Πόσο απαραίτητο είναι το πάθος σε μια ερωτική σχέση; - AllYou.gr

Search

Πόσο απαραίτητο είναι το πάθος σε μια ερωτική σχέση;

7 πράγματα που παραδέχονται οι ειδικοί.

09 Φεβρουαρίου 2015

Σενάριο νούμερο ένα: Γνωρίζεις έναν άντρα που είναι όμορφος, έξυπνος, ευγενικός και κυρίως επικοινωνείτε τόσο καλά όσο με κανέναν άλλο. Το μόνο μειονέκτημα; Δεν σου έχει ξυπνήσει το τρελό ερωτικό πάθος.

Σενάριο νούμερο δύο: Μετά από δύο, τρία ή πέντε χρόνια με το σύντροφό σου, το πάθος σου γι' αυτόν έχει ξεθυμάνει σαν παλιό άρωμα.

Το ερώτημά σου και στις δύο περιπτώσεις είναι το ίδιο: Μπορείς να είσαι ευτυχισμένη σε μια σχέση χωρίς έντονο πάθος; Αρκούν άλλα συναισθήματα, όπως η αγάπη και η αφοσίωση, για να αντισταθμίσουν την απουσία ή την απώλειά του; Τα συμπεράσματα στα οποία έχουν καταλήξει οι ψυχολόγοι μετά από χρόνια ερευνών ίσως σε βοηθήσουν να δώσεις μια απάντηση:

1. Αν απουσιάζει το πάθος, θα πρέπει να αναρωτηθείς αν αυτό που νιώθεις για το σύντροφό σου είναι έρωτας ή ένα απλό αίσθημα φιλίας. Τρία είναι τα συστατικά στοιχεία μιας ερωτικής σχέσης, σύμφωνα με τους ειδικούς: οικειότητα, αφοσίωση και πάθος. Αν λοιπόν το πάθος απουσιάζει εντελώς, μπορεί ουσιαστικά να μην είστε ερωτικοί σύντροφοι αλλά φίλοι.

2. Το πάθος παίζει ρόλο στην ευτυχία, αλλά όχι τόσο σπουδαίο όσο η αγάπη. Σύμφωνα με διάφορες έρευνες, η συντροφική αγάπη είναι ισχυρότερος δείκτης της ευτυχίας σε μια σχέση. 

3. Η ερωτική ικανοποίηση εξαρτάται από το πάθος. Η ερωτική ικανοποίηση, επίσης, δυναμώνει συναισθήματα όπως η αφοσίωση και η αγάπη. Επομένως το πάθος ευνοεί συνολικά μια σχέση. Όμως...

4. Το υπερβολικό πάθος μπορεί να σε οδηγήσει σε αποφάσεις που θα μετανιώσεις. Ίσως σε σπρώξει, για παράδειγμα, στο γάμο με έναν άντρα που δεν έχεις προλάβει καλά-καλά να γνωρίσεις. Για την ακρίβεια, ούτε το υπερβολικό πάθος είναι ευνοϊκός δείκτης για την εξέλιξη μιας σχέσης (γιατί δεν μάς αφήνει να δούμε το σύντροφό μας όπως πραγματικά είναι), αλλά ούτε και η απουσία του. Η χρυσή τομή; Αρκετό πάθος για να μας κρατάει σε ενδιαφέρον χωρίς να μας τυφλώνει!

5. Το έντονο πάθος στο φλερτ δεν είναι απαραίτητο ότι θα οδηγήσει στο γάμο. Σε διάφορες μελέτες τα ζευγάρια που αποφασίζουν μια μόνιμη δέσμευση αναφέρουν συχνότερα την αγάπη παρά το πάθος ως βασικό συστατικό της σχέσης τους. 

6. Όλοι αναζητούμε το πάθος... παθιασμένα. Σε μια έρευνα, από όσους ρωτήθηκαν αν θα παντρεύονταν κάποιον με τον οποίο δεν είναι ερωτευμένοι, οι περισσότεροι απάντησαν αρνητικά - ακόμη και άτομα που ανήκουν σε μη δυτικές κουλτούρες (όπου π.χ. συνηθίζονται ακόμη οι γάμοι με συνοικέσιο). Φαίνεται λοιπόν πως η αμοιβαία έλξη είναι ένα παγκόσμιο ζητούμενο στις μακροχρόνιες ερωτικές σχέσεις.Ακολούθησε το allyou στο Instagram!