Skip to main content

ΣΧΕΣΕΙΣ

Πώς να αποφύγετε κάποιον ευγενικά

5 ευγενικοί τρόποι για να πεις "όχι"



Πολλές φορές, είναι όμορφο να μην θέλουμε να χαλάσουμε τα χατίρια σε αυτούς που αγαπάμε. Μήπως, όμως, πιάνεις τον εαυτό σου πολύ συχνά να μην είναι ικανοποιημένος με τη ζωή και τις επιλογές του, στην προσπάθεια του να έχεις όλους τους άλλους ευχαριστημένους; Πρώτα απ' όλα, πρέπει να θυμάσαι ότι κάτι τέτοιο δεν γίνεται. Οι άνθρωποι έχουμε από την φύση μας την τάση να ζητάμε όσο περισσότερα μπορούμε να πάρουμε από τους άλλους, πράγμα που σημαίνει ότι όσα περισσότερα δίνεις τόσα περισσότερα θα σου ζητάνε. Ίσως λοιπόν να έχει έρθει η ώρα να δώσεις μεγαλύτερη προσοχή στις προσωπικές σου ανάγκες πάρα στις ανάγκες των δικών σου, των φίλων σου, του συντρόφου σου ή του αφεντικού σου. Δεν ειναι αναισθησία ή γαϊδούρια αλλά διασφάλιση του προσωπικού σου χρόνου και της προσωπικής σου ηρεμίας. Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάς είναι ότι, τις φορές που θα επιλέξεις να αρνηθείς κάτι σε κάποιον, πρέπει να το κάνεις πάνω απ' όλα με ευγένεια.

5 τρόπους να πεις «όχι» χωρίς να παρεξηγηθεί κανείς.

1. Δώσε σαφείς απαντήσεις: Οι φίλοι σου δε θέλουν να κρύβεσαι πίσω από τις λέξεις. Καλύτερα να τους πεις τον πραγματικό λόγο που δεν μπορείς να ικανοποιήσεις τα θέλω τους παρά να τους έχεις... στην αναμονή. Οι σχέσεις πρέπει να χαρακτηρίζονται από ειλικρίνεια και ελευθερία (λόγου και πράξεων).

2. Σκέψου τις συνέπειες: Και στην προκειμένη περίπτωση εννοούμε το αποτέλεσμα της πράξης σου. Αν για παράδειγμα, εσύ αισθανθείς πολύ πιεσμένη, τότε όχι, δεν θα κάνεις πίσω. Η ψυχολογική σου ισορροπία έχει μεγάλη σημασία. Προσπάθησε, όμως, να βρεις μία μέση οδό και για τους δύο. Και εσύ δε θα αρνηθείς εντελώς και ο άλλος θα ικανοποιηθεί κατά έναν τρόπο.

3. Βρες αντικαταστάτη: Μπορεί εσύ να μην είσαι διαθέσιμη, αλλά σίγουρα κάποιος άλλος φίλος/ φίλη ή συνεργάτης θα μπορεί να βοηθήσει. Άλλωστε, δεν είμαστε όλοι ειδικοί για τα πάντα, οπότε μπορεί και εσύ να μην είσαι η κατάλληλη για την περίπτωση αυτή. Μη νομίζεις πως αν προτείνεις κάποιον άλλον θα παρεξηγηθεί, ίσα ίσα μπορεί να σε ευγνωμονεί.

4. Πάρε το χρόνο σου: Την ώρα που σου γίνεται η ερώτηση σίγουρα βρίσκεσαι σε δύσκολη θέση και σκέφτεσαι τι να απαντήσεις. Δεν χρειάζεται όμως να βιαστείς. Μπορείς να ζητήσεις λίγο χρόνο και να εξηγήσεις πως το πρόγραμμα σου είναι ήδη φορτωμένο. 

5. Το όχι δεν έβλαψε ποτέ κανέναν: Μερικές φορές σκέφτεσαι πως θα γίνεις πολύ αυστηρή, αν πεις όχι σε κάποιο αγαπημένο σου πρόσωπο, αλλά πρέπει να σκεφτείς και την άλλη πλευρά του θέματος. Αν για παράδειγμα, η φίλη σου έχει χωρίσει και θέλει επειγόντως να την πας να δει τον πρώην σύντροφό της, εσύ πρέπει να φανείς... ισχυρή. Θα της χαλάσεις το χατίρι, μπορεί να νιώσει ότι δεν την καταλαβαίνεις, αλλά πίστεψέ μας θα της κάνει πολύ καλό.

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΣΕΙΣ

Παθητική Επιθετικότητα: ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες

Η παθητική επιθετικότητα καταστρέφει τις σχέσεις, δείτε γιατί πρέπει να την αποφεύγετε

ΣΧΕΣΕΙΣ

Tι μας μαθαίνει η σχέση των Keanu Reeves και Alexandra Grant

Kάτι παραπάνω από ένα αντισυμβατικό matching γιατί  «η ομορφιά είναι αγάπη»

ΣΧΕΣΕΙΣ

Δέκα ενδείξεις ότι έχετε συμβιβαστεί σε μια σχέση που δεν σας ικανοποιεί πια

Πώς να καταλάβετε ότι ήρθε η ώρα να διεκδικείσετε κάτι παραπάνω

Προτεινόμενα

BEAUTY NEWS

Τα μαλλιά μας τώρα έχουν ταυτότητα!

Η Taft, Νο1 μάρκα Styling στην Ευρώπη, ήρθε πιο ανανεωμένη από ποτέ και παρουσίασε τα νέα της προϊόντα μέσα από υπέροχα χτενίσματα!

FASHION RADAR

Η Zendaya έλαμψε στην πρεμιέρα της νέας της ταινίας μέσα σε μια ξεχωριστή δημιουργία Ελληνίδας δημιουργού

Ποιας σχεδιάστριας είναι το φόρεμα που επέλεξε η δημοφιλής ηθοποίος;

BEAUTY NEWS

Η Margot Robbie υιοθετεί το πιο trendy κούρεμα της χρονιάς και τώρα θέλουμε να αποκτήσουμε κι εμείς bob

Δείτε τη μεγάλη αλλαγή στο hair look της αγαπημένης ηθοποιού