Ανακαλύφθηκε το χάπι... της συμπόνοιας; - AllYou.gr

Search

Ανακαλύφθηκε το χάπι... της συμπόνοιας;

Ένα φάρμακο που θα μπορούσε να κάνει καλύτερο τον κόσμο!

28 Απριλίου 2015

Υπάρχει τρόπος να γίνουμε πιο ευαίσθητοι απέναντι στον ψυχικό και σωματικό πόνο των γύρω μας; Επιστήμονες της Καλιφόρνια, στην προσπάθειά τους να δώσουν μια απάντηση σε αυτό το ερώτημα, πειραματίστηκαν πάνω στις επιδράσεις ενός σκευάσματος στον εγκέφαλο. Οι ειδικοί χορήγησαν σε μια ομάδα εθελοντών τολκαπόνη, ένα φάρμακο που ήδη χρησιμοποιείται στη θεραπεία της νόσου του Πάρκινσον.

Η τολκαπόνη παρατείνει τη δράση της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, μιας ορμόνης που συνδέεται με το κίνητρο και την ανταμοιβή, συναισθήματα που εντείνουν την ευαισθησία μας. Στη συνέχεια οι εθελοντές κλήθηκαν να μοιραστούν ένα ποσό χρημάτων με κάποιον άγνωστο. Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, έκαναν πιο δίκαιη μοιρασιά από μια άλλη ομάδα εθελοντών, οι οποίοι αντί για τολκαπόνη είχαν πάρει ένα εικονικό φάρμακο (πλασίμπο).

"Συνήθως πιστεύουμε ότι το αίσθημα του δικαίου είναι ένα αμετάβλητο χαρακτηριστικό, κομμάτι της προσωπικότητάς μας", σχολιάζει ένας από τους ερευνητές, ο Ming Hsu από τη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Μπέρκλεϊ στην Καλιφόρνια. "Η μελέτη μας δεν απορρίπτει αυτή την ιδέα, αλλά δείχνει πώς το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό μπορεί να επηρεαστεί αν στοχεύσουμε σε κάποιες νευροχημικές δομές του εγκεφάλου", προσθέτει.Ακολούθησε το allyou στο Instagram!