Skip to main content

ΣΧΕΣΕΙΣ

Άνδρες vs Γυναίκες: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από άγχος;

Oι ειδικοί ξέρουν...



Οι γυναίκες διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο να νιώσουν άγχος σε σχέση με τους άνδρες, ενώ στις ευπαθείς ομάδες ανήκουν επίσης τα άτομα έως 35 ετών, ανεξαρτήτως φύλου, σε σχέση με ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας βρετανικής επιστημονικής έρευνας, οι άνθρωποι στη Δυτική Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική είναι πιθανότερο να υποφέρουν από άγχος, σε σχέση με ανθρώπους σε άλλες χώρες και κουλτούρες.

Η έρευνα δείχνει ότι οι αγχώδεις διαταραχές συχνά αποτελούν ένα πρόσθετο βάρος σε ανθρώπους που ήδη βιώνουν άλλα χρόνια προβλήματα υγείας, όπως καρδιοπάθεια ή καρκίνο.

Ενδεικτικά, το 11% όσων έχουν καρδιαγγειακή νόσο, πάσχουν επίσης από γενικευμένη αγχώδη διαταραχή, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό ανεβαίνει στο 32% για όσους πάσχουν από πολλαπλή σκλήρυνση.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ τονίζουν πως οι ψυχικές διαταραχές που σχετίζονται με το άγχος είναι πολύ εξαπλωμένες στον Δυτικό κόσμο. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση εκτιμάται ότι πάνω από 60 εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο υποφέρουν από αυτές, ενώ στις ΗΠΑ το ετήσιο κόστος τους υπολογίζεται σε 42,3 εκατ. δολάρια.

Σύμφωνα με τη νέα έρευνα, από διαγνωσμένη αγχώδη διαταραχή πάσχει περίπου το 4% του παγκόσμιου πληθυσμού. Το υψηλότερο ποσοστό (σχεδόν 8%) εμφανίζεται στις ΗΠΑ, ενώ το χαμηλότερο στην Ανατολική Ασία (κάτω από 3%).

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι το άγχος μειώνει την ποιότητα ζωής και την παραγωγικότητα στην εργασία, ενώ μπορεί να αυξήσει και τον κίνδυνο αυτοκτονίας, γι' αυτό πρέπει να αντιμετωπίζεται έγκαιρα.

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΣΕΙΣ

Οι 11 πιο απαραίτητες δεξιότητες των επιτυχημένων συντρόφων

Ποιες στάσεις και συμπεριφορές χρειάζονται στις ευτυχισμένες μακροχρόνιες σχέσεις

ΣΧΕΣΕΙΣ

Πώς να διαφωνείς με «επιτυχία» – χρήσιμες συμβουλές από τους ειδικούς

Το να ξέρεις πώς να «μαλώνεις» είναι σωτήρια δεξιότητα στη σχέση σου, μάθε πώς να την αποκτήσεις

ΣΧΕΣΕΙΣ

Συμπεριφορές που προδίδουν ότι κάποιος σας αντιπαθεί

Πώς να καταλάβετε ότι κάποιος δεν χαίρεται και πολύ όταν σας βλέπει, ακόμα κι αν δεν το παραδέχεται

Προτεινόμενα

ΠΑΙΔΙ

Οδηγός για γονείς παιδιών που ξεχωρίζουν για τις υψηλές επιδόσεις τους

Είναι σημαντικό να τους υπενθυμίζουμε συνεχώς ότι η αξία τους δεν συνδέεται αποκλειστικά με τα επιτεύγματα ή τις διακρίσεις τους.

ΤΑΞΙΔΙ

Στον παράδεισο που μπορεί να φιλοξενήσει την 3η σεζόν του The White Lotus

Αν φιλοξενήσει εσάς πάντως, σίγουρα θα περάσετε ονειρικά