Skip to main content

ΣΧΕΣΕΙΣ

Γιατί ο χωρισμός είναι πιο δύσκολος για έναν άντρα;

Tι απαντά η επιστήμη, κόντρα στα στερεότυπα.


Γεωργία Κοντού

Μόλις χώρισες; Ξέρω τι σκέφτεσαι. Εκείνον να τα πίνει με τους φίλους του σε κάποιο μπαρ, φλερτάροντας με άλλες γυναίκες και απολαμβάνοντας τη ζωή του όσο ποτέ στο παρελθόν. Η αλήθεια είναι όμως ότι εκείνος μπορεί να υποφέρει εξίσου με εσένα, ίσως και ακόμη περισσότερο. Γιατί; Ας δούμε τι λένε οι ειδικοί.

Όπως έχουν δείξει οι έρευνες, ένα διαζύγιο (και το ίδιο θα μπορούσε να ισχύει και για το χωρισμό μετά από μακροχρόνια σχέση) επηρεάζει περισσότερο τη σωματική και ψυχική υγεία ενός άντρα. Καταρχάς, πιθανόν γιατί οι άντρες γίνονται πιο επιρρεπείς σε παλαιότερες, ανθυγιεινές συνήθειες όπως το κάπνισμα και το αλκοόλ.

Επιπλέον, κι αυτό είναι μάλλον το σημαντικότερο, οι άντρες είναι συνήθως πιο εξαρτημένοι συναισθηματικά από τη σύντροφό τους. Ενώ οι γυναίκες ακόμη και μετά το γάμο συνεχίζουμε να εμπιστευόμαστε τα προσωπικά μας προβλήματα στις κολλητές μας και να βρίσκουμε στήριξη στους φίλους μας, όταν ο άντρας αποφασίσει να "ανοιχτεί" σε κάποιον, αυτός ο κάποιος πιθανότατα δεν θα είναι ο δικός του κολλητός, αλλά η γυναίκα του. Το επιβεβαιώνουν και οι στατιστικές: σε μια έρευνα, από όσους ρωτήθηκαν σε ποιον θα στρέφονταν αν ένιωθαν ότι υποφέρουν από κατάθλιψη, το 71% των αντρών επέλεξαν τη σύζυγό τους αλλά μόλις το 39% των γυναικών απάντησαν ότι θα απευθύνονταν στον άντρα τους.

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι οι άντρες δεν έχουν φίλους και συγγενείς, αλλά ότι δεν συνηθίζουν να αναζητούν συναισθηματική στήριξη σε αυτούς. Κάποιοι ερευνητές μάλιστα (όπως οι Γιανγκ και Αλεξάντερ σε έρευνα του 2012) έχουν υποστηρίξει ότι το ορμονικό προφίλ των αντρών τούς καθιστά πιο ευάλωτους απέναντι σε ένα χωρισμό. Μη σε ξεγελούν λοιπόν οι φωτογραφίες του πρώην σου στο Facebook που τον δείχνουν να διασκεδάζει με την παρέα του σαν να σε έχει διαγράψει εντελώς από τη ζωή του. Αυτό μπορεί να απέχει από την πραγματικότητα περισσότερο από όσο φαντάζεσαι.

 

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΣΕΙΣ

Tips ταχείας ανάρρωσης μετά από χωρισμό

Πώς να κάνεις τον πόνο του χωρισμού να περάσει πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά

ΣΧΕΣΕΙΣ

Οι 11 πιο απαραίτητες δεξιότητες των επιτυχημένων συντρόφων

Ποιες στάσεις και συμπεριφορές χρειάζονται στις ευτυχισμένες μακροχρόνιες σχέσεις

ΣΧΕΣΕΙΣ

Πώς να διαφωνείς με «επιτυχία» – χρήσιμες συμβουλές από τους ειδικούς

Το να ξέρεις πώς να «μαλώνεις» είναι σωτήρια δεξιότητα στη σχέση σου, μάθε πώς να την αποκτήσεις

Προτεινόμενα

CELEBS

Βασίλης Καρράς: Την Κυριακή θα γίνει το τρίμηνο μνημόσυνό του

Πέρασαν τρεις μήνες από τον θάνατό του σπουδαίου τραγουδιστή

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ποιο ζώδιο παιδεύει πιο πολύ το ταίρι του όταν είναι σε σχέση

Ο βαθμός δυσκολίας του στις σχέσεις, με βάση το ζώδιό σου

CELEBS

Εύη Αδάμ: Ποζάρει με την πανέμορφη 24χρονη κόρη της, Νεφέλη

Mαμά και κορή μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερό