Skip to main content

ΣΧΕΣΕΙΣ

Breaking news: Η ζήλια για το σύντροφό σου μπορεί να σας φέρει πιο κοντά!

Κι όμως, ωφελεί τη σχέση σας.


Γεωργία Κοντού

Φαντάσου τον να φλερτάρει με την καινούρια, ελκυστική συνάδελφο στο γραφείο ή να συναντάει την πρώην του σε ένα πάρτι και να πιάνουν κουβέντα με τις ώρες. Πώς νιώθεις; Σίγουρα ανήσυχη, έως και αναστατωμένη με τη σκέψη ότι ο αγαπημένος σου μπορεί να γοητευτεί από μια άλλη γυναίκα. Όμως οι ψυχολόγοι λένε ότι μια από τις εκδηλώσεις της ζήλιας σου, αυτό που αποκαλούν "εποπτεία συντρόφου" ("mate guarding"), εκτός από καβγάδες και μούτρα μπορεί να φέρει και ένα... παράπλευρο όφελος στη σχέση: να την κάνει πιο δυνατή.

Τι σημαίνει "εποπτεία συντρόφου"; Είναι η προσπάθειά μας να μονοπωλήσουμε το χρόνο του καλού μας και να τον ελέγξουμε διακριτικά, ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τις ευκαιρίες του να έρθει σε επαφή με άλλες γυναίκες που θα μπορούσαν να τον "κλέψουν" από εμάς. Σε μια έρευνα λοιπόν που έγινε σε 100 ζευγάρια, για μία εβδομάδα οι εθελοντές κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις που αφορούσαν το βαθμό αφοσίωσης στη σχέση τους και ικανοποίησής τους από αυτήν, αλλά και το ενδιαφέρον τους για... εξωτερικούς πειρασμούς. Επίσης, ρωτήθηκαν αν εκδηλώνουν συμπεριφορές που ανήκουν στην κατηγορία της "εποπτείας συντρόφου".

Τι ανακάλυψαν οι ερευνητές; Τα ζευγάρια όπου, από ζήλια, ο ένας διεκδικεί πιο έντονα το χρόνο και την προσοχή του άλλου είναι πιο δεμένα. Φαίνεται παράξενο αλλά είναι λογικό, αν το καλοσκεφτείς: Κι εσύ δεν νιώθεις κολακευμένη αλλά και πιο ποθητή από το σύντροφό σου όταν εκείνος νιώσει απειλημένος από έναν αντίζηλο και ξαφνικά δεν σε αφήνει από τα μάτια του;

Να το ξεκαθαρίσουμε όμως και αυτό: Ακραίες μορφές της "εποπτείας συντρόφου", όπως οι συνεχείς εκρήξεις ζήλιας με ασήμαντες αφορμές και το κρυφό τσεκάρισμα του κινητού του ή του λογαριασμού του στο facebook μόνο προβλήματα μπορούν να προκαλέσουν.

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΣΕΙΣ

Λόγοι για τους οποίους δυσκολεύεσαι να αφήσεις πίσω σου μη διαθέσιμους συναισθηματικά άνδρες

Διάβασέ τους καλά, μάθε τους απέξω και πάρε επιτέλους τα μέτρα σου

ΣΧΕΣΕΙΣ

Παθητική Επιθετικότητα: ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες

Η παθητική επιθετικότητα καταστρέφει τις σχέσεις, δείτε γιατί πρέπει να την αποφεύγετε

ΣΧΕΣΕΙΣ

Tι μας μαθαίνει η σχέση των Keanu Reeves και Alexandra Grant

Kάτι παραπάνω από ένα αντισυμβατικό matching γιατί  «η ομορφιά είναι αγάπη»

Προτεινόμενα

CELEBS

Στέφανος Κορκολής: «Δεν ξεπέρασα τον καρκίνο, ακόμα έχω κι ακόμα το παλεύω»

Όσα αποκάλυψε ο γνωστός μουσικοσυνθέτης σε νέα του συνέντευξη

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Οι πιο χρήσιμες φράσεις που μπορούν να αποκλιμακώσουν μια διαφωνία

Το να διαφωνείτε είναι δείγμα υγείας, δείτε πώς να το κάνετε πιο αποτελεσματικά

CELEBS

Στέφανο Σαρτίνι: Ο χωρισμός με τη Ρούλα Κορομηλά και το τέλος του Μπράβο!

Ο Ιταλός σκηνοθέτης σχολίασε το τηλεοπτικό τοπίο στην Ελλάδα