Skip to main content

ΣΧΕΣΕΙΣ

Όχι σχέση, μόνο σεξ; Αυτοί είναι οι 9 κανόνες που δεν πρέπει να ξεχνάς

...αν θέλεις να περάσεις καλά! 



Ίσως και να έχεις παρατηρήσει κι εσύ ότι, στις μέρες μας, οι σχέσεις δεν είναι ακριβώς το πιο εύκολο πράγμα. Ειδικά, οι… κανονικές, μόνιμες σχέσεις, μεταξύ αντρών και γυναικών μοιάζουν πιο δύσκολες και από τον τετραγωνισμό του κύκλου. Οι επιλογές, βέβαια, ειδικά όταν είσαι ελεύθερη, μοιάζουν αμέτρητες, όμως, δεν είναι. Ο πρώτος τυχόντας ποτέ δεν ήταν η σωστή λύση, ωστόσο, ο καιρός που περνάει με το κρεβάτι σου άδειο και εσένα λίγο πριν τη μελαγχολία, επίσης δεν είναι ακριβώς ο σωστός δρόμος. 

Κάπου εδώ έρχεται η εναλλακτική που λέγεται «όχι σχέση, μόνο σεξ» ή για την ακρίβεια «είμαστε μαζί, γνωριζόμαστε, αλλά είμαστε μόνο γι’ αυτό, χωρίς να σταματάμε να είμαστε ευγενείς και ανθρώπινοι».

Το «όχι σχέση, μόνο σεξ», ακούγεται περίεργο και είναι, αλλά αποτελεί την επιλογή πολλών ανθρώπων, χωρίς σταθερό δεσμό, ωστόσο με σταθερό σύντροφο στο κρεβάτι. Είναι μια επιλογή που απαλλάσσει από τους κινδύνους της τυχαίας αναζήτησης, ωστόσο κρύβει άλλους, περισσότερο… συναισθηματικούς. Κυρίως, όμως, είναι ένα παιχνίδι ενηλίκων, που για να περνάνε όλοι καλά, πρέπει να τηρούνται κάποιοι βασικοί κανόνες. Οι «φίλοι με… προνόμια», όπως λέγονται στο εξωτερικό, έχουν τον δικό τους κώδικα επικοινωνίας και μια σειρά από ισορροπίες που πρέπει να τηρούνται για να μην δημιουργηθούν παρεξηγήσεις και προκύψουν απαιτήσεις, εκεί όπου δεν θα έπρεπε να υπάρχουν.

Αν εσύ είσαι σε μία τέτοια «σχέση» ή ετοιμάζεσαι να μπεις στη διαδικασία αναζήτησης ενός τέτοιου «συντρόφου», ρίξε μια ματιά στα παρακάτω και τήρησε τα όσο πιο πιστά γίνεται:

Κανόνας 1ος: Βάλε όρια από την αρχή. Αν η όλη φάση μεταξύ σας ξεκίνησε ως ραντεβού, από το οποίο το μόνο που άξιζε ήταν το υπέροχο σεξ, καλό θα είναι να το πεις άμεσα. Διαχωρίζοντας τη θέση σου, δεν αφήνεις περιθώρια για παρεξηγήσεις, έρωτες χωρίς ανταπόκριση και ατέλειωτες συζητήσεις, που θα καταστρέψουν αυτό το ένα και μοναδικό καλό που έχει να (σας) προσφέρει αυτή η σχέση. Αν, όντως, δεν ενδιαφέρεσαι για τίποτα περισσότερο, αυτή τη συζήτηση θα πρέπει να την κάνεις από τις πρώτες συναντήσεις σας, γιατί μετά οι άνθρωποι έχουμε την τάση να δενόμαστε και να γινόμαστε συναισθηματικοί. Και ακριβώς σ’ αυτό το σημείο, περνάμε στον επόμενο κανόνα…

