Skip to main content

ΣΧΕΣΕΙΣ

Οι "κλίκες" του γραφείου

Ποια στάση να κρατήσεις απέναντι στις παρέες των συναδέλφων σου που μοιράζονται μεταξύ τους όλα τα προνόμια, τα bonus και τις χρήσιμες πληροφορίες;


Γεωργία Κοντού

Να προσπαθήσεις να συμμετάσχεις ή μήπως θα ήταν καλύτερα να αποστασιοποιηθείς; 

Όπως συμβουλεύει η συγγραφέας του βιβλίου «Φίλοι για πάντα;», Jan Yager, PhD, το καλύτερο θα ήταν να αποφύγεις να σχηματίσεις ή να γίνεις μέλος κάποιας «κλίκας» στη δουλειά: «Όταν δημιουργείται κλίμα ευνοιοκρατίας, προκύπτουν ηθικά προβλήματα έξω από την κλίκα. Δημιουργούνται υπερβολικές κοινωνικές συναναστροφές και εκτός εργασίας. Επικρατεί η διάχυτη –πραγματική ή φαινομενική– αντίληψη ότι τα μέλη αυτής της κλίκας τυγχάνουν ευνοϊκής μεταχείρισης. Οι νεοπροσληφθέντες νιώθουν ιδιαίτερα παραγκωνισμένοι, ενώ η προσαρμογή τους γίνεται δυσκολότερη και απαιτεί περισσότερο χρόνο από όσο θα έπρεπε. Ειδικά αν υπάρχουν προϊστάμενοι και υφιστάμενοι μέσα στην ίδια κλίκα, είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει αντικειμενική επιτήρηση, πράγμα που θα έχει αρνητικές συνέπειες στην παραγωγικότητα».

Προσπάθησε λοιπόν όσο το δυνατόν να κρατήσεις μια απόσταση. Αυτό δεν συνεπάγεται, απαραίτητα, ότι θα περιθωριοποιηθείς: Μπορείς να προσεγγίσεις συναδέλφους έξω από την κλίκα – πάντα βέβαια με επιφυλακτικότητα, που θα σε προστατεύσει από «κακοτοπιές» σε κάθε καινούρια επαγγελματική σχέση. 

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΣΕΙΣ

Αμερικανική έρευνα: 20 φράσεις υποστήριξης που θες να ακούς και να μοιράζεσαι με άλλους

«Είμαι υπερήφανος για εσένα», «Πιστεύω σε εσένα», απλές φράσεις που θέλουμε να ακούμε και να μοιραζόμαστε με άλλους και έχουν τεράστια συναισθηματική δύναμη. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΣΧΕΣΕΙΣ

Λόγοι για τους οποίους δυσκολεύεσαι να αφήσεις πίσω σου μη διαθέσιμους συναισθηματικά άνδρες

Διάβασέ τους καλά, μάθε τους απέξω και πάρε επιτέλους τα μέτρα σου

ΣΧΕΣΕΙΣ

Παθητική Επιθετικότητα: ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες

Η παθητική επιθετικότητα καταστρέφει τις σχέσεις, δείτε γιατί πρέπει να την αποφεύγετε

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 26 Απριλίου

Αφεθείτε στην ευτυχία που σας προσφέρει η καθημερινότητα

PETS

Γιατί η γάτα μου με κοιτάζει επίμονα;

6 λόγοι για τους οποίους οι γάτες κοιτούν επίμονα και πώς να ανταποκριθείτε

ΒΙΒΛΙΟ

12 βιβλία για το Πάσχα του 2024

Η Ναταλία Πετρίτη επιλέγει τα βιβλία που θα μας κρατήσουν συντροφιά στις διακοπές και που θα χαρίσουμε στους αγαπημένους μας.