Skip to main content

ΣΧΕΣΕΙΣ

Ποιος πληρώνει τον λογαριασμό;

Koρίτσια, οι άντρες παίρνουν ακόμα την πρωτοβουλία...



Η ισότητα των δύο φίλων εδώ και πολλά χρόνια θεωρείται δεδομένη. Οι γυναίκες δουλεύουν και παίρνουν τους ίδιους ακριβώς μισθούς με τους άντρες (αν όχι και καλύτερους, σε ορισμένες περιπτώσεις) ενώ η εικόνα που ήθελε το «αδύναμο φύλλο» να μένει στο σπίτι για να μεγαλώσει τα παιδιά έχει εκλείψει οριστικά. Κι όμως στον 21ο αιώνα υπάρχει κάτι που παραπέμπει παραδοσιακό. Ναι, κορίτσια, οι άντρες συνεχίζουν να πληρώνουν το λογαριασμό.

Σύμφωνα με νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση του American Sociological Association, το 84% των αντρών και το 58% των γυναικών λένε ότι οι άντρες επιβαρύνονται οικονομικά τα περισσότερα έξοδα που έχουν να κάνουν με τη διασκέδαση, ακόμα κι αν βγαίνουν αρκετό καιρό μαζί.

Κι ενώ το 57% των γυναικών υποστηρίζει ότι προσφέρεται να πληρώσει, το 39% παραδέχεται ότι ευελπιστεί να μη γίνει δεκτή η προσφορά τους, ενώ το 44% δηλώνει ενοχλημένο όταν οι άντρες περιμένουν κι από εκείνες να πληρώσουν. Όσο για τους άντρες, σχεδόν τα 2/3 περιμένουν από τις γυναίκες να συμβάλλουν στα έξοδα των ραντεβού.

«Ένας από τους λόγους που μας έκανε να ενδιαφερθούμε για το ποιος πληρώνει στα ραντεβού, είναι ότι πρόκειται για ένα πεδίο όπου οι γυναίκες μπορούν να αντιστέκονται στις αλλαγές των φύλων περισσότερο από τους άντρες» σχολίασε στην Huffington Post ένας από τους ερευνητές της μελέτης, ο David Frederick, βοηθός καθηγητής ψυχολογίας στο Chapman University στην California. «Όπως αλλάζουν οι κοινωνικοί ρόλοι, οι άνθρωποι τείνουν να προτιμούν τις αλλαγές  που κάνουν τη ζωή τους ευκολότερη και να απορρίπτουν αυτές που την κάνουν πιο δύσκολη» προσθέτει.

Όπως έδειξε η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 17 χιλιάδες ετερόφυλοι άντρες και γυναίκες, και τα δύο φύλα αναζητούν ίση μοιρασιά όσο προχωράει ο καιρός: το 75% των αντρών και το 83% των γυναικών δήλωσαν ότι μοιράζονται τα έξοδα μετά από μία εξάμηνη σχέση. «Στα πρώτα ραντεβού συνήθως περιμένω να πληρώσω για όλα, γιατί πιστεύω ότι δείχνει ισχυρή αξιόπιστη δέσμευση. Αν όλα πάνε καλά στη συνέχεια, περιμένω κι από την σύντροφό μου να αναλάβει μερικές ευθύνες» δήλωσε ένας άντρας ερωτώμενος.

Οι ερευνητές συμφωνούν ότι είναι σημαντικό να εξετάσουν ποιος πληρώνει στα ραντεβού, γιατί σε πολλές περιπτώσεις παραμένει το αρχικό καθεστώς καθώς εξελίσσεται η σχέση. Σύμφωνα με τον Frederick, οι άντρες που πληρώνουν από νωρίς στα ραντεβού, μπορεί να συνεχίσουν να είναι οι μοναδικοί πάροχοι, αν και δεν υπάρχει παλιότερη επίσημη έρευνα που να έχει εξετάσει κάτι τέτοιο. Ένα πιθανό πρόβλημα αυτής της ιπποσύνης είναι ότι οι άντρες που επιδίδονται σε ανδροκρατικές αντιλήψεις, μπορεί να παρουσιάσουν εχθρικές συμπεριφορές, βλέποντας τη γυναίκα υποταγμένη, και να ενεργήσει αρνητικά απέναντι σε αυτή που θα βγει εκτός των τυπικών ρόλων των δύο φύλων.

«Οι άντρες συνήθως παροτρύνουν τις γυναίκες τους να βγουν στον εργασιακό στίβο και να έχουν ένα σταθερό εισόδημα, αλλά πολλοί αρνούνται να ασχοληθούν με το νοικοκυριό και τα παιδιά» εξήγησε ο καθηγητής. «Αντίστοιχα, πολλές γυναίκες αντιστέκονται στις αλλαγές των ρόλων, όπως η ιπποσύνη και να πληρώνουν στα ραντεβού, γιατί αυτό τους είναι ένα επιπλέον βάρος» κατέληξε.

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΣΕΙΣ

Tips ταχείας ανάρρωσης μετά από χωρισμό

Πώς να κάνεις τον πόνο του χωρισμού να περάσει πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά

ΣΧΕΣΕΙΣ

Οι 11 πιο απαραίτητες δεξιότητες των επιτυχημένων συντρόφων

Ποιες στάσεις και συμπεριφορές χρειάζονται στις ευτυχισμένες μακροχρόνιες σχέσεις

ΣΧΕΣΕΙΣ

Πώς να διαφωνείς με «επιτυχία» – χρήσιμες συμβουλές από τους ειδικούς

Το να ξέρεις πώς να «μαλώνεις» είναι σωτήρια δεξιότητα στη σχέση σου, μάθε πώς να την αποκτήσεις

Προτεινόμενα

CELEBS

Δημήτρης Κόκοτας: Εσπευσμένα στο νοσοκομείο ο τραγουδιστής

Kατά την διάρκεια των προβών του για το J2US

ΣΧΕΣΕΙΣ

Tips ταχείας ανάρρωσης μετά από χωρισμό

Πώς να κάνεις τον πόνο του χωρισμού να περάσει πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 29 Μαρτίου

Μην αποφύγετε να βρείτε τη λύση σε κάτι που σας βασανίζει, όσο και αν φοβάστε μήπως πληγωθείτε