Κολλητή φίλη με τον πρώην; - AllYou.gr

Search

Κολλητή φίλη με τον πρώην;

Ίσως τελικά δεν είναι τόσο αθώο όσο νομίζεις...

20 Μαϊου 2016

Υπάρχουν χαρακτήρες και χαρακτήρες ανθρώπων όταν πρόκειται για έναν χωρισμό. Εκείνοι που, αφού ανάμεσα τους ειπωθεί το «τέρμα», ρίχνουν μαύρη πέτρα πίσω τους και οι άλλοι, αυτοί που καταφέρνουν να διατηρήσουν άψογη και -καμία φορά- ακόμα και κολλητή φιλική σχέση με τους πρώην τους. 

Και κάπου εδώ μπαίνει η επιστήμη στο κόλπο για να σου εξηγήσει πως πίσω από την επιλογή μας να κρατήσουμε πολύ στενές φιλικές σχέσεις με τον πρώην σύντροφο μας κρύβεται συνήθως κάποιο κίνητρο.

Γιατί μια νέα μελέτη εξερευνεί τους πιθανούς λόγους που ωθούν άντρες και γυναίκες σε αυτήν την τακτική, αποδίδοντας τη συμπεριφορά τους σε συγκεκριμένα γνωρίσματα της προσωπικότητας.

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους από το Πανεπιστήμιο του Όκλαντ που εκπόνησαν τη μελέτη, ορισμένα ζευγάρια καταφέρνουν να διατηρήσουν φιλική σχέση μετά το χωρισμό, επειδή έχουν κάτι να κερδίσουν από αυτό, π.χ. χρήματα, σεξ ή και... πληροφορίες!

Στο πλαίσιο της έρευνάς τους, οι ψυχολόγοι ρώτησαν 860 άτομα ποιοι είναι οι λόγοι να μείνει κανείς φίλος/η με τον/την πρώην σύντροφο. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες αξιολογήθηκαν ως προς τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους και συγκεκριμένα ως προς τη λεγόμενη «σκοτεινή τριάδα» (ναρκισσισμός, ψυχοπάθεια, μακιαβελλισμός), καθώς παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα αυτά συνηθίζουν να διατηρούν φιλίες για «στρατηγικούς» σκοπούς.

Τα στοιχεία που συγκέντρωσαν και ανέλυσαν οι ερευνητές έδειξαν ότι τα άτομα με υψηλή βαθμολογία στη «σκοτεινή τριάδα» της προσωπικότητας είναι πιο πιθανό να διατηρούν σχέσεις με πρώην συντρόφους, τόσο για πρακτικούς όσο και για σεξουαλικούς λόγους. Για παράδειγμα, τα άτομα με τάσεις ναρκισσισμού ήταν πιο πιθανό να διατηρήσουν σχέση με πρώην σύντροφο, ώστε να είναι πάντοτε ανοιχτό το ενδεχόμενο σεξουαλικής συνεύρεσης.

Βέβαια, τα παραπάνω ευρήματα δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι υπάρχει πάντα κάποιο δόλιο σχέδιο πίσω από την επιθυμία να διατηρηθεί η φιλική σχέση ανάμεσα στους πρώην συντρόφους. Αντίστοιχες μελέτες, που έχουν διεξαχθεί στο παρελθόν, έχουν δείξει ότι μια φιλία ανάμεσα σε άντρα και γυναίκα που προϋπήρχε της ερωτικής σχέσης έχει αρκετά στέρεες βάσεις ώστε να γίνει και πάλι απλή φιλία σε περίπτωση χωρισμού.Ακολούθησε το allyou στο Instagram!