Skip to main content

ΣΧΕΣΕΙΣ

Άνοιξε τα αυτιά σου!

Πώς θα γίνεις καλύτερη ακροάτρια σε μια συζήτηση.


Γεωργία Κοντού

Όταν συζητάς με κάποιον, είσαι πραγματικά συγκεντρωμένη σε αυτό που σου λέει ή... από το ένα αυτί μπαίνει, από το άλλο βγαίνει, όπως θα έλεγε και η μαμά σου; Με τόσους αντιπερισπασμούς, δεν είναι καθόλου αυτονόητο το ότι είμαστε καλοί ακροατές (αν όντως είσαι, ίσως ακούς και το αντίστοιχο κομπλιμέντο) και ότι δίνουμε τη δέουσα προσοχή στα λεγόμενα του συνομιλητή μας. Διάβασε λοιπόν πώς θα βελτιώσεις την ικανότητά σου να ακούς τον άλλο, βελτιώνοντας έτσι τις προσωπικές αλλά και επαγγελματικές σχέσεις σου.

1.  Απομάκρυνε τους αντιπερισπασμούς: Δεν μπορείς να διαβάζεις ένα email και ταυτόχρονα να μιλάς με έναν συνεργάτη στο τηλέφωνο. Το λεγόμενο multitasking είναι μύθος: Πάντα ο εγκέφαλός μας αντιδρά με διαφορά... φάσης σε δύο ερεθίσματα. Οπότε αν σε ενδιαφέρει πραγματικά αυτό που σου λέει ο άλλος, είναι απαραίτητο να διακόψεις ό,τι άλλο κάνεις εκείνη τη στιγμή. 

2. Μπες στη θέση του συνομιλητή σου: Βασική προϋπόθεση για να γίνεις καλή ακροάτρια είναι να συνειδητοποιήσεις ότι ο συνομιλητής σου δεν θέλει μόνο να σε ακούσει, αλλά και να ακουστεί. Μην τον διακόπτεις. Άφησέ τον να ολοκληρώσει τη φράση του προτού τον ρωτήσεις κάτι ή αρχίσεις να λες "τα δικά σου". Μόνο έτσι τού δείχνεις σεβασμό και προλαβαίνεις να αποκτήσεις μια ολοκληρωμένη εικόνα για την άποψή του.

3. Προσπάθησε να αποβάλεις τη συνήθεια του "κι εγώ": Η ζωή σου δεν είναι σημείο αναφοράς για ό,τι συμβαίνει στον κόσμο. Όποτε λοιπόν κάποιος σού αφηγείται π.χ. το πρόσφατο ταξίδι του στη Νέα Υόρκη, δοκίμασε να τον ακούσεις αντί να αρχίσεις να "προετοιμάζεις" στο μυαλό σου μια δική σου ιστορία, για παράδειγμα, από τις σπουδές σου στο Λονδίνο.

4. Δώσε σημασία στη γλώσσα του σώματός σου: Σημασία δεν έχει μόνο να ακούς αλλά και να δείχνεις ότι ακούς. Μήπως ενώ σού μιλάει κάποιος, εσύ κοιτάς μηχανικά το κινητό σου; Μήπως παίζεις με τα μαλλιά σου; Κοίταξε τον συνομιλητή σου στα μάτια και κούνα το κεφάλι σου καταφατικά όταν ολοκληρώνει μια φράση. Με τη γλώσσα του σώματος μεταδίδουμε στον άλλον πιο γλαφυρά το ενδιαφέρον μας.

5. Κάνε ερωτήσεις: Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να νιώσει ο συνομιλητής σου ότι τον ακούς είναι να του κάνεις ερωτήσεις. Έτσι, αφενός καλλιεργείς ένα κλίμα οικειότητας μαζί του, αφετέρου στρέφεις τη συζήτηση σε θέματα που σε ενδιαφέρουν περισσότερο. Γιατί κακά τα ψέματα, η πλήξη είναι ο χειρότερος εχθρός μιας συζήτησης.

 

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΣΕΙΣ

Παθητική Επιθετικότητα: ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες

Η παθητική επιθετικότητα καταστρέφει τις σχέσεις, δείτε γιατί πρέπει να την αποφεύγετε

ΣΧΕΣΕΙΣ

Tι μας μαθαίνει η σχέση των Keanu Reeves και Alexandra Grant

Kάτι παραπάνω από ένα αντισυμβατικό matching γιατί  «η ομορφιά είναι αγάπη»

ΣΧΕΣΕΙΣ

Δέκα ενδείξεις ότι έχετε συμβιβαστεί σε μια σχέση που δεν σας ικανοποιεί πια

Πώς να καταλάβετε ότι ήρθε η ώρα να διεκδικείσετε κάτι παραπάνω

Προτεινόμενα

CELEBS

Μάρα Δαρμουσλή: «Πέρασα διατροφική διαταραχή, είναι ψυχιατρικό νόσημα»

Το σεξιστικό σχόλιο που δέχτηκε για τον θηλασμό

BEAUTY TIPS

7 μυστικά ομορφιάς στα οποία ορκίζεται η Kate Hudson

Happy birthday πανέμορφη Kate Hudson!

CELEBS

Μαίρη Μηνά: Όσα δεν ξέρουμε για την ηθοποιό που εντυπωσίασε ως Πρωθιέρεια

Το θέατρο, ο έρωτας με τον Μιχάλη Σαράντη και η μητρότητα