Η επιτυχία δεν φέρει πάντα την ευτυχία! - AllYou.gr

Search

Η επιτυχία δεν φέρει πάντα την ευτυχία!

Γιατί σημασία δεν έχει ο τερματισμός αλλά η διαδρομή...

11 Μαϊου 2015
Συντάκτης : Αναστασία Τουρούτογλου

Μερικές φορές δεν έχει τόση μεγάλη σημασία αν θα πάρουμε αυτό που θέλουμε, αλλά το πώς θα καταφέρουμε να το πάρουμε.

Για παράδειγμα, όπως ανέφερε και η εφημερίδα Guardian σε ένα σχετικό άρθρο της, αν η τράπεζα σε χρεώσει 10 ευρώ σε μια συναλλαγή από δικό τους λάθος, τότε λογικά θα αναλύσεις την κατάσταση μέσα στο κεφάλι σου για το πώς θα το χειριστείς. Ουσιαστικά θα φανταστείς έναν καυγά ανάμεσα σε σένα και τον υπάλληλο της τράπεζας σχετικά με τη λάθος χρέωση. Όταν τελικά θα μιλήσεις στον υπάλληλο, αν δεν διαφωνήσετε αλλά αμέσως σου ζητήσει συγγνώμη και σου επιστρέψει τα χρήματα, θα έχεις πάρει αυτό που θέλεις αλλά δεν θα είσαι απόλυτα ικανοποιημένη. 

Σύμφωνα με την κοινή λογική, οι περισσότεροι αναζητούμε χρήματα, εξουσία ή ευτυχία, χωρίς να μας ενδιαφέρει πώς ακριβώς θα τα αποκτήσουμε, όμως σύμφωνα με τους επιστήμονες η διαδικασία έχει τελικά σημασία. Κι αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι οι άνθρωποι είναι πιο συμφιλιωμένοι με την λογική ότι δεν θα πάρουν αυτό που θέλουν επειδή έτσι κρίθηκε από μια δίκαιη διαδικασία, παρά με τη λογική ότι θα πάρουν αυτό που θέλουν μέσω μιας αυθαίρετης διαδικασίας. Με άλλα λόγια, οι άνθρωποι σεβόμαστε τη "δικαιοσύνη" και αυτό φαίνεται και στην ψυχολογία μας.

Και πάνω από όλα, είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε τα πάντα όταν έχουμε πειστεί ότι η απόφαση ήρθε μέσα από μια σωστή και δίκαιη διαδικασία (όπως οι εκλογές) ενώ δύσκολα αποδεχόμαστε ακόμα και κάτι που μας συμφέρει, όταν ανακαλύψουμε ότι έγιναν παραλείψεις ή αδικίες.

 Ακολούθησε το allyou στο Instagram!