Skip to main content

ΣΧΕΣΕΙΣ

Αυτό το πείραμα θα σου δείξει αν μετράς την ευτυχία σου σε... Facebook likes!

Το Facebook Demetricator.


Γεωργία Κοντού

Ένας καλλιτέχνης και web developer, ο Benjamin Grosser, ο οποίος δηλώνει εθισμένος στο Facebook, πριν από λίγα χρόνια συνειδητοποίησε μια συμπεριφορά του που τον ανησύχησε: "Με ενδιέφερε περισσότερο ο αριθμός των likes που έπαιρνα, παρά οι άνθρωποι από τους οποίους προέρχονταν αυτά. Με απασχολούσε περισσότερο η ποσότητα των σχολίων που λάμβανα, παρά το νόημά τους. Άρχισα λοιπόν να καταλαβαίνω ότι εστιάζω περισσότερο στους ίδιους τους αριθμούς παρά στο περιεχόμενο στο οποίο αντιστοιχούσαν", δήλωσε πρόσφατα.

Ο αριθμός των Facebook likes -και η αντιμετώπισή τους, κατά κάποιον τρόπο, ως επιβεβαίωση της αξίας μας- μας κάνει να κρίνουμε τον εαυτό μας και τους φίλους μας με ποσοτικούς όρους, όπως έγραψε ο Grosser σε μια μελέτη του (που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα στην "Computational Culture", μια επιθεώρηση για την επιστήμη της πληροφορικής). Μας κάνει να αναρωτιόμαστε διαρκώς: "Πόσους φίλους έχω; Πόσα άτομα έκαναν like στην ανάρτηση για την καινούρια μου δουλειά; Πόσοι άνθρωποι έκαναν like στο νέο προϊόν που σκέφτομαι να αγοράσω;".

Για να διερευνήσει λοιπόν το πώς οι αριθμοί επηρεάζουν τη σχέση μας με το κοινωνικό μέσο -αλλά και την κοινωνική ζωή μας, γενικότερα- ο Grosser δημιούργησε το Facebook Demetricator, μια εφαρμογή που μας επιτρέπει να χρησιμοποιήσουμε το Facebook σε μια εκδοχή από την οποία έχουν αφαιρεθεί όλοι οι αριθμοί του, π.χ. των αιτημάτων φιλίας που εκκρεμούν και των likes. Η εφαρμογή Facebook Demetricator δημιουργήθηκε το 2012 και μέχρι σήμερα έχει προσελκύσει χιλιάδες χρήστες. Το έργο του Grosser, το οποίο έχει χαρακτηριστεί από το Slate ως "δημιουργική πολιτική ανυπακοή στην ψηφιακή εποχή", έδειξε ότι το Facebook μάς ωθεί να λάβουμε μέρος σε ένα παιχνίδι που έχει ως σκοπό τη συσσώρευση "κοινωνικού κεφαλαίου".

"Όταν ενημερωνόμαστε διαρκώς για τον αριθμό των φίλων μας, τότε παρακινούμαστε να προσθέσουμε κι άλλους φίλους, να ανεβάσουμε αυτό τον αριθμό", σχολίασε σχετικά ο Grosser. Σε αυτή την περίπτωση όμως, ακόμη κι αν κάνουμε... χάι σκορ με χίλιους διαδικτυακούς φίλους μπορεί να συνεχίζει να μας διαφεύγει το αληθινό έπαθλο: η ουσιαστική επαφή.

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΣΕΙΣ

Tips ταχείας ανάρρωσης μετά από χωρισμό

Πώς να κάνεις τον πόνο του χωρισμού να περάσει πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά

ΣΧΕΣΕΙΣ

Οι 11 πιο απαραίτητες δεξιότητες των επιτυχημένων συντρόφων

Ποιες στάσεις και συμπεριφορές χρειάζονται στις ευτυχισμένες μακροχρόνιες σχέσεις

ΣΧΕΣΕΙΣ

Πώς να διαφωνείς με «επιτυχία» – χρήσιμες συμβουλές από τους ειδικούς

Το να ξέρεις πώς να «μαλώνεις» είναι σωτήρια δεξιότητα στη σχέση σου, μάθε πώς να την αποκτήσεις

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ποιο ζώδιο παιδεύει πιο πολύ το ταίρι του όταν είναι σε σχέση

Ο βαθμός δυσκολίας του στις σχέσεις, με βάση το ζώδιό σου

CELEBS

Εύη Αδάμ: Ποζάρει με την πανέμορφη 24χρονη κόρη της, Νεφέλη

Mαμά και κορή μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερό

DO IT YOURSELF

Τι οφέλη προσφέρει το ρυζόνερο στα μαλλιά σας;

Βάλε τικ σε προστασία, θρέψη, λάμψη, τόνωση και φροντίδα