Κανόνας 2ος: Μείνε ευγενής και φιλική, χωρίς να γίνεσαι συναισθηματική. Είναι τόσο δύσκολο όσο ακούγεται, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να γίνεις αγενής και κακότροπη. Αν γνωρίζεστε λίγο καιρό, πριν και μετά το σεξ απόφυγε η κουβέντα σας να πάρει προσωπική τροπή. Διάλεξε γενικόλογες συζητήσεις, απόφυγε εκείνες που έχουν να κάνουν με αναμνήσεις και μην αφήνεις το συναίσθημα να σας «καταπιεί». Μπορείς να είσαι τρυφερή, χωρίς αυτό που κάνεις να σημαίνει κάτι περισσότερο από αυτό που είναι. Ένα προκαταρκτικό χάδι είναι ένα προκαταρκτικό χάδι. Τελεία και παύλα. Μην «κρεμιέσαι» από αυτό που συμβαίνει ανάμεσα σας και μην επιτρέπεις κάτι αντίστοιχο και σ’ εκείνον.

Κανόνας 3ος: Μην κοινοποιήσεις την κατάσταση σου σε φίλους και γνωστούς. Το τι συμβαίνει στο κρεβάτι σου, σε αυτή τη φάση και έτσι όπως έχει η κατάσταση, αφορά μόνο εσένα. Και εκείνον. Και κανέναν άλλον. Για τους τρίτους είσαι single. Και επί της ουσίας single είσαι, οπότε προς τι οι εκμυστηρεύσεις; Κανείς δεν θα μπει στη διαδικασία να καταλάβει τι είναι αυτό που υπάρχει σε αυτή τη φάση της ζωής σου. Επίσης, διακινδυνεύεις να υποστείς σχόλια που ούτε τα χρειάζεσαι, πέρα από το ότι δεν σε νοιάζει η γνώμη των άλλων. Το «σεξ μόνο για το σεξ» είναι υπόθεση αυστηρά δύο ατόμων.

Κανόνας 4ος: Μείνε στα τυπικά. Μην μπαίνεις στο «τριπάκι» να ανταλλάζετε μηνύματα εκτός από τις στιγμές που κανονίζετε να βρεθείτε. Με την πολλή συζήτηση και οικειότητα, με τα νυχτερινά τηλεφωνήματα που διαρκούν περισσότερο από 5 λεπτά και με τα μηνύματα που από… σέξι, σταδιακά γίνονται τρυφερά, περνάς σε κατάσταση σχέσης. Αν δεν είναι αυτό που θες, είσαι σε πολύ λάθος δρόμο και ετοιμάζεσαι να πληγώσεις κάποιον, οπότε σταμάτα, όσο είναι ακόμη νωρίς. Κατά τον ίδιο τρόπο, το να βγαίνετε κάθε βράδυ για ποτό ή το να συναντιέστε ακόμη κι αν η τελευταία στάση δεν είναι στο κρεβάτι, σου δείχνει ότι είσαι πολύ μακριά από τον προορισμό σου.

Κανόνας 5ος: Διάλεξε έναν, μόνο έναν, υπάρχει λόγος. Θα αναρωτηθείς πώς είναι δυνατόν να μην έχετε σχέση, αλλά παρ’ όλα αυτά να είστε… μονογαμικοί. Ναι, αυτό θα πρέπει να το ξεκαθαρίσετε, κι αν ένας από τους δύο κοιτάει (και) αλλού, να τερματιστούν οι επαφές σας. Το ότι δεν έχετε δεσμεύσεις και υποχρεώσεις μίας κανονικής σχέσης, δεν σημαίνει ότι έχετε το δικαίωμα να θέτετε σε κίνδυνο ο ένας την υγεία του άλλου. Δεν είναι μονογαμία. Είναι προφύλαξη. 

Κανόνας 6ος: Συντήρησε το «μυστήριο», μη χαλαρώνεις. Δεν έχετε σχέση που σε κάποια φάση της επιτρέπει να εμφανιστείς με τις πιτζάμες. Βρίσκεστε για σεξ, εντάξει με λίγη κουβέντα παραπάνω, οπότε οφείλεις να είσαι τόσο σέξι, όσο την πρώτη φορά. Ακριβώς επειδή δεν σε βλέπει κάθε μέρα, μπορείς να εμφανίζεσαι πάντα με εσώρουχα της αποπλάνησης, κεφάτη και καλοδιάθετη. 

