Αυτό το πείραμα θα σου δείξει αν μετράς την ευτυχία σου σε... Facebook likes! - AllYou.gr

Search

Αυτό το πείραμα θα σου δείξει αν μετράς την ευτυχία σου σε... Facebook likes!

Το Facebook Demetricator.

18 Νοεμβρίου 2014

Ένας καλλιτέχνης και web developer, ο Benjamin Grosser, ο οποίος δηλώνει εθισμένος στο Facebook, πριν από λίγα χρόνια συνειδητοποίησε μια συμπεριφορά του που τον ανησύχησε: "Με ενδιέφερε περισσότερο ο αριθμός των likes που έπαιρνα, παρά οι άνθρωποι από τους οποίους προέρχονταν αυτά. Με απασχολούσε περισσότερο η ποσότητα των σχολίων που λάμβανα, παρά το νόημά τους. Άρχισα λοιπόν να καταλαβαίνω ότι εστιάζω περισσότερο στους ίδιους τους αριθμούς παρά στο περιεχόμενο στο οποίο αντιστοιχούσαν", δήλωσε πρόσφατα.

Ο αριθμός των Facebook likes -και η αντιμετώπισή τους, κατά κάποιον τρόπο, ως επιβεβαίωση της αξίας μας- μας κάνει να κρίνουμε τον εαυτό μας και τους φίλους μας με ποσοτικούς όρους, όπως έγραψε ο Grosser σε μια μελέτη του (που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα στην "Computational Culture", μια επιθεώρηση για την επιστήμη της πληροφορικής). Μας κάνει να αναρωτιόμαστε διαρκώς: "Πόσους φίλους έχω; Πόσα άτομα έκαναν like στην ανάρτηση για την καινούρια μου δουλειά; Πόσοι άνθρωποι έκαναν like στο νέο προϊόν που σκέφτομαι να αγοράσω;".

Για να διερευνήσει λοιπόν το πώς οι αριθμοί επηρεάζουν τη σχέση μας με το κοινωνικό μέσο -αλλά και την κοινωνική ζωή μας, γενικότερα- ο Grosser δημιούργησε το Facebook Demetricator, μια εφαρμογή που μας επιτρέπει να χρησιμοποιήσουμε το Facebook σε μια εκδοχή από την οποία έχουν αφαιρεθεί όλοι οι αριθμοί του, π.χ. των αιτημάτων φιλίας που εκκρεμούν και των likes. Η εφαρμογή Facebook Demetricator δημιουργήθηκε το 2012 και μέχρι σήμερα έχει προσελκύσει χιλιάδες χρήστες. Το έργο του Grosser, το οποίο έχει χαρακτηριστεί από το Slate ως "δημιουργική πολιτική ανυπακοή στην ψηφιακή εποχή", έδειξε ότι το Facebook μάς ωθεί να λάβουμε μέρος σε ένα παιχνίδι που έχει ως σκοπό τη συσσώρευση "κοινωνικού κεφαλαίου".

"Όταν ενημερωνόμαστε διαρκώς για τον αριθμό των φίλων μας, τότε παρακινούμαστε να προσθέσουμε κι άλλους φίλους, να ανεβάσουμε αυτό τον αριθμό", σχολίασε σχετικά ο Grosser. Σε αυτή την περίπτωση όμως, ακόμη κι αν κάνουμε... χάι σκορ με χίλιους διαδικτυακούς φίλους μπορεί να συνεχίζει να μας διαφεύγει το αληθινό έπαθλο: η ουσιαστική επαφή.

Hot αυτή τη στιγμή!

DO IT YOURSELF

Να τι θα φορέσεις στην επόμενη βραδινή σου έξοδο

Ακόμη και αν ο καιρός γράφει… μείον, εσύ θα είσαι in style!
ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τελικά υπάρχουν τρόφιμα με αρνητικές θερμίδες;

Ώρα να μάθεις αν όντως υπάρχουν τρόφιμα που αποδίδουν λιγότερες θερμίδες από αυτές που δαπανά ο οργανισμός για την πέψη τους.
FASHION TRENDS

Αυτή η τάση είναι η πιο chic εναλλακτική του νυφικού φορέματος

Γιατί μια λευκή ολόσωμη φόρμα πρέπει να είναι το ρούχο που θα φορέσεις την ημέρα του γάμου σου!
ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

"Καλησπέρα από το Χαλέπι. Διαβάζω για να ξεχάσω τον πόλεμο"

Η Bana Alabed είναι 7 χρονών και μαζί με τη μητέρα της, διατηρεί έναν από τους πιο καθηλωτικούς λογαριασμούς στο Twitter.
DO IT YOURSELF

To πιο εύκολο και κομψό μανικιούρ για να δοκιμάσεις τώρα

Πριν κλείσεις το επόμενο ραντεβού στην μανικιουρίστα σου δοκίμασε αυτό!
ΑΣΚΗΣΗ

«Αν και δεν έχω παχύνει, τα ρούχα μου με στενεύουν. Τι συμβαίνει;»

Το πρόβλημα είναι συνηθισμένο και –ευτυχώς- υπάρχει λύση υποστηρίζουν οι ειδικοί.