Skip to main content

ΣΧΕΣΕΙΣ

Εσύ, μπορείς να μείνεις φίλη με τον πρώην;

Άσε την επιστήμη να απαντήσει για σένα...



Η θεωρία που θέλει δύο ανθρώπους που βρισκόντουσαν σε μία ερωτική σχέση να μην μπορούν (αλλά και να μην πρέπει) να διατηρήσουν φιλική επαφή μετά τον χωρισμό, καταρρίπτεται και μάλιστα με την έγκριση της επιστήμης

Νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Social and Personal Relationships δείχνει ότι ορισμένα ζευγάρια μπορούν πράγματι να διατηρήσουν φιλική σχέση μετά το χωρισμό τους, αρκεί να πληρούν ορισμένες... προϋποθέσεις.

Οι ερευνητές πήραν προσωπικές συνεντεύξεις από ζευγάρια, κάνοντας ερωτήσεις για παράγοντες που αφορούσαν στα επίπεδα δέσμευσης του κάθε συντρόφου στη σχέση.

Επαναληπτικές συνεντεύξεις πραγματοποιήθηκαν κάθε τέσσερις μήνες, συνολικά για ένα χρόνο. Οι ερευνητές εστίασαν σε 143 ζευγάρια που τελικά χώρισαν στο μεσοδιάστημα και τους έκαναν ερωτήσεις για το χωρισμό αλλά και για τη μετέπειτα σχέση που είχαν διατηρήσει με τον – πρώην πια – σύντροφο.

Οι απαντήσεις των συμμετεχόντων έδειξαν ότι όσο μεγαλύτερα ήταν τα επίπεδα ικανοποίησης από τη σχέση και όσο ισχυρότερο ήταν το δέσιμο μεταξύ των πρώην συντρόφων τόσο πιο πιθανό ήταν να διατηρηθεί μια φιλική σχέση, ακόμη κι όταν δεν υπήρχε πλέον το ερωτικό στοιχείο στην εξίσωση. Mάλιστα, τα συγκεκριμένα ζευγάρια δε φάνηκε να νιώθουν πως έχουν απομακρυνθεί ιδιαίτερα μετά το χωρισμό.

Βέβαια πρέπει να σου πούμε ότι οι επιστήμονες δεν είναι σε θέση να σου πουν μέσα από τα παραπάνω συμπεράσματα αν το να έχεις φιλικές σχέσεις με τον πρώην σου στην ουσία σε ωφελεί στη μελλοντική ερωτική σου ζωή κι αν σε βοηθάει να προχωρήσεις εύκολα παρακάτω. 

 

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΣΕΙΣ

Παθητική Επιθετικότητα: ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες

Η παθητική επιθετικότητα καταστρέφει τις σχέσεις, δείτε γιατί πρέπει να την αποφεύγετε

ΣΧΕΣΕΙΣ

Tι μας μαθαίνει η σχέση των Keanu Reeves και Alexandra Grant

Kάτι παραπάνω από ένα αντισυμβατικό matching γιατί  «η ομορφιά είναι αγάπη»

ΣΧΕΣΕΙΣ

Δέκα ενδείξεις ότι έχετε συμβιβαστεί σε μια σχέση που δεν σας ικανοποιεί πια

Πώς να καταλάβετε ότι ήρθε η ώρα να διεκδικείσετε κάτι παραπάνω

Προτεινόμενα

ΣΠΙΤΙ

5 στοιχεία που μπορούν να αλλάξουν την ατμόσφαιρα στον χώρο σου ακόμα κι αν διαθέτεις μικρό budget

Δεν χρειάζονται πολλά χρήματα για να ανανεώσεις την αίσθηση που σου προκαλεί το σπίτι σου κάθε φορά που επιστρέφεις σε αυτό

CELEBS

Συγκινεί ο Τζον Τραβόλτα: «Δεν περνάει μέρα που να μην είσαι μαζί μου»

Η ανάρτηση για τον αδικοχαμένο γιο του που θα είχε γενέθλια

FASHION TRENDS

7 τσάντες που ορίζουν το styling αυτή την άνοιξη

Η fashion editor του AllYou επιλέγει τσάντες για όλες τις ώρες της ημέρας, για να ανανεώσεις τη συλλογή σου