Αυτό το πείραμα θα σου δείξει αν μετράς την ευτυχία σου σε... Facebook likes! - AllYou.gr

Search

Αυτό το πείραμα θα σου δείξει αν μετράς την ευτυχία σου σε... Facebook likes!

Το Facebook Demetricator.

18 Νοεμβρίου 2014

Ένας καλλιτέχνης και web developer, ο Benjamin Grosser, ο οποίος δηλώνει εθισμένος στο Facebook, πριν από λίγα χρόνια συνειδητοποίησε μια συμπεριφορά του που τον ανησύχησε: "Με ενδιέφερε περισσότερο ο αριθμός των likes που έπαιρνα, παρά οι άνθρωποι από τους οποίους προέρχονταν αυτά. Με απασχολούσε περισσότερο η ποσότητα των σχολίων που λάμβανα, παρά το νόημά τους. Άρχισα λοιπόν να καταλαβαίνω ότι εστιάζω περισσότερο στους ίδιους τους αριθμούς παρά στο περιεχόμενο στο οποίο αντιστοιχούσαν", δήλωσε πρόσφατα.

Ο αριθμός των Facebook likes -και η αντιμετώπισή τους, κατά κάποιον τρόπο, ως επιβεβαίωση της αξίας μας- μας κάνει να κρίνουμε τον εαυτό μας και τους φίλους μας με ποσοτικούς όρους, όπως έγραψε ο Grosser σε μια μελέτη του (που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα στην "Computational Culture", μια επιθεώρηση για την επιστήμη της πληροφορικής). Μας κάνει να αναρωτιόμαστε διαρκώς: "Πόσους φίλους έχω; Πόσα άτομα έκαναν like στην ανάρτηση για την καινούρια μου δουλειά; Πόσοι άνθρωποι έκαναν like στο νέο προϊόν που σκέφτομαι να αγοράσω;".

Για να διερευνήσει λοιπόν το πώς οι αριθμοί επηρεάζουν τη σχέση μας με το κοινωνικό μέσο -αλλά και την κοινωνική ζωή μας, γενικότερα- ο Grosser δημιούργησε το Facebook Demetricator, μια εφαρμογή που μας επιτρέπει να χρησιμοποιήσουμε το Facebook σε μια εκδοχή από την οποία έχουν αφαιρεθεί όλοι οι αριθμοί του, π.χ. των αιτημάτων φιλίας που εκκρεμούν και των likes. Η εφαρμογή Facebook Demetricator δημιουργήθηκε το 2012 και μέχρι σήμερα έχει προσελκύσει χιλιάδες χρήστες. Το έργο του Grosser, το οποίο έχει χαρακτηριστεί από το Slate ως "δημιουργική πολιτική ανυπακοή στην ψηφιακή εποχή", έδειξε ότι το Facebook μάς ωθεί να λάβουμε μέρος σε ένα παιχνίδι που έχει ως σκοπό τη συσσώρευση "κοινωνικού κεφαλαίου".

"Όταν ενημερωνόμαστε διαρκώς για τον αριθμό των φίλων μας, τότε παρακινούμαστε να προσθέσουμε κι άλλους φίλους, να ανεβάσουμε αυτό τον αριθμό", σχολίασε σχετικά ο Grosser. Σε αυτή την περίπτωση όμως, ακόμη κι αν κάνουμε... χάι σκορ με χίλιους διαδικτυακούς φίλους μπορεί να συνεχίζει να μας διαφεύγει το αληθινό έπαθλο: η ουσιαστική επαφή.

Hot αυτή τη στιγμή!

ΣΠΙΤΙ

Αυτό είναι το απόλυτο χρώμα για το 2017

Η εταιρεία χρωμάτων Benjamin Moore έκανε έρευνα και κατέληξε στο χρώμα που πρέπει να τολμήσεις!
ΠΑΙΔΙ

To νεογέννητο χαμόγελο που έγινε viral

Αυτό το μωρό έκανε την καλύτερη αρχή στη ζωή του και το ίντερνετ το λάτρεψε.
ΥΓΕΙΑ

7 φυσικοί τρόποι να αντιμετωπίσεις τον πονόλαιμο

Πρακτικές που θα μαλακώσουν τον πόνο και θα σε βοηθήσουν να καταπίνεις καλύτερα.
STREET STYLE

Seoul Fashion Week: Οι καλύτερες street style εμφανίσεις

Τι φοράνε οι Κορεάτισσες όταν βγαίνουν στους δρόμους;
BEAUTY NEWS

Πανθενόλη: Οι ευεργετικές δράσεις της στην ομορφιά

4 λόγοι που θα σε πείσουν να αρχίσεις να την χρησιμοποιείς.
ΣΧΕΣΕΙΣ

To απίστευτο μυστικό για έναν ευτυχισμένο γάμο

Νέα έρευνα που φέρει την υπογραφή Κορεατών ερευνητών έρχεται να μας αποκαλύψει τι κρατάει… ψηλά τον δείκτη της γαμήλιας ευτυχίας.