Skip to main content

ΣΧΕΣΕΙΣ

Σου κρατάει συνέχεια μούτρα;

Το να μου κρατάει κάποιος μούτρα, αποτελούσε τραυματική εμπειρία από την παιδική μου ηλικία.


Νανά Χατζή


Την σωφρονιστική αυτή μέθοδο επέλεγε συνήθως η μητέρα μου, η οποία όταν έκανα μια αταξία δεν σήκωνε ποτέ χέρι, απλά δεν μου μιλούσε και ήταν ψυχρότατη μαζί για ώρες, υποχρεώνοντάς με έτσι να ζητήσω γονατιστή συγγνώμη…Το ίδιο στεναχωριόμουν και αργότερα στο δημοτικό, όταν μάλωνα με κάποια φίλη και μετά δεν με έπαιζε ή δεν μου μιλούσε για μέρες…

Η συμπεριφορά που με βασάνιζε ως παιδί, ήταν και το τελευταίο πράγμα που θα ήθελα να ζω από τον σύντροφό μου. Κι όμως…

Οι ειδικοί υποστηρίζοιν οτι αυτό το μοτίβο συμπεριφοράς όπου κάποιος σου εκφράζει έμμεσα και όχι ανοιχτά ή ευθέως μέσα από συζήτηση τα αρνητικά του συναισθήματα, αποτελεί μια μορφή παθητικής επιθετικότητας, είναι δηλαδή ένα ξεκάθαρο bullying!

Για να είμαστε εντάξει πρέπει να διαχωρήσουμε την περίπτωση που σου κρατάει μούτρα  μία ή δύο φορές το χρόνο επειδή όντως έχει συμβεί κάτι και την περίπτωση που είναι μονίμως θυμωμένος και τσαντισμένος, χρησιμοπoιώντας τα μούτρα ως μοχλό πίεσης για να σου δείξει οτι κάτι τον ενοχλεί ή για να σε τιμωρήσει.

Εγώ πάντως μετά από πολλά χρόνια προσπαθειών και συζητήσεων, νομίζω οτι κατάφερα να τον πείσω οτι το σύστημα αυτό πλέον δεν πιάνει και οτι πρέπει να το εγκαταλείψει..

moutrain.jpg

Η διαδικασία αποκαθήλωσης του κυρίου ‘’ζοχάδα’’ έχει ως εξής:

1.Εξήγησέ του με καλό τρόπο οτι αυτό που κάνει, σε ενοχλεί και σε στεναχωρεί.

Στην αρχή θύμωνα και στεναχωριόμουν πάρα πολύ. Τον ρωτούσα ‘’τι έχεις, μήπως έκανα κάτι που σε ενόχλησε;’’ Δεν μου απαντούσε, ή μου έλεγε ‘’όχι δεν έχω τίποτε’’. Αλλά η μούρη ήταν συννεφιασμένη και κρεμασμένη μέχρι το πάτωμα.Kάποια στιγμή όταν είδα οτι η κατάσταση διαιωνίζεται και εκείνος έχει καταλάβει οτι το κόλπο πιάνει, αποφάσισα να δηλώσω ξεκάθαρα την θέση μου: ‘’Εγώ αυτό δεν το θέλω πια στη ζωή μου και δεν το αντέχω.’’

2.Τα μούτρα δεν είναι δύναμη, αλλά αδυναμία

Οι ψυχολόγοι πιστεύουν οτι η παθητική επιθετικότητα είναι ένας τρόπος να απευθύνουμε στους άλλους τις επιθυμίες μας χωρίς να τις διατυπώνουμε ευθέως και αποτελεί γνώρισμα των ανθρώπων που δεν μπορούν με ευκολία να εκφράσουν τα συναισθήματά τους.

Είναι πολύ πιθανόν να συνδέεται με την απαξιωτική και τιμωρητική συμπεριφορά που βίωσε από την οικογένειά του ως παιδί, κάθε φορά που επιθυμούσε να αποκτήσει κάτι, ή να εκφράσει μια επιθυμία.

