Skip to main content

ΣΧΕΣΕΙΣ

Γιατί οι άντρες (φαίνεται να) ξεπερνούν πιο γρήγορα ένα χωρισμό;

Τι απαντούν οι ειδικοί.


Γεωργία Κοντού

Σίγουρα θα το έχεις δει να συμβαίνει αν όχι σε εσένα, σε κάποια φίλη σου: όταν ένα ζευγάρι χωρίζει ενώ η γυναίκα δεν έχει διάθεση να κοιτάξει κάποιον άλλο για μήνες, ο άντρας μέσα σε λίγες εβδομάδες έχει βρει καινούρια κοπέλα.

Σύμφωνα με μια αμερικανική δημοσκόπηση σε 5.000 άντρες και γυναίκες, όντως οι άντρες ξεπερνούν πιο γρήγορα ένα χωρισμό. Ενώ οι μισοί από τους άντρες ξεπερνούν μια απόρριψη μέσα σε ένα μήνα, μια γυναίκα χρειάζεται κατά μέσο όρο τέσσερις μήνες για να το χωνέψει.

Η κλινική ψυχολόγος Ramani Durvasula, συγγραφέας του βιβλίου «Should I Stay or Should I Go?», δεν εκπλήσσεται από αυτό το εύρημα. «Αυτό πιθανόν να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Οι άντρες εκπαιδεύονται στη συναισθηματική επικοινωνία με διαφορετικό τρόπο από τις γυναίκες, οπότε οι σχέσεις μπορεί να έχουν διαφορετική λειτουργία για εκείνους και, όσο είναι ακόμη νέοι, να μην αισθάνονται την ίδια πίεση να παντρευτούν και να κάνουν οικογένεια».

Οι άντρες που προχωρούν πιο γρήγορα στη ζωή τους ίσως έχουν το ταλέντο να βάζουν τη ζωή τους σε «κουτάκια»: να αφήσουν πίσω την παλιά σχέση τους και να αντιμετωπίσουν τα επόμενα ραντεβού για αυτό που είναι – ως καινούριες και διαφορετικές εμπειρίες. Επιπλέον, όπως πιστεύει η παραπάνω ειδικός, οι άντρες ίσως αποσυνδέουν ευκολότερα το σεξ από τα συναισθήματα.

Από την άλλη όμως ο οικογενειακός θεραπευτής David Klow διατηρεί τις επιφυλάξεις του. Τονίζει πως «ακόμη κι αν ένας άντρας ισχυρίζεται ότι έχει ξεπεράσει το χωρισμό, αυτό δεν σημαίνει ότι ισχύει κιόλας». Όπως προσθέτει, «ενώ κάποιος μπορεί να δείχνει ότι προχωράει στη ζωή του, ίσως στην πραγματικότητα να κρύβει τη θλίψη του». Εξάλλου, η ταχύτερη ανάρρωση από ένα χωρισμό δεν είναι, απαραίτητα, κάτι καλό. «Για τους περισσότερους από εμάς, είναι πιο υγιές να έχουμε το χρονικό περιθώριο να επεξεργαστούμε μια απώλεια ή μια απόρριψη», καταλήγει. Κακό δικό του λοιπόν αν, ενώ εσύ κλαις με μαύρο δάκρυ, εκείνος γυρίζει στα μπαράκια και φλερτάρει.

 

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΣΕΙΣ

Αμερικανική έρευνα: 20 φράσεις υποστήριξης που θες να ακούς και να μοιράζεσαι με άλλους

«Είμαι υπερήφανος για εσένα», «Πιστεύω σε εσένα», απλές φράσεις που θέλουμε να ακούμε και να μοιραζόμαστε με άλλους και έχουν τεράστια συναισθηματική δύναμη. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΣΧΕΣΕΙΣ

Λόγοι για τους οποίους δυσκολεύεσαι να αφήσεις πίσω σου μη διαθέσιμους συναισθηματικά άνδρες

Διάβασέ τους καλά, μάθε τους απέξω και πάρε επιτέλους τα μέτρα σου

ΣΧΕΣΕΙΣ

Παθητική Επιθετικότητα: ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες

Η παθητική επιθετικότητα καταστρέφει τις σχέσεις, δείτε γιατί πρέπει να την αποφεύγετε

Προτεινόμενα

FASHION TRENDS

Ποια σανδάλια είναι η πιο κομψή τάση του καλοκαιριού 2024;

Κομψά και άνετα – με «δαχτυλίδι» που τα κάνει να ξεχωρίζουν

CELEBS

Δημήτρης Κόκοτας: Θετικά τα νέα για την υγεία του - Ανταποκρίθηκε σε οδηγίες γιατρών

Παραμένει στη ΜΕΘ με μηχανική υποστήριξη έναν μήνα μετά την ανακοπή

BEAUTY TIPS

Πώς να απαλλαγείτε από τους πόρους;

Οι ειδικοί μοιράζονται τα top μυστικά για να τους ξεφορτωθείτε