Skip to main content

ΣΧΕΣΕΙΣ

Τα λόγια είναι περιττά...

Αυτές οι 11 πράξεις δείχνουν τα πραγματικά του συναισθήματα! 


Μαρία Μυλωνά

Οι περισσότερες θεωρίες για τις σχέσεις εστιάζονται στο πόσο κοντά νιώθουν οι σύντροφοι μεταξύ τους. Αλλά σύμφωνα με τον John Gottman η έμφαση θα πρέπει να δοθεί στα εξωτερικά σημάδια, στις ενέργειες και στις πράξεις και αν αυτά αποδεικνύουν τα όσα λέει ή αισθάνεται. 

Αυτές οι 11 πράξεις μπορούν να σου αποδείξουν την αγάπη του συντρόφου σου:   

1. Θέλει να περνάει χρόνο μαζί σου. Η επένδυση χρόνου στη σχέση αποτελεί το κλειδί για μία επιτυχημένη σχέση και ένα μακροπρόθεσμο δέσιμο. Παρόλο που ο καθένας σας έχει τις δουλειές του και τις υποχρεώσεις του, κάποιος που πραγματικά νοιάζεται για εσένα θα βρει έστω και λίγο χρόνο για να περάσετε μαζί.

2. Ρωτάει για τη μέρα σου. Όσο καιρό είστε μαζί, ο σύντροφός σου δείχνει ενδιαφέρον και ρωτάει για το πώς πήγε η μέρα σου; Τα ζευγάρια χτίζουν περισσότερο την αγάπη τους όταν κυρίως επικεντρώνονται σε πιο πρακτικά και καθημερινά ζητήματα.

3. Σε εμπιστεύεται: Ο σύντροφος που πραγματικά νοιάζεται για εσένα, δε θα σε αμφισβητήσει ποτέ. Έρευνες έχουν δείξει πως στις επιτυχημένες μακροχρόνιες σχέσεις, τα ζευγάρια επιθυμούν να γνωρίζουν που βρίσκεται ο σύντροφός τους. Δεν έχουν όμως αυτή την επιθυμία επειδή νομίζουν ότι κάνετε κάτι ειδεχθές. Ένας σύντροφος που δε σε ανακρίνει ή δεν ψάχνει το κινητό σου, δείχνει σημάδια εμπιστοσύνης και τρυφερότητας.

4. Είναι δίπλα σου όταν έχεις ανάγκη: Είμαστε τόσο πολυάσχολοι με τις αρμοδιότητες της καθημερινότητας που το τελευταίο πράγμα που θέλουμε στο κλείσιμο της ημέρας είναι μία παραπάνω. Όμως αυτό αλλάζει όταν ο σύντροφός μας μάς χρειάζεται. Όπως εσύ θα τον βοηθήσεις όταν έχει κάποια ανάγκη, έτσι εκείνος θα πρέπει να τρέξει για εσένα.

5. Δείχνει σεβασμό στις απόψεις σου: Ζευγάρια με τελείως αντίθετα πολιτικά πιστεύω είναι ικανά να παραμείνουν μαζί και ευτυχισμένα για χρόνια. Ο κύριος παράγοντας για μία τέτοια σχέση δε βασίζεται κυρίως στις πεποιθήσεις, αλλά στο πόσο ανοιχτόμυαλος είναι ο σύντροφός σας και κατά πόσο αποδέχεται τα πιστεύω σας.

6. Σε συμπεριλαμβάνει στις αποφάσεις: Τα ζευγάρια αποφασίζουν πάντα από κοινού για το πού και πώς θα επενδύσουν τα χρήματά τους. Είναι κατανοητό και πιο σωστό για κάποιον πιο εξειδικευμένο σε κάποια ζητήματα να συμβάλλει περισσότερο με τις απόψεις του αλλά και η δική σου γνώμη θα πρέπει να γίνει δεκτή από το σύντροφό σου και να εισακουστεί. 

7. Είναι στοργικός: Τα ζευγάρια δεν είναι απαραίτητο να αποδείξουν ότι με το συχνό σεξ ή τη μη επαφή βρίσκονται συναισθηματικά κοντά ο ένας στον άλλο. Ωστόσο κάποιο σημάδι σωματικής επαφής, για παράδειγμα το χέρι περασμένο στον ώμο, δείχνει πως ο σύντροφός σου αισθάνεται μία συναισθηματική σύνδεση μαζί σου.