3.Ξεκίνησε  yoga

Η yoga εκτός από το να διαχειριστώ το θυμό μου, με βοήθησε να καταλάβω οτι όλο αυτό το κάνει επίτηδες για να με τιμωρήσει.  Ανέκτησα δυνάμεις λοιπόν και αποφάσισα να λειτουργήσω αλλιώς.

Τον βλέπω με μούτρα; Ρωτάω μια φορά: όλα καλά; συμβαίνει κάτι; Και εκεί το θέμα τελειώνει για μένα. Όταν βλέπει οτι δεν αγχώνομαι και δεν κάνω σαν τρελή να μάθω τι έχει, όταν καταλαβαίνει οτι συνεχίζω να λειτουργώ χωρίς να παθαίνω την πλάκα μου, τότε όσες ώρες και να κρατήσει μούτρα, καταλαβαίνει οτι το κόλπο δεν πιάνει και … Πλέον δεν επιτρέπω στον εαυτό μου να πέσει σε αυτήν την παγίδα.

 

4. Προσπάθησε να μην τον ρωτήσεις καν τι έχει;

Αυτό μπορεί και να τον τρελάνει. Εσύ μπορεί από μέσα σου να βράζεις, αλλά αν κάνεις μια δύο φορές υπομονή και τον αγνοήσεις, θα δει οτι το κόλπο δεν πιάνει…

 

5.Εξήγησέ του οτι δεν πρέπει να κρατάμε τον θυμό μέσα μας, διότι οι τοξίνες μας φθείρουν.

Αυτό είναι μεγάλη αλήθεια. Ο συνεχής καταπιεσμένος θυμός  σχετίζεται με την αύξηση της αρτηριακής πίεσης, με καρδιαγγειακά προβλήματα, ενώ συχγρόνως καταβάλει το ανοσοποιητικό σύστημα.

 

6. H ατάκα κλειδί που θα τον σταματήσει:

‘’ Αφού δεν μπορούμε να βρούμε μόνοι μας τον τρόπο να λύνουμε τις διαφορές μας χωρίς να στεναχωριόμαστε ή να πληγώνουμε ο ένας τον άλλος, γιατί να μην ζητήσουμε βοήθεια από ένα ειδικό’’… Η επίκληση του ειδικού ως λύση, συνήθως θορυβεί την πλευρά που τελεί εν αδίκω και με ένα τρόπο μαγικό φέρνει άμεσα αποτελέσματα. Καλή επιτυχία!

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΣΕΙΣ

Tips ταχείας ανάρρωσης μετά από χωρισμό

Πώς να κάνεις τον πόνο του χωρισμού να περάσει πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά

ΣΧΕΣΕΙΣ

Οι 11 πιο απαραίτητες δεξιότητες των επιτυχημένων συντρόφων

Ποιες στάσεις και συμπεριφορές χρειάζονται στις ευτυχισμένες μακροχρόνιες σχέσεις

ΣΧΕΣΕΙΣ

Πώς να διαφωνείς με «επιτυχία» – χρήσιμες συμβουλές από τους ειδικούς

Το να ξέρεις πώς να «μαλώνεις» είναι σωτήρια δεξιότητα στη σχέση σου, μάθε πώς να την αποκτήσεις

Προτεινόμενα

CELEBS

Δέσποινα Βανδή: Δείτε την μοντέρνα κουζίνα της

Η τραγουδίστρια λατρεύει τον χώρο της κουζίνας

DO IT YOURSELF

Make up στα ρούχα σου; Δες πώς να μη μείνει λεκές

Μια εύκολη λύση με κάτι που μάλλον έχεις ήδη στο μπάνιο σου

CELEBS

Υρώ Λούπη: Oι μοναδικές χειροτεχνίες της στο εξοχικό της στην Ερέτρια

Έχει μετατρέψει παλιά αντικείμενα σε ... «έργα τέχνης»