Μαζί από παιδιά - AllYou.gr

Search

Μαζί από παιδιά

5 πλεονεκτήματα μιας παιδικής φιλίας (που συνεχίζεται και μετά την ενηλικίωση).

30 Σεπτεμβρίου 2014

Λένε ότι οι φίλοι που κάνεις από παιδί μένουν για πάντα. Τελικά αυτό το κλισέ ίσως έχει μια δόση αλήθειας, σύμφωνα με τον Σκοτ Μπι, ψυχολόγο στην Κλινική Κλίβελαντ. "Οι παιδικές φιλίες διαρκούν περισσότερο από άλλες γιατί αναπτύσσονται σε μια περίοδο που πραγματικά έχουμε ανάγκη να δημιουργήσουμε δεσμούς", υποστηρίζει ο ειδικός. Μάλιστα έρευνες έχουν δείξει ότι οι δυνατές παιδικές φιλίες συνδέονται με μεγαλύτερη ευτυχία και στην ενήλικη ζωή μας. Όμως οι ειδικοί επισημαίνουν ότι έχουν και άλλα οφέλη. Ακολουθούν πέντε από αυτά. 

1. Οι παιδικοί φίλοι μάς μυούν στην εμπιστοσύνη. Και σε άλλες αξίες της φιλίας. Ως παιδιά, είμαστε πιο ανοιχτοί σε νέες σχέσεις. Οι παιδικοί φίλοι μας λοιπόν, όπως έχουν δείξει και μελέτες, μας διδάσκουν τι σημαίνει να εμπιστεύεσαι κάποιον - κάτι που δεν κάνουμε πολύ εύκολα ως ενήλικες. "Ο κύκλος των φίλων μας γίνεται όλο και πιο κλειστός όσο μεγαλώνουμε", εξηγεί ο Μπι. "Τείνουμε να κολλάμε με τις πιο παλιές γνωριμίες μας, που μας εμπνέουν οικειότητα".

2. Γνωρίζουν τα δυνατά και αδύναμα σημεία μας. Κι αυτό γιατί έχουν παρακολουθήσει όλα τα στάδια της εξέλιξής μας. Ξέρουν για παράδειγμα ότι είμαστε αναβλητικοί, αλλά και ότι έχουμε το χάρισμα να ακούμε με προσοχή το συνομιλητή μας. Και, κυρίως, μας αποδέχονται όπως είμαστε. Ο Μπι επισημαίνει ότι η αποδοχή και η αγάπη είναι σπουδαία εφόδια, ιδιαίτερα σε περιόδους έντασης και στρες. "Οι στενές φιλίες λειτουργούν σαν αγχολυτικό".

3. Μας ωθούν να ξεπερνάμε τους φόβους μας. Οι παιδικοί φίλοι ήταν αυτοί που μας παρακινούσαν στο λούνα παρκ να ανεβούμε στο τρενάκι ή να βουτήξουμε στη θάλασσα από τα βράχια. Πιθανότατα είναι οι ίδιοι που συνεχίζουν να μας ενθαρρύνουν να κάνουμε μεγάλα "άλματα" στη ζωή μας που διαφορετικά δεν θα τολμούσαμε.

4. Ξέρουν το οικογενειακό περιβάλλον μας. Μπορούν να κατανοήσουν σε βάθος  ένα οικογενειακό μας πρόβλημα, καθώς έχουν γνωρίσει εκ των έσω, για παράδειγμα, την τεταμένη σχέση που έχουμε με τον αδερφό μας ή την υπερπροστατευτική συμπεριφορά της μητέρας μας.

5. Είναι η γέφυρά μας με την παιδική ηλικία. Είναι ο συνδετικός κρίκος μας με το σχολείο μας, τη γειτονιά, ή το νησί όπου κάναμε κάθε καλοκαίρι διακοπές. Μαζί τους ζήσαμε μερικές από τις πιο έντονες αναμνήσεις μας, αυτές που καθόρισαν το ποιοι είμαστε. Αν τους χάναμε, μαζί τους θα χανόταν και ένα σπουδαίο κομμάτι της ζωής μας.

Photo: Flickr/Nikola

Hot αυτή τη στιγμή!

ΣΧΕΣΕΙΣ

Μίνι οδηγός για να ξεπεράσεις ακόμα έναν καβγά με τον καλό σου

Προτού υψώσεις λευκή σημαία ή προδιαγράψεις το μέλλον της σχέσης σου, δοκίμασε αυτά τα τρικ.
STAR STYLE

5 μυστικά για να ντυθείς και εσύ σαν την αγαπημένη σου σταρ

Αρκεί να «κλέψεις» τα στιλιστικά τους μυστικά για να αποκτήσεις και εσύ μια άψογη εμφάνιση!
ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ

Τα πιο ωραία τατουάζ που έχουμε δει σε μοντέλα

Ψάχνεις ποιο θα είναι το επόμενο σχέδιο που θα "χτυπήσεις"; Πάρε έμπνευση!
ΔΙΑΤΡΟΦΗ

«Πως να σταματήσω την ακατανίκητη επιθυμία μου για γλυκό;»

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι να βάλεις στοπ στα γλυκά και είναι όλοι νόστιμοι.
STAR STYLE

Οι 6 καλύτερες εμφανίσεις της Michelle Pfeiffer στην μεγάλη οθόνη

Η γνωστή ηθοποιός αποδεικνύει ότι μπορεί να υποστηρίξει άψογα όχι μόνο τους ρόλους που τις δίνονται, αλλά και τα τρελά outfits τους!
BEAUTY TIPS

Όλη η αλήθεια για την τριχόπτωση του φθινοπώρου

Δεν είναι μύθος, αλλά πραγματικότητα – και σήμερα μαθαίνεις πώς θα αντιμετωπίσουμε την… πτώση.