8. Έχει τα μάτια του πάνω σου: Η γλώσσα του σώματος μπορεί να αποκαλύψει τα βαθύτερα συναισθήματα. Αν παρατηρήσεις ότι ο σύντροφός σου σε παρατηρεί όταν του μιλάς ή σου ρίχνει κλεφτές ματιές όταν περνάς, δείχνει ότι χαίρεται που είναι μαζί σου. Δεν είναι βέβαια ανάγκη να περνάτε ώρες χαζεύοντας ο ένας τον άλλο. Μία γρήγορη ματιά αρκεί για να στείλετε αύρα αγάπης.

9. Μιλάει για το παρελθόν: Τα ζευγάρια που περνούν χρόνο με το να αφηγούνται ιστορίες από όμορφες στιγμές του παρελθόντος, και το κάνουν αυτό με θερμό τρόπο, μπορούν να ενισχύσουν τους δεσμούς τόσο για το παρόν όσο και για το μέλλον. Εάν ο σύντροφός σου χρησιμοποιεί φράσεις του τύπου «Θυμάσαι τότε που..» και συνεχίζει λέγοντας μία όμορφη στιγμή (την οποία μπορεί και να μη θυμάσαι), δείχνει ότι τόσο εσύ όσο και οι όμορφες εμπειρίες που είχατε μαζί έχουν ιδιαίτερη σημασία για εκείνον.

10. Είναι μάχιμος να υπερασπιστεί εσένα και τη σχέση σας: Ο σύντροφός σου σε υπερασπίζεται όταν κάποιος σε σχολιάζει αρνητικά ή σε επικρίνει; Παραδείγματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας μας έχουν δείξει τις θυσίες που γίνονταν για να υπερασπιστούν την ευημερία εκείνης που αγαπούσαν. Στις σχέσεις της καθημερινότητας τα ζευγάρια προτιμούν να δένονται και να αντιμετωπίζουν ενωμένα τις όποιες συγκρούσεις και επικρίσεις που δέχονται.

11. Τονώνει την αυτοπεποίθησή σου. Ο σύντροφος που πραγματικά νοιάζεται για σένα, τονώνει την αυτοπεποίθησή σου και την προσωπικότητά σου. Το να είσαι με κάποιον που σε κάνει να αισθάνεσαι ότι αξίζεις σε γεμίζει με ενέργεια. Θέλουμε να είμαστε με ανθρώπους που μας κάνουν να νιώθουμε ωραία. Αυτό όμως δε σημαίνει πως δε θα υπάρχουν και οι μικρό αναταραχές στη σχέση σας. Ωστόσο εάν υπερέχουν οι στιγμές που σε τονώνει με όσα λέει τότε και εσύ θα θες να περνάς περισσότερο χρόνο μαζί του και θα νιώθεις και καλύτερα με τον εαυτό σου και αυτό θα φαίνεται.

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΣΕΙΣ

Παθητική Επιθετικότητα: ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες

Η παθητική επιθετικότητα καταστρέφει τις σχέσεις, δείτε γιατί πρέπει να την αποφεύγετε

ΣΧΕΣΕΙΣ

Tι μας μαθαίνει η σχέση των Keanu Reeves και Alexandra Grant

Kάτι παραπάνω από ένα αντισυμβατικό matching γιατί  «η ομορφιά είναι αγάπη»

ΣΧΕΣΕΙΣ

Δέκα ενδείξεις ότι έχετε συμβιβαστεί σε μια σχέση που δεν σας ικανοποιεί πια

Πώς να καταλάβετε ότι ήρθε η ώρα να διεκδικείσετε κάτι παραπάνω

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 20 Απριλίου

Εάν πιστεύετε ότι μέχρι στιγμής τα έχετε δει όλα, θα διαπιστώσετε ότι κάνατε λάθος

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Όλα όσα θα δούμε στο Disney+ τον Απρίλιο

Με αποκλειστικό, πρωτότυπο περιεχόμενο, χιλιάδες τίτλους Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic και περιεχόμενο γενικής ψυχαγωγίας, το Disney+ προσφέρει στους fans περισσότερα από όσα φαντάζονται, όλα σε ένα σημείο.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός