Δεν μπορώ να ζήσω χωρίς εσένα - AllYou.gr

Search

Δεν μπορώ να ζήσω χωρίς εσένα

Γιατί κάποιoι ηλικιωμένοι σύντροφοι πεθαίνουν με μικρή χρονική διαφορά μεταξύ τους; Μια νέα έρευνα ίσως δίνει την απάντηση.

15 Σεπτεμβρίου 2014

Η ιστορία είναι γνωστή - θλιβερή αλλά ταυτόχρονα και ρομαντική: Στα ηλικιωμένα ζευγάρια που είναι μαζί για πολλά χρόνια, συχνά ο ένας σύντροφος πεθαίνει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα μετά τον άλλο. Όμως μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ ίσως κατάφερε να εξηγήσει το φαινόμενο.

Σύμφωνα με τους Βρετανούς ειδικούς, οι άμυνες του οργανισμού μας εξασθενούν σε περιόδους στενοχώριας και πένθους. Και ενώ οι νεώτεροι σε ηλικία συνήθως καταφέρνουν τελικά να αναρρώσουν, τόσο συναισθηματικά όσο και σωματικά, στους ηλικιωμένους η δυσβάστακτη θλίψη της απώλειας του συντρόφου τους μπορεί να μειώσει σε κρίσιμο βαθμό τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματός τους, να ανεβάσει στον οργανισμό τους τα επίπεδα των ορμονών του στρες, και να τους καταστήσει ιδιαίτερα ευάλωτους σε νόσους. 

Ούτως ή άλλως πενθούντες ή όχι, οι ηλικιωμένοι έχουν πιο αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, λιγότερο ικανό να αντιδράσει σε επιθέσεις από παθογόνους οργανισμούς, διευκρινίζει η Άννα Φίλιπς, μια από τους ερευνητές του Μπέρμιγχαμ.

photo: Tham Hua/FlickrΑκολούθησε το allyou στο Instagram!