Skip to main content

ΣΧΕΣΕΙΣ

Να πώς θα καταλάβεις αν σε ζηλεύει παθολογικά

Από αγάπη...  προβληματική, μπορεί να πεθάνει η σχέση σας. Για αυτό, ήρθε η ώρα να μάθεις να αναγνωρίζεις τα σημάδια της άρρωστης ζήλειας του.


Φύλλις Νικολάου

Πολλές φορές, το μέγα πάθος μπορεί να οδηγήσει μια σχέση στην τρέλα ή και τη βία, λένε οι ειδικοί! Μάλιστα, η ζήλια είναι μία από τις βασικότερες αιτίες ενδοοικογενειακών συγκρούσεων -συχνά, με ολέθρια αποτελέσματα για τον αποδέκτη-θύμα.

Ακόμα δε και καταγράφοντας το συναίσθημα αυτό ως εγκεφαλική λειτουργία (η ζήλια γίνεται αντικείμενο επεξεργασίας από τον εγκέφαλο χάρη στη λειτουργία της αμυγδαλής, η οποία είναι ευαίσθητη σε ερεθίσματα που έχουν συναισθηματική χροιά και παίρνει αποφάσεις για την άμεση αντίδραση ολόκληρου του σώματος σε διλήμματα όπως «μάχη ή φυγή»), οι επιστήμονες δεν μπορούν να προσδιορίσουν με σιγουριά τις πιθανότητες να περάσει ο σύντροφός σου τη λεπτή, διαχωριστική γραμμή. «Ίσως αρχίσει να φαντασιώνεται καταστάσεις που δεν υπάρχουν, να προκαλεί ή και να δημιουργεί αφορμές και κάθε αντίδρασή του να γίνεται σταδιακά όλο και πιο υπερβολική», επισημαίνει ο δρ David Wexler, κλινικός ψυχολόγος.

Ο ίδιος διευκρινίζει ότι το πρώτο δείγμα είναι σαφώς η έλλειψη σεβασμού προς την προσωπικότητα και το χαρακτήρα σου. Ο συνεχής έλεγχος σχετικά με το πού και με ποιους είσαι κάθε λεπτό της μέρας, οι ξαφνικές έφοδοι του στα μέρη που συχνάζεις, η τάση του να ψάχνει τα πράγματά σου, η αδικαιολόγητη απόρριψη των φίλων σου, η απαίτηση να γνωρίζει τον κωδικό του κινητού τηλεφώνου ή της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας σου κ.α., μαρτυρούν ότι ο σύντροφός σου θέλει να καταπατά  τις ελευθερίες σου! Αν μάλιστα, αρνείται να παραδεχτεί ότι το κάνει ή -ακόμα χειρότερα- ρίχνει το φταίξιμο σε σένα, δεν αξίζει να είναι πλέον δίπλα σου. 

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΣΕΙΣ

Παθητική Επιθετικότητα: ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες

Η παθητική επιθετικότητα καταστρέφει τις σχέσεις, δείτε γιατί πρέπει να την αποφεύγετε

ΣΧΕΣΕΙΣ

Tι μας μαθαίνει η σχέση των Keanu Reeves και Alexandra Grant

Kάτι παραπάνω από ένα αντισυμβατικό matching γιατί  «η ομορφιά είναι αγάπη»

ΣΧΕΣΕΙΣ

Δέκα ενδείξεις ότι έχετε συμβιβαστεί σε μια σχέση που δεν σας ικανοποιεί πια

Πώς να καταλάβετε ότι ήρθε η ώρα να διεκδικείσετε κάτι παραπάνω