Skip to main content

ΣΧΕΣΕΙΣ

Γιατί οι όμορφοι άνθρωποι βγάζουν περισσότερα χρήματα;

Υπάρχει επιστημονική εξήγηση!


Γεωργία Κοντού

Το διαβάσαμε στο TheToc.gr

Αν και θέλουμε να πιστεύουμε ότι για να πας μπροστά χρειάζεται ένας συνδυασμός από προσπάθεια, ταλέντο και σωστές γνωριμίες, οι έρευνες δείχνουν ότι για την επιτυχία ευθύνεται και η... ομορφιά.

Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι είναι πιο πιθανό να προσληφθείς αν δείχνεις όμορφος και γοητευτικός και ότι οι εμφανίσιμοι άνθρωποι βγάζουν 12% περισσότερα χρήματα από τους λιγότερο ελκυστικούς. Οι ψυχολόγοι ονομάζουν αυτή την κατάσταση «ασφάλεια της ομορφιάς».

Σε μια έκθεση με τίτλο «Γιατί μετρά η ομορφιά» οι επιστήμονες τους πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν Μάρκους Μόμπιους και Τάνια Ρόζενμπλατ εντοπίζουν τους τρεις λόγους και τους εξηγούν.

Οι σωματικά ελκυστικοί εργαζόμενοι θεωρούνται (λανθασμένα) πιο ικανοί από τους εργοδότες

Είμαστε διατεθειμένοι να πληρώσουμε περισσότερο τους ανθρώπους, ανάλογα με την εμφάνιση τους. Σ' ένα από τα πειράματα των δύο ερευνητών, οι υποψήφιοι εργοδότες που κοιτούσαν φωτογραφίες υποψήφιων εργαζόμενων, ήταν έτοιμοι να δώσουν 10,5% υψηλότερους μισθούς σε εμφανίσιμους ανθρώπους απ' ότι σε λιγότερο όμορφους. Οι εργοδότες συνέχισαν να πριμοδοτούν μισθολογικά και τους υποψήφιους οι οποίοι ακούστηκαν στο τηλέφωνο γοητευτικοί. Με άλλα λόγια, αρκεί και μόνο να ακουστείς γοητευτικός για να επωφεληθείς.

Οι σωματικά ελκυστικοί εργαζόμενοι έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και η αυτοπεποίθηση αυξάνει τους μισθούς

Όλοι υποφέρουμε από το «φαινόμενο του φωτοστέφανου» - χωρίς να το καταλαβαίνουμε, κρίνουμε έναν άνθρωπο σαν η εμφάνιση του να «μιλάει» συνολικά για τον χαρακτήρα του.

Πειράματα έχουν δείξει ότι θεωρούμε τους όμορφους ανθρώπους ως «πιο κοινωνικούς, κυριαρχικούς, σεξουαλικά θερμούς, διανοητικά υγιείς, έξυπνους και με κοινωνικές ικανότητες» απ' ότι πιστεύουμε για τους λιγότερα όμορφους ανθρώπους.

Αυτό ισχύει από την παιδική μας ηλικία, απ' όπου τα χαριτωμένα παιδιά βγαίνουν ωφελημένα και μετατρέπονται σε γοητευτικούς ενήλικες, έχοντας μεγαλύτερα επίπεδα αυτοπεποίθησης.

«Οι δάσκαλοι περιμένουν τα πιο όμορφα παιδιά να έχουν ξεχωριστές επιδόσεις στο σχολείο και αφιερώνουν μεγαλύτερη προσοχή στα παιδιά που πιστεύουν ότι έχουν μεγαλύτερες προοπτικές» λένε οι δύο επιστήμονες. «Η προνομιακή μεταχείριση χτίζει την αυτοπεποίθηση των παιδιών, όπως και τις κοινωνικές και επικοινωνιακές τους δεξιότητες». Αυτή η αυτοπεποίθηση, σημειώνει η μελέτη, μεταφράζεται σε ακαδημαϊκά επιτεύγματα και επαγγελματική επιτυχία.

Διάβασε περισσότερα εδώ

Της Ρένιας Τσιτσιμπίκου

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΣΕΙΣ

Λόγοι για τους οποίους δυσκολεύεσαι να αφήσεις πίσω σου μη διαθέσιμους συναισθηματικά άνδρες

Διάβασέ τους καλά, μάθε τους απέξω και πάρε επιτέλους τα μέτρα σου

ΣΧΕΣΕΙΣ

Παθητική Επιθετικότητα: ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες

Η παθητική επιθετικότητα καταστρέφει τις σχέσεις, δείτε γιατί πρέπει να την αποφεύγετε

ΣΧΕΣΕΙΣ

Tι μας μαθαίνει η σχέση των Keanu Reeves και Alexandra Grant

Kάτι παραπάνω από ένα αντισυμβατικό matching γιατί  «η ομορφιά είναι αγάπη»

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Τετάρτης 24 Απριλίου

Η υπομονή και η επιμονή θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε αρκετά εμπόδια

ΜΟΥΣΙΚΗ

Ziria Festival in Athens: 15 χρόνια μετά, το Ziria Festival συναντά τους φίλους του στην πρωτεύουσα

Μια φεστιβαλική εμπειρία 6 ωρών, με ένα εκρηκτικό after party

FASHION TRENDS

7 καμπαρντίνες για να επενδύσεις στο πιο versatile πανωφόρι

Διαφορετικά πατρόν και χρώματα, για ένα από τα πλέον κλασικά items της γυναικείας γκαρνταρόμπας που δεν μας απογοητεύει ποτέ