Μυριζόμαστε τους... ομοϊδεάτες - AllYou.gr

Search

Μυριζόμαστε τους... ομοϊδεάτες

Μας ελκύουν οι οσμές ανθρώπων που μοιράζονται τις ίδιες ιδεολογίες με εμάς, σύμφωνα με νέα έρευνα! 

22 Σεπτεμβρίου 2014

Αντί να ρωτάς το νέο σου φλερτ τι πιστεύει για θέματα όπως η πολιτική και η θρησκεία, δεν έχεις παρά να τον πλησιάσεις και να τον μυρίσεις. Όπως έδειξε μια έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην επιθεώρηση American Journal of Political Science, είναι πιθανότερο να μας ελκύει η μυρωδιά των ομοϊδεατών μας και παράλληλα να μας απωθεί εκείνη των ανθρώπων που έχουν διαφορετικές ιδεολογίες από εμάς.

Η Ρόουζ ΜακΝτέρμοτ, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Μπράουν, ζήτησε από 125 εθελοντές να μυρίσουν ανώνυμα δείγματα από σωματικές οσμές 10 ατόμων με φιλελεύθερες και 11 με συντηρητικές απόψεις. Οι εθελοντές βρήκαν πιο ελκυστικές εκείνες που ανήκουν σε ανθρώπους με τους οποίους έχουν κοινή ή παρόμοια ιδεολογία. Μάλιστα σε μια περίπτωση κάποια γυναίκα ρώτησε τον ειδικό αν θα μπορούσε να πάρει το φιαλίδιο με την οσμή στο σπίτι της, γιατί θεώρησε ότι ήταν "το καλύτερο άρωμα που είχε μυρίσει ποτέ"! Το φιαλίδιο είχε προέλθει από έναν άντρα με τον οποίο η συγκεκριμένη εθελόντρια πιθανότατα θα συμφωνούσε απόλυτα σε μια πολιτική συζήτηση... Λίγο νωρίτερα, η ίδια γυναίκα είχε βρει τόσο απωθητική μια άλλη οσμή, που αναρωτήθηκε αν το δείγμα είχε "χαλάσει". Η δεύτερη οσμή ανήκε σε κάποιον άντρα διαφορετικής ιδεολογίας.

Οι ειδικοί δεν έχουν καταφέρει να ερμηνεύσουν τα ευρήματα του πειράματος. Πάντως όπως υποθέτει η Δρ. ΜακΝτέρμοτ: "Ενώ συχνά επιλέγουμε να αγνοήσουμε ερεθίσματα όπως η οσμή ενός άντρας χάριν πιο λογικών κριτηρίων, φαίνεται ότι η φύση ευνοεί την ένωσή μας με ομοϊδεάτες συντρόφους, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες μακροημέρευσης μιας σχέσης".Ακολούθησε το allyou στο Instagram!