Skip to main content

ΣΧΕΣΕΙΣ

Έλκονται τελικά τα ετερώνυμα; 

Τα θετικά και τα αρνητικά των αταίριαστων σχέσεων, με αφορμή ένα... Success Story.



Σου έχει τύχει να βλέπεις ένα φαινομενικά αταίριαστο ζευγάρι και να σκέφτεσαι στη στιγμή την ημερομηνία λήξης της σχέσης τους; Ή μήπως έχεις βρεθεί εσύ η ίδια μέσα σε μια τέτοια σχέση με κάποιον άνθρωπο εντελώς διαφορετικό από σένα; 

Ας ξεκινήσουμε από το βασικό συστατικό μιας επιτυχημένης σχέσης: Τον έρωτα.

Ερωτεύεσαι και νιώθεις ευλογημένος, ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος του κόσμου. Ο καιρός όμως περνά και τα φτερά του έρωτα ξεφτίζουν, αδυνατούν να πετάξουν τόσο ψηλά όπως στην αρχή... Στην πορεία της σχέσης εκλογικεύεις τα δεδομένα και συνειδητοποιείς ότι για να μετουσιωθεί ο έρωτας σε αγάπη και η σχέση να αποκτήσει διάρκεια, χρειάζεται κατανόηση, εμπιστοσύνη αλλά και κοινή γραμμή πλεύσης.

Όταν αυτά τα πολύτιμα υλικά δεν υπάρχουν τότε το παθιασμένο love story μετατρέπεται εύκολα σε ερωτικό θρίλερ. 

Τελικά, τα ετερώνυμα έλκονται; Η ζωή έχει αποδείξει ότι ναι, πόσο όμως διαρκεί αυτή η έλξη;

Ας δούμε 4 παράγοντες διαφορετικότητας που επηρεάζουν μια σχέση:

1. Η διαφορά ηλικίας:
Μια υπέροχη εμπειρία καθώς ο μεγαλύτερος μεταδίδει τη γνώση και την ωριμότητά του ενώ ο μικρότερος τη φρεσκάδα της σκέψης του και τον αυθορμητισμό του.
Όμως: Ένας από τους δύο πρέπει να συμβιβαστεί και να υποκύψει στον τρόπο ζωής του άλλου. Επιπλεόν, ο μεγαλύτερος συνήθως αποκτά πατρική/μητρική φιγούρα και ασκεί έλεγχο στη σχέση εμποδίζοντας την ανάπτυξη της προσωπικότητας του μικρότερου.

2. Το διαφορετικό στάτους:
Τέλειο σενάριο για ταινία, δύο άνθρωποι που προέρχονται από διαφορετικούς κόσμους μπορεί να ερωτευτούν και να θεωρούν πρόκληση αυτή τη διαφορετικότητα.
Δεν είναι όμως μόνο τα διλήμματα που προκύπτουν σε σχέση με τη διασκέδαση, την εκπαίδευση, την εργασία του καθενός αλλά κυρίως το ψυχολογικό υπόβαθρο πίσω από ερωτήματα του τύπου «Μέγαρο ή κοψίδια στη Βάρη;». 
Θα μπορέσει ο ένας να μπει στον κόσμο του άλλου; Ποιος θα κάνει τις υποχωρήσεις βάζοντας τα θέλω του στο περιθώριο; Και τελικά μια σχέση γεμάτη ανισορροπίες μπορεί να διαρκέσει;
 

markoulakis.jpg
 

Ακριβώς αυτή είναι η ιστορία του Παναγή και της Τζορτζίνας, των δύο ηρώων της νέας ταινίας του Νίκου Περάκη «Success Story»* (Δες περισσότερα στο: www.success-story-movie.gr).  
Ο Παναγής Πάνδωρας (Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης) είναι ένας εύπορος ψυχίατρος, γιος μεγαλοεκδότη, γοητευτικός κι αδίστακτος. Η Τζορτζίνα Τσελέπη (Φιόνα Γεωργιάδη) είναι μια άνεργη ηθοποιός, κόρη μικροαστών καλλιτεχνών, όμορφη και γεμάτη φιλοδοξίες.
Παρά το χάσμα των διαφορών τους, οι δύο ήρωες ερωτεύονται παράφορα και παντρεύονται. Η Τζορτζίνα όμως προσπαθώντας να ταιριάξει στο περιβάλλον του αγαπημένου της, αναγκάζεται να απαρνηθεί τον εαυτό της.