Κανόνας 7ος: Μάθε από εκείνον για την επόμενη (κανονική) σχέση σου. Οι άντρες, όταν δεν νιώθουν την πίεση της δέσμευσης, έχουν την τάση να είναι ιδιαίτερα… διδακτικοί. Μιλάνε πιο εύκολα για το τι τους αρέσει, τι τους εκνευρίζει, τι μπορεί να τους κάνει να το βάλουν στα πόδια. Επειδή, έτσι κι αλλιώς οι κουβέντες σας θα πρέπει να είναι πάντα «περί ανέμων και υδάτων» έχε τα αυτιά σου ανοιχτά. Ίσως, πάνω σ’ αυτές τις συζητήσεις, να ανακαλύψεις πράγματα που αγνοούσες.

Κανόνας 8ος: Κι άσε κι εκείνον να μάθει από ‘σένα. Βλέπεις, όταν σε μία σχέση δεν υπάρχει η ζήλια και η… σκοπιμότητα, που συνήθως «φυτρώνει» στις κανονικές σχέσεις, κάποιες ερωτήσεις απαντιούνται πιο εύκολα και κάποιες συζητήσεις γίνονται χωρίς άγχος. Έτσι, αν θέλει να σε συμβουλευτεί για ένα ζήτημα που αφορά το άλλο φύλο, μπορείς να του δώσεις τα φώτα σου, χωρίς ενοχές ότι θα τον χάσεις ή ότι μπορεί να «καίγεται» για κάποια άλλη. 

Κανόνας 9ος: Φύγε πριν φύγει. Οι «φίλοι με προνόμια» χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Σε αυτούς που βλέπεις πολύ, για λίγο χρονικό διάστημα και μετά χάνονται, χωρίς να εμφανιστούν ξανά. Και σε εκείνους, με τους οποίους βλέπεσαι σποραδικά, με μεγάλα κενά ανάμεσα σε κάθε σας συνάντηση, αλλά είναι πάντα εκεί, όταν τους… χρειαστείς. Συνήθως, στη δεύτερη κατηγορία συγκεντρώνονται οι πιο αξιόπιστοι και οι πιο συνειδητοποιημένοι. Ξέρουν τι θέλουν, ξέρεις τι θέλεις κι εσύ, δεν «παίζονται» παιχνίδια εξουσίας που (δυστυχώς) όλες οι ανθρώπινες σχέσεις έχουν μέσα τους και δεν σε ταλαιπωρούν. Αν, ωστόσο, πέσεις σε εκπρόσωπο της πρώτης κατηγορίας, μην αφήσεις την υπόθεση να χρονίσει. Πέρνα καλά και πες «γεια», πριν αρχίσουν οι κινήσεις τακτικής. Συνήθως, ο εκπρόσωπος της πρώτης κατηγορίας δεν ξέρει τι θέλει ή απλώς επιθυμεί να «ξεσπάσει» το άχτι μιας προηγούμενης κακής σχέσης σε όποιαν βρει μπροστά του… Ας μην είσαι εσύ αυτή.

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΣΕΙΣ

Παθητική Επιθετικότητα: ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες

Η παθητική επιθετικότητα καταστρέφει τις σχέσεις, δείτε γιατί πρέπει να την αποφεύγετε

ΣΧΕΣΕΙΣ

Tι μας μαθαίνει η σχέση των Keanu Reeves και Alexandra Grant

Kάτι παραπάνω από ένα αντισυμβατικό matching γιατί  «η ομορφιά είναι αγάπη»

ΣΧΕΣΕΙΣ

Δέκα ενδείξεις ότι έχετε συμβιβαστεί σε μια σχέση που δεν σας ικανοποιεί πια

Πώς να καταλάβετε ότι ήρθε η ώρα να διεκδικείσετε κάτι παραπάνω