίου 2015

Ένα νέο επιστημονικό συμπέρασμα, που δεν μας άρεσε και τόσο, υποστηρίζει πως όσο πιο όμορφος είναι κάποιος, τόσο πιθανότερο είναι να έχει απόψεις που προωθούν τον εγωισμό και την ανισότητα.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι πιο πλούσιοι άνθρωποι έχουν την τάση να νοιάζονται λιγότερο για τον αλτρουισμό και την ισότητα. Η νέα έρευνα δείχνει ότι η ομορφιά είναι εξίσου σημαντική με τον πλούτο στο να επηρεάζει τις απόψεις κάποιου προς τους άλλους.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Μπρουνέλ του Λονδίνου, μελέτησαν 125 άτομα και των δύο φύλων. Οι επιστήμονες κατέταξαν τους συμμετέχοντες στην έρευνα σε μία «λίστα ομορφιάς», ανάλογα με τις ανατομικές μετρήσεις του σώματος του καθενός (χαρακτηριστικά προσώπου, βάρος, αναλογία μέσης-στήθους κ.α.). Στη συνέχεια, κατέγραψαν μέσω ερωτηματολογίου τις απόψεις, την προσωπικότητα και τις συμπεριφορές κάθε ατόμου.

Η μελέτη όλων των παραπάνω έδειξε ότι οι ελκυστικοί άνδρες τείνουν να είναι λιγότερο γενναιόδωροι και λιγότερο υποστηρικτές της ισότητας. Όμως, αυτό δεν ισχύει στην περίπτωση των ελκυστικών γυναικών.

Αυτή η διαπίστωση επιβεβαιώνει -τουλάχιστον όσον αφορά στους άνδρες- μία βασική θεωρία της εξελικτικής ψυχολογίας: όσοι είναι προικισμένοι με ομορφιά αισθάνονται, γενικά, ότι έχουν να κερδίσουν περισσότερα από μία κοινωνία όπου διαιωνίζεται η ανισότητα. 

Πάντως, σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτή η προκατάληψη, ότι ομορφιά και ανισότητα πάνε χέρι-χέρι, μπορεί να ξεπεραστεί εάν οι άνθρωποι συνειδητοποιήσουν ότι ενστικτωδώς έχουν τέτοια αντίληψη. Ακολούθησε το allyou στο Instagram!