3. Η διαφορετική κουλτούρα:
Η θρησκεία, η γλώσσα, ο πολιτισμός, πόσο μπορεί να επηρεάσουν μια σχέση όταν είναι εκ διαμέτρου αντίθετα; 
Οπωσδήποτε ευρύνονται οι ορίζοντες του ζευγαριού με τέτοιου είδους διαφορές, και όταν μιλάς τη γλώσσα του έρωτα κανένα εμπόδιο δεν βρίσκεται μπροστά σου. Ή δεν το βλέπεις. 
Στην πορεία όμως μπορεί να προκύψουν πρακτικά θέματα της καθημερινότητας ή επιλογές ζωής, συν τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις στις οποίες οι περισσότεροι από εμάς είμαστε κλεισμένοι. Σε αυτή την περίπτωση ενδεχομένως ο ένας από τους δύο να υποκύψει στην ντροπή του και να θελήσει να κρύψει ή να απομονώσει μια τέτοια σχέση.

4. Οι διαφορετικοί χαρακτήρες:
Το ζητούμενο είναι τελικά να βρούμε έναν άνθρωπο ακριβώς ίδιο με μας; Εξίσου όμορφο, εξίσου καλοσυνάτο, εξίσου σε όλα μας; Δύο εντελώς διαφορετικές προσωπικότητες θεωρούν αρχικά ιντριγκαδόρικη τη συνεχή αντιπαράθεση, που γεμίζει με πάθος τη ζωή τους καθώς ζουν μια συνεχή έκρηξη! 

Τι γίνεται όμως όταν ο έρωτας εξανεμίζεται και όλες οι διαφορές εμφανίζονται πια στην πραγματική τους διάσταση;

Τι συμβαίνει στο μυαλό της Τζορτζίνας όταν πρέπει να χειριστεί το επαγγελματικό της αδιέξοδο μαζί με την δυσάρεστη εμπειρία μιας δύσκολης εγκυμοσύνης; Τελικά συνειδητοποιεί πως τίποτα δεν είναι όπως το φαντάστηκε στον γάμο της με τον Παναγή...

Η διαφορετικότητα στη σχέση είναι ένα ρίσκο. Για χάρη του έρωτα, το παίρνεις. Μαζί του όμως παίρνεις και την ευθύνη του να καταλήξει σε success story ή παταγώδη αποτυχία. 

 

*Η ταινία του Νίκου Περάκη, Success Story, σε σενάριο της Κατερίνας Μπέη, βγαίνει στη μεγάλη οθόνη στις 2 Νοεμβρίου, από την Odeon. Δες περισσότερα στο: www.success-story-movie.gr

**Κεντρική φωτογραφία: Success Story Movie  @ Facebook, Ελεονόρα Λύτρα
 

 


 

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΣΕΙΣ

Παθητική Επιθετικότητα: ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες

Η παθητική επιθετικότητα καταστρέφει τις σχέσεις, δείτε γιατί πρέπει να την αποφεύγετε

ΣΧΕΣΕΙΣ

Tι μας μαθαίνει η σχέση των Keanu Reeves και Alexandra Grant

Kάτι παραπάνω από ένα αντισυμβατικό matching γιατί  «η ομορφιά είναι αγάπη»

ΣΧΕΣΕΙΣ

Δέκα ενδείξεις ότι έχετε συμβιβαστεί σε μια σχέση που δεν σας ικανοποιεί πια

Πώς να καταλάβετε ότι ήρθε η ώρα να διεκδικείσετε κάτι παραπάνω

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 20 Απριλίου

Εάν πιστεύετε ότι μέχρι στιγμής τα έχετε δει όλα, θα διαπιστώσετε ότι κάνατε λάθος

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Όλα όσα θα δούμε στο Disney+ τον Απρίλιο

Με αποκλειστικό, πρωτότυπο περιεχόμενο, χιλιάδες τίτλους Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic και περιεχόμενο γενικής ψυχαγωγίας, το Disney+ προσφέρει στους fans περισσότερα από όσα φαντάζονται, όλα σε ένα σημείο.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός