Τα "A" που σε αφήνουν στην ίδια τάξη - AllYou.gr

Search

Τα "A" που σε αφήνουν στην ίδια τάξη

5 λάθη που μπορεί να σε... χαντακώσουν σε ένα επαγγελματικό interview.

03 Σεπτεμβρίου 2014

Αν δυσκολεύεσαι ιδιαίτερα να βρεις (νέα) δουλειά, ενώ στον επαγγελματικό τομέα σου υπάρχουν προοπτικές, ίσως κάνεις κάποιο από τα παρακάτω λάθη, σύμφωνα με τη σύμβουλο καριέρας Caroline Ceniza-Levine.

Αυτά είναι λοιπόν τα πέντε "A" με τα οποία δεν περνάς τη βάση... 

1. Άγχος

Είναι φυσιολογικό να είσαι αγχωμένη σε μια συνέντευξη, αλλά δεν πρέπει να το δείχνεις. Γιατί τότε ο εργοδότης θα αμφισβητήσει την ικανότητά σου να αντιμετωπίσεις με ψυχραιμία έναν απαιτητικό πελάτη ή να μιλήσεις σε meeting με διοικητικά στελέχη.

Πώς θα το αποφύγεις: Πριν από τη συνέντευξη, κάνε μια πρόβα με κάποιον φίλο (που κατά προτίμηση έχει βρεθεί στη θέση του εργοδότη). Έτσι, θα είσαι καλύτερα προετοιμασμένη ακόμη και για ερωτήσεις που ίσως σε φέρουν σε δύσκολη θέση.

2. Αλαζονεία

Καλό είναι να προβάλεις με αυτοπεποίθηση τις γνώσεις και την εμπειρία σου στο αντικείμενο. Όταν όμως η αυτοπεποίθηση ξεπερνάει κάποια όρια, μπορεί να εκληφθεί ως αλαζονεία. Και κανένας δεν θα ήθελε να συνεργαστεί με έναν "ξερόλα".

Πώς θα το αποφύγεις: Μη διορθώνεις τον εργοδότη και μην κάνεις προκλητικές ερωτήσεις που θα μπορούσαν να τον κάνουν να αισθανθεί σαν να τον ανακρίνεις.

3. Αναστάτωση

Ίσως ο εργοδότης σε τεστάρει κάνοντάς σου κάποια ερώτηση τύπου "Τι δεν σου αρέσει στην τωρινή δουλειά σου;". Ή: "Ποιος είναι ο πιο δύσκολος πελάτης σου;". Σε κάθε περίπτωση, απόφυγε να φανείς επικριτική. Βασική προϋπόθεση για να σε προσλάβουν είναι να σε συμπαθήσουν και για να σε συμπαθήσουν πρέπει να δείξεις καλοπροαίρετη.

Πώς θα το αποφύγεις: Διατήρησε ουδέτερο τον τόνο της φωνής σου. Μίλησε όσο το δυνατόν λιγότερο για την παλιά δουλειά σου και επικεντρώσου στη δουλειά που διεκδικείς, ειδικά στο πόσο σε ενδιαφέρει και σε συναρπάζει η προοπτική. Μην αποφύγεις να απαντήσεις σε ερωτήσεις-παγίδες, αλλά επέλεξε μια όσο το δυνατόν πιο διπλωματική απάντηση, όπως: "Θέλω να φύγω γιατί ο συγκεκριμένος τομέας δεν είναι το αντικείμενό μου". Ή: "Στην εταιρεία όπου εργάζομαι τώρα δεν έχω στη διάθεσή μου τους πόρους που χρειάζονται για να υλοποιηθεί ένα έργο μου".

4. Αδιαφορία

Ένα συνηθισμένο λάθος που κάνουν κάποιοι υποψήφιοι είναι να προσποιούνται τους αδιάφορους. Πιστεύουν ότι αν δώσουν την εντύπωση ότι δεν "καίγονται" για τη δουλειά, θα έχουν μεγαλύτερο περιθώριο διαπραγμάτευσης. Όμως η αλήθεια είναι ότι οι εργοδότες προσλαμβάνουν άτομα που δεν κρύβουν το ενδιαφέρον τους για μια θέση.

Πώς θα το αποφύγεις: Πες στον εργοδότη γιατί θέλεις να εργαστείς στην εταιρεία και ειδικά στη θέση που διεκδικείς. Σε καμία περίπτωση μην τον αφήσεις να υποψιαστεί ότι δεν σε ενδιαφέρει η δουλειά.

5. Απελπισία

Στον αντίποδα βρίσκεται το λάθος της απόγνωσης. Όσο κι αν τη θέλεις αυτή τη δουλειά, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να δείξεις στον εργοδότη ότι θα περιμένεις μια απάντηση με την ίδια απελπισία που θα είχες κι αν ήσουν ερωτευμένη μαζί του.

Πώς θα το αποφύγεις: Μη μιλήσεις για τη διαδικασία αναζήτησης εργασίας στην οποία βρίσκεσαι τον τελευταίο καιρό. Ακόμη κι αν αυτή τη στιγμή δεν εργάζεσαι αλλού, επικεντρώσου στη συζήτηση π.χ. σε κάποιο συνέδριο που παρακολούθησες πρόσφατα ή σε συναντήσεις σου με παλιούς συνεργάτες. Έτσι θα δώσεις την αίσθηση ότι έχεις επαφές και με ανταγωνιστές και ότι η θέση που διεκδικείς δεν είναι η τελευταία σου ελπίδα στη Γη.

Hot αυτή τη στιγμή!

ΜΟΔΑ

Η νέα συλλογή matis υμνεί το σύγχρονο urban glam

Αυτή τη σεζόν, η matis προσεγγίζει τις πιο θηλυκές πτυχές του μπαρόκ και τις μετατρέπει σε υπέροχα κομμάτια και σύνολα.
INTERVIEW

Χάρις Αλεξίου: «Το συναίσθημα φυλακίζουμε μέσα μας, όχι τα γεγονότα»

Η δική μας, η μοναδική Χαρούλα. Των τραγουδιών, του έρωτα, της αγάπης, του γλεντιού, της συγκίνησης, της καρδιάς μας, της ζωής μας. Η Χάρις Αλεξίου στο allyou.
ΣΧΕΣΕΙΣ

3 λόγοι που οι άντρες οδηγούνται στην απιστία

Τα πιθανά σενάρια πίσω από την απόφαση του να κοιτάξει άλλη ενώ είσαστε μαζί.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ένας πολύ καλός λόγος να παραγγέλνεις συχνότερα sushi

Αν έψαχνες δικαιολογίες τις έχεις με τη σφραγίδα της επιστήμης.
STAR STYLE

Οι εμφανίσεις της Michelle Obama που δε γίνεται να ξεχάσουμε

Ενώ η αντίστροφη μέτρηση μέχρι την εκλογή του επόμενου Προέδρου της Αμερικής έχει ξεκινήσει, εμείς κάνουμε μια αναδρομή στις εμφανίσεις της πιο αγαπημένης Πρώτης Κυρίας!
ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ

6 φθινοπωρινές αποχρώσεις μανό που πρέπει να δοκιμάσεις

Μην υποδεχτείς το Φθινόπωρο μόνο στην ντουλάπα σου, αλλά και στα νύχια σου!