Skip to main content

ΣΧΕΣΕΙΣ

4 τρόποι για να τσακωθείς χωρίς... να χωρίσεις

Ποιος είπε ότι δεν γίνεται;



Οι συγκρούσεις είναι ο φόβος κι ο τρόμος των ζευγαριών. Κανείς δεν τις θέλει, όλοι προσπαθούν να τις αποφεύγουν, αλλά όλοι τις ζούμε τελικά, μιας και είναι αναπόσπαστο κομμάτι μιας ζωντανής σχέσης. Αντίθετα, όμως, απ’ ότι πιστεύουμε, οι συγκρούσεις δεν είναι πάντα κάτι κακό, καθώς οι διαφωνίες είναι πολλές φορές ευκαιρίες για να οριοθετούμαστε, για να ξεκαθαρίζουμε θολά σημεία στη σχέση και να μπορούμε να επαναπροσδιορίζουμε θέματα που σέρνονται υπογείως και απειλούν τη σχέση με τον σύντροφο μας.

Παρ'όλα αυτά, το να ξέρεις πώς να διαφωνείς εποικοδομητικά θέλει... τέχνη. Γι' αυτό, λάβε σοβαρά υπόψη σου τις  4 παρακάτω συμβουλές και εφάρμοσε τες την επόμενη φορά που θα ανέβουν οι τόνοι:

1. Να είσαι ξεκάθαρη. Δηλαδή όσο πιο συγκεκριμένη γίνεται σχετικά με αυτά που θέλεις. Αυτό σημαίνει, πως καλό είναι να πει κανείς ξεκάθαρα για ποιο λόγο είναι ενοχλημένος ή θυμωμένος, χωρίς να πετάει υπονοούμενα, να κρατάει μούτρα και να απαντάει με τη συνήθη εκνευριστική ατάκα «ξέρεις εσύ…κάτσε και σκέψου…», ή να μιλάει με γενικότητες για συναφείς ή απροσδιόριστες καταστάσεις. Μια ενδεδειγμένη απάντηση είναι πχ. «Είμαι θυμωμένος/η επειδή κανόνισες κάτι χωρίς να με ρωτήσεις». Με το να είμαστε συγκεκριμένοι ως προς την αιτία του θυμού ή του παράπονου, εστιάζουμε στο συμβάν σε συγκεκριμένο χρόνο και τόπο και αποφεύγουμε να δώσουμε στο συμβάν διαστάσεις που πιθανότατα δεν υπάρχουν. 

2. Μίλησε για τα συναισθήματα σου, αλλά απόφυγε τους χαρακτηρισμούς. Είναι καλύτερα να εστιάζει κανείς στο πως αισθάνεται και να το επικοινωνεί αυτό με το/τη σύντροφό του, παρά να προσδιορίζει με χαρακτηρισμούς την συμπεριφορά που τον ενοχλεί. Έτσι μιλάει για τη δική του κατάσταση, για το πώς τον κάνει η συμπεριφορά του άλλου να αισθάνεται, κι όχι για το πόσο «σωστή» είναι η συμπεριφορά. 

 

3. Μείνε στο θέμα. Πολλές φορές, μια σύγκρουση ξεκινάει με θέμα «δεν πρόλαβα να μαγειρέψω» και καταλήγει στο «ποτέ δεν με σκέφτηκες, αλλά τι να περιμένει κανείς από έναν εγωιστή σαν κι εσένα». Οι ειδικοί εξηγούν ότι πολλές φορές, επεκτείνουμε τη σύγκρουση στο άπειρο καταλήγοντας να προσβάλλουμε τους συντρόφους μας ως ανθρώπους. Γι' αυτό προσπάθησε να είσαι πάρα πολύ προσεκτική όταν διατυπώνεις τα παράπονα σου και μην παρασύρεις τα πάντα στο πέρασμα σου.

4. Πες όχι στα χτυπήματα... κάτω απ' τη ζώνη. Η ποιότητα των ανθρώπων φαίνεται και στον τρόπο που μάχονται. Σε έναν τσακωμό υπάρχουν σίγουρα έντονα συναισθήματα θυμού, φόβου, αδικίας και λύπης. Έτσι, είναι πολύ εύκολο να καταφύγει κανείς σε μεγάλες προσβολές που ίσως να πληγώσουν ανεπανόρθωτα τον άλλον. Ακόμα και στον πραγματικό πόλεμο, όμως, υπάρχουν κανόνες. Γι' αυτό σκέψου λίγο πριν μιλήσεις. Το να αποφύγεις να πεις πράγματα που μετά θα μετανιώσεις είναι πιο απλό απ' όσο φαντάζεσαι.

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΣΕΙΣ

Οι 11 πιο απαραίτητες δεξιότητες των επιτυχημένων συντρόφων

Ποιες στάσεις και συμπεριφορές χρειάζονται στις ευτυχισμένες μακροχρόνιες σχέσεις

ΣΧΕΣΕΙΣ

Πώς να διαφωνείς με «επιτυχία» – χρήσιμες συμβουλές από τους ειδικούς

Το να ξέρεις πώς να «μαλώνεις» είναι σωτήρια δεξιότητα στη σχέση σου, μάθε πώς να την αποκτήσεις

ΣΧΕΣΕΙΣ

Συμπεριφορές που προδίδουν ότι κάποιος σας αντιπαθεί

Πώς να καταλάβετε ότι κάποιος δεν χαίρεται και πολύ όταν σας βλέπει, ακόμα κι αν δεν το παραδέχεται

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 29 Μαρτίου

Μην αποφύγετε να βρείτε τη λύση σε κάτι που σας βασανίζει, όσο και αν φοβάστε μήπως πληγωθείτε

BLOGS

Η Beyoncé αποκαλύπτει την tracklist του νέου της δίσκου, Cowboy Carter

Ο οποίος θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα cover του “Jolene” της Dolly Parton, αλλά και συμμετοχή του θρύλου της country, Willie Nelson

VIRAL

Το teaser trailer της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου Kinds Of Kindness είναι εδώ

Στο Ιστορίες Καλοσύνης πρωταγωνιστεί η άρτι βραβευθείσα με Όσκαρ Emma Stone, ενώ το σενάριο της ταινίας συνυπογράφει το δίδυμο Γιώργος Λάνθιμος-Ευθύμης Φιλίππου.