3 κοινοί τύποι της συναισθηματικής εκμετάλλευσης - AllYou.gr

Search

3 κοινοί τύποι της συναισθηματικής εκμετάλλευσης


Μάθε τους για να μην πέφτεις θύμα.

03 Ιουνίου 2018
Συντάκτης : Αλεξάνδρα Παπαδάκη

Σου έχουν τύχει άνθρωποι στη ζωή σου οι οποίοι σε έκαναν να νιώθεις άβολα, χωρίς όμως να μπορείς να προσδιορίσεις ακριβώς το γιατί; 

Που ήθελες να βγάλεις από την πραγματικότητά σου αλλά δεν μπορούσες; 

Που μόνο όταν απαλλάχθηκες από αυτούς κατάλαβες πόσο κακό σου έκαναν;

Ελπίζω να απαντήσεις όχι στα παραπάνω. Προσωπικά, όταν ήμουν νεώτερη και σαφώς πιο άπειρη στα θέματα τα διαπροσωπικά, είχα πέσει θύμα συναισθηματικής εκμετάλλευσης. Άνθρωποι που με έκαναν να τους λυπηθώ, να νιώθω ότι τους είμαι απαραίτητη, που κόλλησαν πάνω μου και μου ρουφούσαν το είναι.

Νομίζω πως πλέον μπορώ να αναγνωρίσω από την πρώτη ή τη δεύτερη κουβέντα με τον άλλον, εάν στόχο έχει να με εκμεταλλευτεί. Και παγώνω. Το κόβω. Κι ας φαίνομαι αγενής, ίσως. Οφείλω να προστατεύω τον εαυτό μου.

Σου προτείνω να κάνεις κι εσύ το ίδιο όταν καταλαβαίνεις πως ο άλλος:

1. Προσπαθεί να σε κάνει να τον λυπάσαι συνεχώς: 

Περνάει χάλια, χώρισε, απολύθηκε, έχει ψυχολογικά προβλήματα, πάντα θα βρει και κάτι νέο για να προκαλέσει τον οίκτο σου.  

2. Σε κάνει να έχεις συνέχεια ενοχές: 

Ενοχές γιατί εσύ έχεις σχέση και εκείνη δεν έχει, ενοχές γιατί είσαι αδύνατη ενώ εκείνη όχι, ενοχές γιατί έχεις παιδί ενώ εκείνη δεν μπορεί. Ενοχές για το καθετί. 

3. Χρησιμοποιεί την αγάπη και την επιβράβευση ως μέσο χειρισμού:

Θα σε αγαπώ μόνο εάν κάνεις αυτό ή το άλλο, είσαι ο καλύτερος όταν... Θα σε αγαπάει δηλαδή μόνον εάν πληροίς ορισμένες προϋποθέσεις, μόνο εάν του κάνεις τα χατίρια. 

Επειδή πολλές φορές μας είναι δύσκολο να αναγνωρίσουμε αυτές τις περιπτώσεις, σου προτείνω όταν νιώθεις ότι κάτι δεν πάει καλά σε μια σχέση, να πάρεις για λίγο μια απόσταση. Τότε θα δεις καθαρά την εικόνα. Ακολούθησε το allyou στο Instagram!