Skip to main content

ΣΧΕΣΕΙΣ

Γιατί νιώθεις στα social media ότι είσαι λιγότερο δημοφιλής από όλους τους φίλους σου;

Λυπούμαστε που θα σε απογοητεύσουμε με την απάντηση.


Γεωργία Κοντού

Κάθε φορά που κάνεις log in στο Facebook ή στο Instagram, αντί να διαβάζεις τα post καταλήγεις να μετράς γεμάτη ζήλια τα εκατοντάδες like και τα ενθουσιώδη σχόλια που συγκεντρώνουν οι φίλοι σου; Ενώ εσύ μόνο... bungee jumping που δεν έχεις κάνει για να μαζέψεις δέκα like; Αν αισθάνεσαι ελαφρώς περιθωριοποιημένη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεν είσαι η μόνη. Ήδη μια μελέτη του 1991 είχε δείξει το λεγόμενο «παράδοξο της φιλίας» στα κοινωνικά δίκτυα: ότι ο καθένας μέσα σε αυτά νιώθει ότι είναι λιγότερο δημοφιλής από τους φίλους του.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Μια πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου ΜακΓκιλ που εξέτασε 200 εκατομμύρια «τιτιβίσματα» στο Twitter από 5,8 εκατομμύρια χρήστες και η οποία δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση PloS έδειξε ότι η πλειονότητα των χρηστών που ακολουθούμε έχουν περισσότερους ακόλουθους από εμάς και αλληλεπιδρούν με περισσότερα άτομα (διαφορετικά, άλλωστε, το πιθανότερο θα ήταν να μην τους ακολουθούσαμε ούτε εμείς). Δηλαδή, οι περισσότερες επαφές μας είναι, όντως, πιο δημοφιλείς από εμάς. 

«Η πλειοψηφία των ανθρώπων πιστεύουν ότι είναι καλύτεροι από τους φίλους τους σε ευφυΐα, μνήμη, δημοτικότητα και άλλα προσωπικά χαρακτηριστικά» σχολιάζει ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, ο Naghmeh Momeni Taramsari. Αυτή η εντύπωση ανατρέπεται λοιπόν στο πλαίσιο των online κοινωνικών δικτύων.

Λίγες ημέρες νωρίτερα μια άλλη έρευνα μας ενημέρωσε ότι οι αληθινοί μας φίλοι είναι οι μισοί από όσους νομίζουμε και τώρα μαθαίνουμε αυτό. Ας παρηγορηθούμε τουλάχιστον με τη σκέψη ότι σημασία δεν έχει η ποσότητα αλλά η ποιότητα.

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΣΕΙΣ

Οι 11 πιο απαραίτητες δεξιότητες των επιτυχημένων συντρόφων

Ποιες στάσεις και συμπεριφορές χρειάζονται στις ευτυχισμένες μακροχρόνιες σχέσεις

ΣΧΕΣΕΙΣ

Πώς να διαφωνείς με «επιτυχία» – χρήσιμες συμβουλές από τους ειδικούς

Το να ξέρεις πώς να «μαλώνεις» είναι σωτήρια δεξιότητα στη σχέση σου, μάθε πώς να την αποκτήσεις

ΣΧΕΣΕΙΣ

Συμπεριφορές που προδίδουν ότι κάποιος σας αντιπαθεί

Πώς να καταλάβετε ότι κάποιος δεν χαίρεται και πολύ όταν σας βλέπει, ακόμα κι αν δεν το παραδέχεται

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 29 Μαρτίου

Μην αποφύγετε να βρείτε τη λύση σε κάτι που σας βασανίζει, όσο και αν φοβάστε μήπως πληγωθείτε

BLOGS

Η Beyoncé αποκαλύπτει την tracklist του νέου της δίσκου, Cowboy Carter

Ο οποίος θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα cover του “Jolene” της Dolly Parton, αλλά και συμμετοχή του θρύλου της country, Willie Nelson

VIRAL

Το teaser trailer της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου Kinds Of Kindness είναι εδώ

Στο Ιστορίες Καλοσύνης πρωταγωνιστεί η άρτι βραβευθείσα με Όσκαρ Emma Stone, ενώ το σενάριο της ταινίας συνυπογράφει το δίδυμο Γιώργος Λάνθιμος-Ευθύμης Φιλίππου.