Πόση ανάγκη έχεις στ’ αλήθεια το hygge; - AllYou.gr

Search

Πόση ανάγκη έχεις στ’ αλήθεια το hygge;

Το δανέζικο μυστικό της ευτυχίας αλά ελληνικά.

27 Νοεμβρίου 2018
Συντάκτης : Αλεξάνδρα Παπαδάκη

Έχεις ακούσει για αυτό, έχεις διαβάσει σχετικά βιβλία, ξέρεις ακόμα και ότι προφέρεται χούγκα και ότι χαρακτηρίζει τον δανέζικο τρόπο ζωής. 

Τι κάνουν καλύτερα από εμάς οι Δανοί που θεωρούνται οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι στον κόσμο;

Σίγουρα δουλεύουν λιγότερες ώρες από εμάς. Πληρώνουν μεγαλύτερους φόρους από εμάς, και μάντεψε, δεν έχουν πρόβλημα καθώς αυτό τους εξασφαλίζει ποιότητα ζωής. Για να αναφέρω μόνο μερικά στοιχεία που μας διαφοροποιούν. 

Όλοι όμως λένε ότι το μυστικό της ευτυχίας τους κρύβεται στο hygge. Στην κατάσταση δηλαδή της άνεσης, της ζεστασιάς, της απόλαυσης, της ασφάλειας. 

Το να απολαμβάνουν με την οικογένεια και τους φίλους τους απλές, καθημερινές στιγμές όπως το να καθίσουν να φάνε μαζί, να ανάψουν τα κεράκια τους και να απολαύσουν ένα ζεστό ρόφημα, να αράξουν και να διαβάσουν τα βιβλία και τις εφημερίδες τους. 

Νομίζω ότι η ενσυναίσθηση, η λέξη που για μένα κρύβει την ευτυχία, είναι εκείνη που δίνει την όλη αίσθηση. Το να είσαι εκεί, παρούσα, τη στιγμή που μιλάς με έναν φίλο, με τον σύντροφο, το παιδί σου. Τη στιγμή που κάνεις μια βόλτα και ρουφάς κάθε στιγμή της. Χωρίς άγχος, χωρίς να κοιτάς τα μέηλ ή το ρολόι σου.  

Είναι υπέροχο ακόμα και το να δημιουργήσεις μια όμορφη, χαλαρωτική ατμόσφαιρα στο σπίτι χωρίς παρέα, μόνη με τον εαυτό σου. Να βάλεις τη μουσική που σου αρέσει, να φτιάξεις ένα αρωματικό τσάι, να χωθείς στην κουβερτούλα σου και να διαβάσεις ένα βιβλίο.

Σε μια χώρα όπως η Δανία που δεν χαίρεται τον ήλιο όπως εμείς το χουχούλιασμα είναι απλά αυτονόητο. Για εμάς όμως μπορεί hygge να είναι ένας καφές στα τραπεζάκια έξω μαζί με φίλους, αρχές Δεκέμβρη. Όταν σκεφτόμαστε ότι μπορεί να μην είμαστε ο πιο ευτυχισμένος λαός του κόσμου, σίγουρα όμως ζούμε στην ωραιότερη χώρα. Αυτή είναι μια στιγμή hygge, δεν νομίζεις;  Ακολούθησε το allyou στο Instagram!